Sivu 1/1
Miten säilytät digikuviasi?
Lähetetty: Marras 08, 2004 21 : 47
Kirjoittaja majesty
Miten säilytät digikuviasi?
Joku pitää kaikkia kuvia kiintolevylle, toinen säilyttää kuvia kahdella levyllä, joku ottaa kiintolevyn lisäksi kopiot cd:lle tai DVD:lle, miten sinä teet?
Entä miten menettelet RAW-kuvien kanssa? konvertoitko kuvista isot ja/tai pienet jpegit , tiffit jne. kiintolevylle ja säilytät RAW-kuvat jossain jemmassa, vai mitenkä?
Jotkut kuvat vaativat paljon säätöä, joten mielellään ne tallentaisi isoiksi tif-kuviksi, mutta se taas vie liikaa tallennustilaa, kun niitä alkaa kertyä kymmeniä tuhansia?
Millä albumiohjelmalla kuvat sitten indeksoisi, että indeksointi toimisi vielä kymmenenkin vuoden päästä. Se on ikävä syöttää aina uudet avainsanat kuviin, kun softa vaihtuu.
Näitä kysymyksiä olen miettinyt keksimättä vielä varmaa ratkaisua..
Mielipiteitä ja ehdotuksia!
Lähetetty: Marras 08, 2004 22 : 51
Kirjoittaja EsaK
Pidän kuvat kiintolevyllä ja polttelen välillä CD:lle tai nyttemmin DVD:lle. Myöskin yksi 120GB irtonainen kiintolevy, jolle teen välillä levyvarmistuksia. Tuntuvat kiintolevyjen koot kasvavan onneksi nopeammin kuin kuvien vuosikertymät.
Indeksointiin en ole järin haaskannut voimia, enimmäkseen olen osan kopioinut aiheiden mukaisiin kuvakokoelmiin.
Indeksoinneilla ei mielestäni tee mitään, elleivät ne pidä tietoa kuvien IPTC-kentissä. Sieltä hakusanat voi aina regeneroida uuteen albumiohjelmaan vaikka kuvat jakaisi eri paikkoihin, tai kanta katoaisi.
Re: Miten säilytät digikuviasi?
Lähetetty: Marras 09, 2004 0 : 30
Kirjoittaja adele
majesty kirjoitti:Miten säilytät digikuviasi?
Kuvat vähintään kahdella levyllä, joista toinen ulkoinen FireWire-levy.
Osa kuvista on lisäksi läppärillä. (ainakin jonkin aikaa)
Vanhoista kuvista osa myös CD/DVD-levyillä. Levytila on halpaa jonka takia en polta enää varmuuskopiota levyille. Kopiointi säädetty automaattikseksi, tapahtuen yön aikana, jos jätän koneen päällä.
Arkistointiin ja katseluun iViewMedia Pro. Joka osaa kaikkea mahdollista mm IPTC-kentät.
Kuvaan kaiken RAW:na. RAW:t toimivat negatiiveinä, eli säilytetään, sekä usein käytetään ilman toimenpiteitä katselukuvinakin.
Tarpeen mukaan teen RAW muunnoksen kautta jpegit, joista sitten väännetään muita kuvia (mm. netti, printtaus, slideshow).
Olen säätänyt RAW-kuvan muunnostietoja sisältävän fileen seuraamaan, alkuperäistä kuvafilettä, joten joskus tulee kipattua jpegejä menemään. Uudet voi tehdä käden käänteessä eräajona.
Jos RAW-originaali on edes kohtuullisen onnistunut valotukseltaan, niin valtaosan kuvankäsittelystä voi tehdään RAW-plugissa. Kuvaa ei kuitenkaan tarvitse "valmistaa" mihinkään toiseen kuvaformaattiin, riittää kun päivittää RAW-kuvan muunnostiedot. Kun Raw tiedot on päivitetty, kuvasta tekee hetkessä tallennetuilla asetuksilla jpegin tai tiffin. Vain kohinanpoisto (jos tarpeen) ja terävöitys jäävät Noise Ninjan ja Photarin hoteisiin.
TIFF:ejä RAW:sta teen kun pitää printata A3:sta tai suurempaa.
Re: Miten säilytät digikuviasi?
