Sivu 1/2

Millainen CF-lukija tietokoneeseen?

Lähetetty: Helmi 05, 2003 22 : 10
Kirjoittaja tinkinen
Millainen CF kortinlukija kannattaisi hankkia koneeseen, kun luettavana olisi joko yksi 256MB CF tai kaksi 128MB CF korttia? Liitynnöistä löytyisi USB, USB2, FireWire ja LPT - kaikki koneen takaa. Mikä noista olisi nopein/helpoin/kustannustehokkain normaalikäytössä? CF-lukijoitahan löytyy kaikkiin näihin...

Lähetetty: Helmi 05, 2003 22 : 42
Kirjoittaja ET
Olen käyttänyt 1,5v ajan Fujifilmin DM-R1 firewire-kortinlukijaa. On äärettömän nopea verrattuna USB-väylään ja toimii PC:llä ja Mac:lla.

USB 2.0 - pitäisi olla yhtä nopea väylä ja tullee kai olemaan yleisempi kun firewire joka on applen lanseeraama alunperin ja se tuntuu jurppivan PC-valmistajia

P.S Unohda LPT-portti ellet ole masokisti

Lähetetty: Helmi 06, 2003 8 : 15
Kirjoittaja E.T
USB2 liitännän hyväksi pitää mainita se että mikäli koneesta ei löydy USB2 liitäntää niin se on taaksepäin yhteensopiva USB1.1:n kanssa.

Tosin tiedonsiirtonopeus on silloin pienempi, mutta ainakin se toimii.

(ja jompikumpi varmasti löytyy lähes poikkeuksetta kolmea vuotta uudemmista tietokoneista)


[EDIT]:Kas, täällähän on jollain lähes sama käyttäjätunnus. Keksitkös sen ottamalla ensimmäiset kirjaimet etu- ja sukunimestä?

Lähetetty: Helmi 06, 2003 10 : 19
Kirjoittaja Vesku
Kannettavassa on paras vaihtoehto PCMCIA-sovitin. Nopeus hakkaa kaikki muut.

Lähetetty: Helmi 06, 2003 22 : 22
Kirjoittaja tinkinen
"USB 2.0 - pitäisi olla yhtä nopea väylä ja tullee kai olemaan yleisempi kun firewire joka on applen lanseeraama alunperin ja se tuntuu jurppivan PC-valmistajia"

Tuo USB2 taitaisi kuulostaa fiksuimmalta valinnalta. Esim. Verkkokauppa.com:sta löytyi DataFab:n USB2 lukija kohtuuhintaan (=halvemmalla kuin FireWire mallit). Muita USB2-malleja en pikaisella haulla vielä löytänyt, mutta näitäkin lienee jo markkinoilla.

Olen nyt saanut jostain sen käsityksen, että Sandiskin CF-kortit olisivat hitaita, mutta varmatoimisia värkkejä. Meneekö tuollainen nopea USB2 lukija hukkaan Sandiskin (Ultra) korteilla vai pitäisikö hankkia samalla jokin "nopeampi" CF-kortti? Verkkokauppa suositteli mm. Pretecin CF-kortteja.

Hankintaprosessi on vielä suunnittelupöydällä, joten valita on tässä suhteessa vapaa. Kamera tulee olemaan Nikonin Coolpix 4500.

Lähetetty: Helmi 06, 2003 23 : 21
Kirjoittaja KaSo
Ja tekeekö noilla halvoilla CF lukijoilla mitään ?

Lähetetty: Helmi 13, 2003 21 : 57
Kirjoittaja tinkinen
Sain eilen kotiini alkuviikosta tilatun USB 2 liitäntäisen CF kortinlukijan (=DataFab KECF-USB2) ja sen kaveriksi Pretec 256MB CF muistikortin. Nyt täytyy sanoa, että olen tyytyväinen hankintaani ainakin siirtonopeuden suhteen.

Tuollainen 10MB kuvatiedosto siirtyy PC:stä kortille noin 4 sekunnissa ja luetaan sieltä takaisin PC:lle 3 sekunnissa. Normaaleja 2-3MB JPG-kuvia ei tarvitse odottaa kuin yksi "silmänräpäys" :-) Suosittelen siis USB 2 liitännän hyödyntämistä kortinlukija-käyttöön, jos sellainen vain löytyy koneesta.

