Kuvankäsittelyyn ja kovalevyihin liittyen

Mikä tahansa valokuvaukseen liittyvä oheislaite
Pexi
Viestit: 1501
Liittynyt: Marras 13, 2003 9 : 56

Kuvankäsittelyyn ja kovalevyihin liittyen

Viesti Kirjoittaja Pexi »

Onko merkitystä nopeuden kannalta sillä, jos kuvat on eri sata 2 levyllä, kuin kuvankäsittelyohjelma. Teoriassahan tuo tiedonsiirtonopeus sisäisten sata levyjen välillä on ilmeisesti niin nopea, ettei valokuvien käsittelyssä pitäisi olla merkitystä. Onko käytäntö näin?

Pitäisin mielellään kuvat kokonaan omalla levyllä.
Cloudcity. Uuden ajan pilvipalvelu.
dqw
Viestit: 70
Liittynyt: Heinä 04, 2007 6 : 40

Viesti Kirjoittaja dqw »

Käsittääkseni kuvankäsittelyohjelmat lataa käsiteltävät kuvat keskusmuistiin, jolloin kiintolevyille ei paljoa kirjoitella?
jmjh
Viestit: 1055
Liittynyt: Helmi 27, 2009 1 : 00

Re: Kuvankäsittelyyn ja kovalevyihin liittyen

Viesti Kirjoittaja jmjh »

Pexi kirjoitti: Pitäisin mielellään kuvat kokonaan omalla levyllä.
Pidä vaan, kunhan on vain tarpeeksi nopea levy. Sillä ei ole väliä että missä itse ohjelma on, koska se ladataan muistiin.
-Q-
Viestit: 542
Liittynyt: Helmi 28, 2007 18 : 10

Re: Kuvankäsittelyyn ja kovalevyihin liittyen

Viesti Kirjoittaja -Q- »

Pexi kirjoitti:Onko merkitystä nopeuden kannalta sillä, jos kuvat on eri sata 2 levyllä, kuin kuvankäsittelyohjelma. Teoriassahan tuo tiedonsiirtonopeus sisäisten sata levyjen välillä on ilmeisesti niin nopea, ettei valokuvien käsittelyssä pitäisi olla merkitystä. Onko käytäntö näin?

Pitäisin mielellään kuvat kokonaan omalla levyllä.
Pidä ihmeessä. Se on itseasiassa suositeltaa.
Ne ohjelmat levyllä olevat tiedostot ei varsinaisesti koske niihin toisella levyllä oleviin kuvatiedostoihin ollenkaan, eikä levyjen välillä ole liikettä tästä aiheutuvaa liikennettä välttämättä lainkaan. KAIKKI tietokoneen tekemät asiat tapahtuu työmuistissa, jonne nämä sillä hetkellä tarvittavat asiat luetaan levyltä tai kirjoitetaan prosessorilta.

Miksi se sitten olisi suositeltavaa? Jos ajatellaan tilannetta jossa ohjelmasi tarvitsee lukea jotain omaa tiedostoaan (aliohjelma, aputiedosto, tms. joka ei sillä hetkellä vielä ollut työmuistissa) samaan aikaan kun sen tarvitsee lukea kuvatiedostoa, on käytössäsi molempien levyjen lukupäät samaan aikaan. Teoriassa siis asia tapahtuu nopeammin kuin että kaikki tarvittavat tiedostot olisi samalla levyllä.
Mr K
Viestit: 267
Liittynyt: Huhti 19, 2008 19 : 35
Paikkakunta: Vaihtelee

Viesti Kirjoittaja Mr K »

Et kertonut millä ohjelmalla käsittelet kuvia. Jos käytät Photoshoppia kannattaisi scratch disk:ksi olla varattuna oma erillinen levy. Mieluiten nopea ja vain scratch disk käyttöön. Tällöin saavutetaan nopeushyöty eri väylien käytöllä.

Eli siis Preferences - Performance - Scratch disk. Ja kun siellä olet, niin samalla muutkin asetukset kuntoon ;-)

Muuten sillä sijaitsevatko kuvat ja ohjelma samalla levyllä ei pitäisi olla isompaa merkitystä.
Pexi
Viestit: 1501
Liittynyt: Marras 13, 2003 9 : 56

Viesti Kirjoittaja Pexi »

Kiitokset vastauksista. Ja photari on tosiaan pääasiallinen ohjelma. Oletteko säätäneet photarilla tuota "Memory Usagea" isommalle? Scratch diskin vaihto nopeutti. (oli se alkuperäinen kaikista hitain levy scratch diskinä)

Tuotahan voisi käyttää niin, että olisi joku nopea ssd levy päälevynä ja fotarin scatch diskinä... Kuville ssd on vielä kallis...
Heycki
Viestit: 1101
Liittynyt: Tammi 08, 2010 20 : 50
Paikkakunta: Helsinki

Viesti Kirjoittaja Heycki »

Pexi kirjoitti:Ja photari on tosiaan pääasiallinen ohjelma. Oletteko säätäneet photarilla tuota "Memory Usagea" isommalle? Scratch diskin vaihto nopeutti. (oli se alkuperäinen kaikista hitain levy scratch diskinä)
(Vähän vanha triidi mutta menköön)

Jos ei käytä jotain ihan antiikkista konetta tai käsittele gigatavujen kokoisia kuvia, niin scratch diskillä ei ole merkitystä. Tavallinen uusi SATA-levy lukee ja kirjoittaa sequentialia yli 100 MB/s. Jos itse Fotaria joutuu käynnistelemään usein, niin SSD auttaa. Intelin 320:ltä CS5 näyttää käynnistyvän n. 2,5 sekunnissa.

En ole myöskään joutunut koskemaan Fotarin muistiasetukseen, se näyttää antavan defaulttina 60% RAM:sta, joka 8 gigan muistilla riittää aika pitkälle. Ja muisti on niin halpaa, ettei ole mitään syytä olla alle 8 gigaa jos tekee mitään kuvankäsittelyä.

Ja jos käyttää Macbookia, niin ei kannata kysyä muistia Macpeoplesta vaan ostaa vaikka Verkkokaupasta ja vaihtaa itse. 5 minuutin työllä säästää n. 300 €.
"The problem with internet quotes is that you can’t tell if they are genuine" –Abraham Lincoln
Vastaa Viestiin