Etusivu Foorumi Uutiset Vinkit Galleria Kortit Linkit Info
 

Elokuu 2003

 
 
31.08.2003  

Kameraseuralla (Hki) on vielä tänään sunnuntaina 31.8.2003 avoimet ovet klo 12 - 18. Osoite on Lastenkodinkuja 1, Ruoholahden villoista suoraan Kampin metroasemalle päin 60 metriä, Kampin metroasemalta matkaa on noin 600 metriä. Samassa rakennuksessa kulmassa on Kameralehden toimitus. Eilen kävimme katsomassa ns. Aita-näyttelyn, jonka teema oli väljästi "Matkalla". Kuvat olivat kameraseuralaisten ottamia, niitä oli paljon ja aikaakin kului katsoessa. On pitänyt jo useamman vuoden ajan liittyä Kameraseuraan. Nyt sitten tuli täytettyä jäsenlomakekin. Liittymismaksu on 12 euroa, vuosimaksu on 50 euroa. Tähän vuosimaksuun sisältyy myös Kameralehden tilaus (joka tällä hetkellä on 57.40 euroa). Kameraseuran oma lehti ilmestynee yhdeksän (?) kertaa vuodessa. Myös Suomen kameraseurojen jäsenlehti Klik sisältyy jäsenmaksuun. Kameraseuran tiloissa järjestetään kaikenlaista mielenkiintoista koulutusta, kokouksia, eri aiheisiin keskittyneitä kerhoja ja ryhmiä jne. Kirjastosta voi lainata kirjoja ja lehtiä voi lukea. Studiota voi käyttää ja digitaalista kuvankäsittelyä harrastaa asianmukaiset kurssit käytyään. Kameraseuran uudet www-sivut ovat olleet työn alla, uudet sivut julkaistaneen muutaman viikon päästä.

Photoshop 8 lienee tulossa myyntiin marras/joulukuussa. Tässä kahdeksan kuvaruutukaappausta betaversion menuista yms.

Pcworld.com, Top 10 Digital Cameras Under $500.

Picture Windows Pro 3.5, uusi versio. Terävointiä parannettu, moiren esto, negatiivien kääntö normaaliksi kuvaksi, Image Stacker eli laajemman dynamiikan saavuttamiseksi eri tavoin valotettuja kuvia voidaan yhdistää. Pro-versio maksaa $90, 30 päivän demoversio kokeilua varten.

Digit.no, Olympus E-1, betatesti. Hyvin suunniteltu, ajateltu ja toteutettu kokonaisuus. Heikkoja kohtia ei löytynyt. Uuteen objektiivikokoon sitoutumisessa ei liene paljoa riskiä, kun Kodak ja Fujfilm ovat jo antaneet siunauksensa konseptille. Pentax ja Minolta seurannevat esimerkkiä. ("4/3-konseptin puolustuksella on puheenvuoro...", itse olen aika vahvasti eri mieltä Digit.no:n arvion kirjoittajan Kai Thonin kanssa).

Dcviews.com, Panasonic DMC-FZ2, manuaalisäätöjä lisätty edeltäjään Panasonic DMC-FZ1:een verrattuna. Edelleen kaksi megapikseliä, 12-kertainen zoom, optinen kuvanvakaaja, F2.8 myös telepäässä, 35 mm - 420 mm. Syyskuussa myyntiin.

  • (tämä malli mainittiin diginewseissä jo 11.8.2003, kts. dpreview)
  • kts. Panasonic DMC-FZ1, Washington Postin kuvaajan kokemuksia

 

30.08.2003  

Digitalreview.ca, Nikon D2H, Nikon Techin edustaja vastaa moneen kysymykseen.

Dpreview, Nikon SLR Talk, Nikon D2h -säie, jossa kerrotaan Pariisin MM-kisoissa koekäytössä olevasta uudesta järjestelmädigistä (ei vielä lopullinen tuotantoversio).

Ylioppilaskamerat ry:n järjestämään Taiteiden yön Fotomaraton 2003:een osallistui noin 100 kilpailijaa. Tulokset julkaístaan 15.9. mennessä. Kuva-aiheitahan eli tehtäviä oli kaikkiaan 12, kolme ensimmäistä aihetta olivat Virhe, Kukkona Tunkiolla ja Kolme.

LetsGoDigital, Nikon D2H, esituotantomalli. Neljä megaa riittää hyvin, kun muut ominaisuudet ovat kunnossa. Kamera on suunniteltu ammattikäyttöön, lehtimiehille ja urheilukuvaajille. 2.5 tuuman lcd-näytössä on pikseleitä 211.000, optinen etsin näyttää 100% tallentuvasta kuvasta, suljin kestää 150.000 laukaisua, viive on 37 ms. Kamera ottaa kahdeksan kuvaa sekunnissa, jpg-kuvia voi tällä vauhdilla tallentaa kaikkiaan 40 kpl. Lisävarusteena ostettavan lähettimen avulla on mahdollista siirtää kuvia langattomasti suoraan mikroon. Kuvan lähettämisen aikana kameraa voi käyttää aivan normaalisti.