Lähetetty: Helmi 13, 2003 22 : 15
Kirjoittaja JuhaM
Itse ostaisin IDE väyläisen CF lukijan, mutta minulla ei ole yhtäkään IDE paikkaa vapaana. Uskoisin sen olevan myös nopea...!!?

Lähetetty: Helmi 14, 2003 22 : 42
Kirjoittaja M.B.
JuhaM kirjoitti:Itse ostaisin IDE väyläisen CF lukijan, mutta minulla ei ole yhtäkään IDE paikkaa vapaana. Uskoisin sen olevan myös nopea...!!?
Tykkäät ilmeisesti buuttailla konetta? Voin olla väärässäkin, mutta käsittääkseni tavalliset IDE-ohjaimet ynnä käyttöjärjestelmät eivät salli IDE-levyjen (jollaisena CF-korttikin toimii) kytkemistä tai irroittelua "lennossa", virtojen ollessa päällä!

Lähetetty: Helmi 14, 2003 23 : 45
Kirjoittaja JuhaM
Jostain luin että win2000prof:ssa ei tarvisi buutata ja kun minulla on wk2 niin... Mutta en tiedä pitääkö paikkansa, jos joku tietää varmasti että miten asia on niin kertokoot.

Lähetetty: Helmi 15, 2003 22 : 11
Kirjoittaja Jupe
Eikohan se toimi samanlaisena massamuistilaitteena kuin cd-rom ja iomega-zip , joista voi hyvin ottaa muistin pois tai vaihtaa sen lennossa.

Lähetetty: Helmi 16, 2003 11 : 09
Kirjoittaja M.B.
Jupe kirjoitti:Eikohan se toimi samanlaisena massamuistilaitteena kuin cd-rom ja iomega-zip , joista voi hyvin ottaa muistin pois tai vaihtaa sen lennossa.
Koita repiä sisäinen CD-ROM asema lennossa irti ja katso, mitä kone tykkää! Tottakai käyttikset on suunniteltu ymmärtämään rompun/levykkeen vaihto, mutta kaapelin irroitus katkaisee yhteyden myös ko. aseman ohjaimeen (IDE-levyjen ohjainelektroniikka sijaitsee siinä levyllä eikä emolla!), mikä voi olla kovempi pala purtavaksi.

Lähetetty: Helmi 16, 2003 11 : 48
Kirjoittaja Ari
M.B. kirjoitti:
Jupe kirjoitti:Eikohan se toimi samanlaisena massamuistilaitteena kuin cd-rom ja iomega-zip , joista voi hyvin ottaa muistin pois tai vaihtaa sen lennossa.
Koita repiä sisäinen CD-ROM asema lennossa irti ja katso, mitä kone tykkää! Tottakai käyttikset on suunniteltu ymmärtämään rompun/levykkeen vaihto, mutta kaapelin irroitus katkaisee yhteyden myös ko. aseman ohjaimeen (IDE-levyjen ohjainelektroniikka sijaitsee siinä levyllä eikä emolla!), mikä voi olla kovempi pala purtavaksi.
Minulla on IBM ThinkPad T23 + Windows 2000 Pro.
Siinä kyllä vaihtuu lennossa sisäinen CD-RW/DVD -asema esimerkiksi diskettiasemaan ja takaisinpäin.
Toimi muistaakseni jopa Linux Red Hat 7.3 -versiossa.

Lähetetty: Helmi 16, 2003 13 : 50
Kirjoittaja JuhaM
Eikös wk2 ole suunniteltu nimen omaan kannettaviin joten siinä onnistuu myös tämä ide-laitteen poisto lennosta...?!? vai?

Lähetetty: Helmi 18, 2003 18 : 57
Kirjoittaja Miksu2
Eikai sitä kortin lukijaa kannata aina irroittaa? Eikö pelkän kortin irroitus riitä. Niinkuin CD-asemasta irrottaisi CDeen. =)

Lähetetty: Helmi 19, 2003 8 : 14
Kirjoittaja M.B.
Miksu2 kirjoitti:Eikai sitä kortin lukijaa kannata aina irroittaa? Eikö pelkän kortin irroitus riitä. Niinkuin CD-asemasta irrottaisi CDeen. =)
Huokaus... kannattaa lukea kaikki viestit ennen kommentointia. IDE = integrated drive electronics. IDE-liitäntäisen CF-kortin irroitus vastaa siis pikemminkin koko romppuaseman irroitusta pelkän levyn poiston sijaan.