Lähetetty: Marras 09, 2004 0 : 43
Kirjoittaja hlehtine
Olen todella laiska polttelemaan CD- tai DVD -levyjä, siksi varmistelen myös pelkästään levyille.
Firmamme lähiverkossa on palvelin jossa peilattuna tällä hetkellä pari kappaletta 200Gt levyjä. Nuohan ovat sitten halpaa tavaraa kun pitää jossain kohtaa pistää lisää tilaa..
20km päässä em. paikasta (kotona) olevassa työasemassa on myös iso levy ja se ottaa palvelimelta kuvat talteen öisin (ovat siis samassa verkossa).
Läppäriltä pukkaan kuvia muutaman päivän välein palvelimelle.
Mitään ihmeempää indeksointia tai arkistointia ei ole minullakaan, lähinnä jaottelen kansioittain noita aihealueiden mukaan tms..
- Hans
Lähetetty: Marras 09, 2004 7 : 23
Kirjoittaja IlkkaS.
Säilytän fotot rompuilla.
Kiintolevytaltioinnista on muutama karvas kokemus niin omakohtaisesti kuin tuttavapiirissänikin, joten en varastoi kiintolevyillä kuin työstettäviä aihioita. Ja jossain vaiheessa gigamonsterikiintolevykin vaatii putsausta, ja siinä onkin sitten hommaa poltella tai ajaa kuukausien kuvatiedostot talteen…
Rompuista teen useampia versioita. Raakarompuille ajan kaikki fileet sellaisinaan mm. sen takia, että kuvittelen (!?) jossain vaiheessa ehtiväni vertailemaan eri spekseillä ja eri kameroilla/optiikoilla otettuja kuvia. Aina raakarompun täytyttyä teen bakkisrompun, jolle valkkaan vain käyttökelpoiset kuvatiedostot, joiden hukkuminen saattaisi jäädä harmittamaan.
Vahingoista viisastuneena poistan kuvatiedostot muistikorteilta vasta, kun olen polttanut ne CD-romeille ja varmistanut, että kaikki tärkeät kuvatiedostot avautuvat poltetuilta ongelmitta. Pari kertaa on, nimittäin, tullut kiireessä diliitatuksi korteilta ’korvaamattomia’ kuvia eli fotoja, jotka eivät enää ole rekonstruoitavissa.
-ile-
Lähetetty: Marras 09, 2004 9 : 56
Kirjoittaja adele
IlkkaS. kirjoitti:Kiintolevytaltioinnista on muutama karvas kokemus niin omakohtaisesti kuin tuttavapiirissänikin, joten en varastoi kiintolevyillä kuin työstettäviä aihioita.
Siis henkilö, jolla kuvatiedostot olivat useilla kovalevyillä kaikki kovalevyt poksahtivat yhtäaikaisesti?
IlkkaS. kirjoitti:Ja jossain vaiheessa gigamonsterikiintolevykin vaatii putsausta, ja siinä onkin sitten hommaa poltella tai ajaa kuukausien kuvatiedostot talteen…-
Putsausta? Kuvat ja leikkausta odottavat leffat ovat omilla levyillään. Mitään muuta ei näillä levyillä ole. Lisäksi levytilaa tulee aina olla sen verran tyhjänä, että voi yhden levyn tiedot voi siirtää muille levyille. Eli tarvetta polttaa tiedostoja talteen ei ole.
Lähetetty: Marras 09, 2004 13 : 02
Kirjoittaja hlehtine
IlkkaS. kirjoitti:Kiintolevytaltioinnista on muutama karvas kokemus niin omakohtaisesti kuin tuttavapiirissänikin, joten en varastoi kiintolevyillä kuin työstettäviä aihioita. Ja jossain vaiheessa gigamonsterikiintolevykin vaatii putsausta, ja siinä onkin sitten hommaa poltella tai ajaa kuukausien kuvatiedostot talteen…
Noinhan se voi myös mennä... itsellä tämä oma tapa on toiminut hyvin jo vuosia, eikä ns. "puhdistuksia"ole tarvinnut tehdä koska kuville on varattu omat levynsä joilla ei ole ohjelmia yms. juttuja..