Panoraamamies Hans Lehtisellä on nyt oma domain, panorama.360x180.net. Uutta sivuille on jälleen tullut roppakaupalla:

  • Pan Horama 2003 -näyttelystä (hotspots)
  • Lego SHOW (Hki, Hakaniemi, vain kesällä)
  • Museorautatie (Jokioinen)
  • Blue Sea Film Festival (Rauma), elokuvatapahtuman kahdesta valokuvanäyttelystä panoraamoja, joissa on paljon hotspotteja (seinällä olevia kuvia ja julisteita pääsee tutkimaan lähempääkin)

IR, Reindeer Graphics, Optipix 2, Photoshop-plugin. Pluginin avulla saadaan käyttöön 16-bittiset värit sellaisiin toimintoihin, joita Photoshop 7 -versiossa voi käyttää vain 8-bittisillä väreillä. Lisäksi löytyy Auto Contrast, Blend Exposure, Image Averaging (monta kuvaa yhdeksi: kohina vähenee), Nudge (kuvia voidaan siirtää 1/3 pikselin verran), Edge Enhancer, Safe Sharpen jne. Cd-levyllä on kaksi pdf-kirjaa, toinen käsittelee tulostamista ja toinen Photoshop-ohjelman käyttöä digikuvaajan näkökulmasta. Hintaa Optipix 2:lla on $150.

Olympukselta kaksi uutta sublimaatiokirjoitinta. P-10 Digital Photo Printer, 45 sekunnissa kymppikoon kuvia, PictBrigde-standardi eli voi tulostaa suoraan digikamerasta. Mikroon yhteys USB-liitännän kautta, lokakuussa myyntiin, hinta on $199. P-440 Photo Printer, A4-kokoisia kuvia 75 sekunnissa. 1.8 tuuman lcd-näytöllä voi editoida kuvia ennen printtaamista. xD-korteille paikka printterissä, myös PCMCIA-kortit. Video-out eli voi yhdistää tv:hen. Lokakuussa myyntiin, hinta on $499.

Kuvia Taiteiden yöstä, 47 kpl.

 

29.08.2003  

Olympus C-5000 Zoom, ilmiasua muutettu, viidenneksen pienempi, viisi megapikseliä, kolminkertainen zoom, LCD-näytön tarkkuutta on parannettu. Olympuksen omaa salamaa varten salamakenkä, xD-kortit, litiumioni-akut. Lokakuussa myyntiin, $600. Kts. IR, dpreview.

Minoltan sivuilta löytyy Minolta Dimage A1 -näytekuvia. Minolta Dimage A1:hän on Minolta Dimage 7x:n seuraaja, jossa on kuvanvakaaja, 1/16.000 s lyhin suljinaika ja kaikkea muuta kivaa...

Tanskan Nikonin sivuille on tullut lisää Nikon D2H -näytekuvia, edelleen kooltaan pieniä.

Foorumin puolella (järjestelmädigit) on keskusteltu Canon 10D:n kennon puhdistuksesta (tai siis yleensä kennon puhdistuksesta). Justus (31.8.: kamerana on Fuji S2) oli käyttänyt paineilmapulloon pakattua ilmaa (ei suositella!) ja saanut kennonsa täyteen täpliä. Robert Whitelta (UK) oli tilattu Visalla Pecpadseja (100 kpl) ja Eclipsejä (1 kpl). Varsinaiseksi puhdistusvälineeksi oli ostettu leivonnassa käytetty nuolija, joka mattoveitsellä leikattiin sopivaksi (lev. 14.4 mm). Kenno pyyhkäistiin 6 - 8 kertaa, aina puhtaalla pinnalla. Menetelmä on kuvattu What Makes a Good Sensor Swab?

  • Justuksen kuvat (Kenno_01.jpg: paineilmapullon käytön jälkeen. Kenno_02.jpg: puhdistuksen jälkeen. Valineet.jpg)
  • JAS Tekniikassa normaali kennon puhdistus maksaa n. 32 euroa

Dcviews.com, Sharpilta maailman ohuin ja pienin megapikseliluokan CCD kameramoduli, syyskuussa toimitetaan ensimmäiset näytteet, varsinainen massatuotanto alkaa lokakuussa. Sharpin kameramodulissa on sisäänrakennettu makrotoiminto. Aiemmin kamerakännyköissä on käytetty enimmäkseen 100.000 ja 300.000 pikselin kennoja.

DCRP, Casio Exilim EX-Z3 -arvio. Muistuttaa Pentax Optio S -mallia (sama linssi, ehkäpä suositeltavampi hankinta). Kamera on metallia, siinä on kolme megapikseliä, kolminkertainen zoom, 35 mm - 105 mm, kahden tuuman lcd-näyttö (pikseleitä kuitenkin vain 85k), litiumioni-akut ja SD/MMC-kortit. Pisin suljinaika on vain 1 s, kuvanlaatu voisi olla parempi, zoomaus ja kuvien katselu saisi olla nopeampaa. Kamera on erittäin pieni, siinä manuaalinen valkotasapainon säätö ja erikoisia lisäominaisuuksia (esim. kalenteri). Suomen hinta on 486 euroa.