Alunperinhän tässä puhuttiin pöytäkoneeseen sopivista lukijoista ja suosituksiksi tuli - aivan oikein - USB (mieluiten vielä kakkosversio), kannettaviin myös PC-korttisovitin.

Sekä USB-liitäntäiset lukijat että PC-kortit on suunniteltu lennossa kytkettäviksi, joten homma on niiden osalta kunnossa. IDE-sovittemet puolestaan hyödyntävät sitä tosiseikkaa, että CF-kortit toimivat kuin kiintolevy. Niinpä sovittimen rakentaminen on yksinkertaista eikä mitään ajureita tarvita, joten ratkaisu sopii myös vanhoihin, USB:n päälle mitään ymmärtämättömiin koneisiin.

Ratkaisun ongelma on siinä, että noin keskimäärin tietokoneet (ynnä käyttikset) eivät siedä IDE-liitäntäisten laitteiden kytkemistä tai irroittamista tuosta vaan. Se että temppu onnistuu jossain nykyaikaisessa kannettavassa (=suunniteltu alunperinkin niin, että korppuasemia ym. kytketään ja irroitetaan tarpeen mukaan) ei vielä takaa, että se toimii myös jossain höyrykäyttöisessä pöytäkoneessa vuodelta miekka ja sarvikypärä.

Minusta nämä IDE-lukijat siis edellyttävät aina käyttöjärjestelmän alasajoa korttia irroitettaessa tai kiinnitettäessä - ainakin niissä koneissa, joihin ne on tarkoitettu!

Disklaimeri: olen ollut väärässä ennenkin.

Lähetetty: Helmi 19, 2003 10 : 38
Kirjoittaja Jupe
Minullekin on kyllä jäänyt jostain sellainen käsitys, että näissä IDE lukijoissa olisi sen verran älyä, että ne toimisi kuten esim Zip asema

Mutta en kylläkään ole henkilökohtaisesti kyseistä laitetta testannut, joten voin myös olla väärässä.

Tästä huolimatta, jos nyt joku haluaa välttämättä käyttää IDE lukijaa, niin sen saa toimimaan eri kätevällä SwapManager ohjelmalla.

Jolla voi sammuttaa lennossa minkä tahansa IDE laitteen ja vaihtaasen vaikka ihan toiseksi ja sitten käynnistää/tunnistaa se uudelleen käyttöön ilman Käynnistystä.

Testattu uusilla ja vanhoilla IDE levyillä ja cd-asemilla, toimii hyvin win98, me, 2000, xp käyttiksissä.

Lähetetty: Helmi 19, 2003 19 : 13
Kirjoittaja jussipmatt
IDE lukija - jaa olisihan se komeeta korvata korppuasema ko. vempeleellä, mutta... USB on yleinen (uusissa ja vanhoissa myllyissä). USB 1.1 ainahan voi ostaa USB 2.0 kortin pci-väylään.
USB 2.0 Lukija toimii alaspäinb myös USB 1.1 väylässä.
Itselläni DataFab CF-lukija USB 2.0 + Via USB 2 kortti pci-väylässä. Win XP ja vanha P III 866 Dell. Pelittää mainiosti, ei tarvitse ajureita ja on selvästi nopeampi kuin vanha USB 1.1 väyläinen lukija. Ai niin DataFab on lisäksi aikas pieni joten kulkee kivasti mukana - tosin XP:tä vanhempiin tarvitaan ajuri.

T Jussi

Lähetetty: Helmi 19, 2003 20 : 39
Kirjoittaja eph
vähänkö hieno olis tuommoinen levykeaseman mittoihin (3.5") menevä CF-reader tuohon levykeaseman alle/paikalle laittaa :)

Itse olen ajatellut tilata falgolta tämän: http://www.falgo.net/pd-1536640981.htm ja muistikortiksi transcendin 256mb 25x ultra -kortin. ei nopeus jää ainakaan kortin vaivaksi. Ja käsitykseni mukaan, tuo transcend ei ole ihan huonoin korttivalmistaja :)

Lähetetty: Helmi 19, 2003 20 : 41
Kirjoittaja eph
jussipmatt kirjoitti:USB on yleinen (uusissa ja vanhoissa myllyissä). USB 1.1 ainahan voi ostaa USB 2.0 kortin pci-väylään.
USB 2.0 Lukija toimii alaspäinb myös USB 1.1 väylässä.
Minkäslaista hintaa maksoit pci-usb-kortista. Itselläni on nyt molemmat emon tarjoamat paikat käytössä skannerilla ja tulostimella jo.