Käyttämäni simppeli ilmainen kopiointisofta huolehtii siitä että jos vaikka joskus järjestelen kuvia uusiin hakemistoihin tai nimeän niitä jnejne, niin duplikaatit siivotaan pois.
Romput / deeveedeet ovat kyllä hyvä ja ehkä "oikea" kopsata noita talteen, mutta kun itse ei vaan tule noita tehtyä... varmistuslokeja jaksaa sentään katsella silloin tällöin... :)
- Hans
Lähetetty: Marras 09, 2004 14 : 28
Kirjoittaja mikko
Ainoa järkevä tapa on polttaa kuvat DVD: levyille, näitä käyttää varmuuskopiona. Säilytys tapahtuu Maxtor OneTouch II 300GB ulkoisessa kovossa, siinä on 16mb puskuri, usb2 ja firewire liitännät, ja tuohon voi kaikki tarpeellisen varmistaa yhdellä napin painalluksella.
Työkuvat ovat koneen kovolla.
Lähetetty: Marras 09, 2004 14 : 41
Kirjoittaja kostaja!
missä on lupaamasi projektin kuvat?
Lähetetty: Marras 09, 2004 15 : 00
Kirjoittaja gramdel
mikko kirjoitti:Ainoa järkevä tapa on polttaa kuvat DVD: levyille, näitä käyttää varmuuskopiona. Säilytys tapahtuu Maxtor OneTouch II 300GB ulkoisessa kovossa, siinä on 16mb puskuri, usb2 ja firewire liitännät, ja tuohon voi kaikki tarpeellisen varmistaa yhdellä napin painalluksella.
Työkuvat ovat koneen kovolla.
Sitten pitäisi vielä hommata se kamerakin.
/---
ap
Lähetetty: Marras 09, 2004 15 : 26
Kirjoittaja IlkkaS.
adele kirjoitti:Siis henkilö, jolla kuvatiedostot olivat useilla kovalevyillä kaikki kovalevyt poksahtivat yhtäaikaisesti?
Täh? Tunnetko kenties Jussin tai Timpan? Tosin Timpan väittämä siitä, että salamatuhot syntyivät ylijänittesuojasta huolimatta, oli aika vaikea uskoa
-ile-
Lähetetty: Marras 09, 2004 15 : 40
Kirjoittaja majesty
Kostaja!, ei nyt lähdetä taas tuolle linjalle tässäkin ketjussa, kiitos.
Itse olen ajatellut säästää kuvista about 1600x1200 kokoiset jpeg-kuvat koneella ja säilöä RAW-kuvat DVD-levyille. Tarvittaessa sitten esim. tulostamista varten voisi tuon alkup. kuvan noutaa levyltä ja konvertoida sopivaan kokoon ja muotoon.
Nyt pitäisi sitten kehittää systeemi, joka kertoisi helposti miltä levyltä ko. kuva löytyy.
Käsittääkseni osa kuvienhallinta ohjelmista osaa tehdä kuvista thumbnail-tietokannan koneelle ja tallentaa thumbnailiin tiedot, mistä kuva löytyy on se sitten kiintolevyllä cd:llä taih dvd:llä, onko kellään kokemusta?
Pienellä googletuksella löytyi tällainen:
http://www.canto.com/pro/
Product Highlights
best support for all standard formats
customizable thumbnail quality
customizable previews
customizable record and category fields
reads metadata such as EXIF and IPTC
writes IPTC data
asset voice annotation
variable searching of all field content
fast results even for complex searches
convert assets into various file formats
asset presentation as slide show
send assets via e-mail
Auto cataloging
Multiple category tabs
Multiple catalogs open in one window
Various settings in pre-configured preference sets
Multiple cataloging processes and background cataloging
Lähetetty: Marras 09, 2004 19 : 34
Kirjoittaja EsaK
Canto Cumuluksen lisäksi toinen yleisesti tunnettu pro-tason arkistointisofta on Fotowaren Fotostation
http://www.fotoware.com/
Molemmilta löytyy softat ison kuvatoimiston versiosta yhden käyttäjän ohjelmistoon. Melkein liikaakin ominaisuuksia, ei jaksa käyttää, ellei tee työkseen. Hintavan oloisia ohjelmia.