Rob Galbraith, syyskuussa Kodak DCS Pro 14n -järjestelmädigiin on tulossa kaikenlaisia parannuksia, mm. pitemmilläkin valotusajoilla vähäkohinaisempia kuvia.

Photo.net, Canon EOS 300D:lle ja Canon EOS 10D:lle sopivat halvemman luokan objektiivit. Ihan kaikkein halvimmat mallit on jätetty pois. Vertailu on tarkoitettu uusille järjestelmäkameroiden omistajille.

SanDisk Ultra II -kortit, sekä Compact Flash että SD, ovat nyt nopeimpia kortteja. Minimikirjoitusnopeus on 9MB/s ja lukunopeus on vähintään 10MB/s. Kortit on suunnattu pro- tai semiprokameramalleille. 256 MB:n ja 512 MB:n CF-kortit ovat jo myynnissä, 1 GB:n kortit tulevat myyntiin kuukauden sisällä. Listahinnat ovat $105, $210 ja $430. SD-kortit tulevat kauppoihin 256 MB:n ja 512 MB:n kokoisina lokakuussa ja marraskuussa. Extreme CF- ja SD-korttien kestävyyttä on parannettu. Kts. Rob Galbraith, dpreview1, dpreview2,

Taiteiden yöstä (15. kerta, Hki) kuvia, Nikon D100.

 

28.08.2003  

Naimisiin.infon hääfoorumin alueelta Hääjuhla, valokuvaus löytyy monta mielenkiintoista kirjoitusta häiden valokuvauksesta (lähinnä tilaajan kannalta).

  • Työkaveri taisi maksaa kesähäidensä kuvauksista kaikkiaan 850 euroa. Kuvaus kattoi ajan aamusta iltamyöhän juhliin. Kalustona oli filmikamera ja digikamera. Ensimmäinen kansiollinen kuvia tuotiin vielä samana iltana juhliin. Netissä oli lisäksi puolisen sataa kuvaa kuukauden verran. Juhlakalu oli ihan tyytyväinen hintalaatusuhteeseen.

Hyvinkääläisen Fotoman:in Digiuutisista:

  • eilen oli ensimmäistä kertaa hypistelty Canon 300D -digijärkkäriä
  • aika optimistisesti arveltiin ensimmäisten kameroiden tulevan myyntiin elokuussa 30.8.: kirjoittajalle oli tullu tässä kohtaa pieni lapsus, olisi pitäny tolla tietenki lokakuussa
  • hinta lienee 1.500 euron tuntumassa objektiivin kanssa

Tietoviikko 28.8.2003, nro 28, s. 14, Digikamerakauppa kaksinkertaistuu.

  • Länsi-Euroopassa myytiin digikameroita viime vuonna kaksinkertainen määrä edelliseen vuoteen, yhteensä kahdeksan miljoona kappaletta
  • Suomessa myytiin viime vuonna 74.000 digikameraa
  • HP:n Suomen tulostus- ja kuvankäsittely-yksikön johtaja Jari Rinne: "Ja ensi vuonna digitaalisia kameroita myydään Suomessa jo 200 000 - 300 000 kappaletta"
  • Canon odottaa digitaalisten järjestelmäkameramarkkinoiden kappalemääräisten kokonaismarkkinoiden kasvavan vuodesta 2002 vuoteen 2003 neljästä sadasta viiteen sataan prosenttia
  • Kameran ostajille käyvät kaupaksi myös tietokoneet ja niiden oheislaitteet
  • alkuvuodesta suuret valmistajat julkistivat yhdessä Pictbridge-standardin, jonka avulla eri merkkiset tulostimet ja digikamerat toimivat keskenään ilman tietokonetta
  • Länsi-Euroopan digikameramyyjät (v. 2002): Canon 14.9%, Fuji 13.0%, Sony 12.7%, Olympus 11.5%, Kodak 8.7%, muuta 39.2%

JAS Tekniikasta tuli tänään tieto, että Canon 10D:n sulkimen korjaamiseen pitää tilata osa ulkomailta ja että kameran saa vasta ensi viikolla. Tämän diagnoosin (uusi suljin?) olisi Armikin voinut kertoa jättäessään kameran takuuhuoltoon toissa perjantaina 15.8.

Taiteiden yö järjestetään Helsingissä tänään viidennentoista kerran.

  • Kuvattavaa varmasti riittää, mm. Kiasman edestä lähtee klo 19 karnevaalikulkue.
  • Kameraseurallakin on oma tapahtumansa:
    • to 28.8.2003 ovet ovat auki klo 18 - 24
    • pe 29.8.2003 - su 31.8.2003 klo 12 -18
    • performanssitaiteilija Heikki Mäntymaa esiintyy Taiteiden yönä näyttelyn avajaisissa klo 17 sekä klo 20 ja 22
    • illan mittaan Kameraseuran kerhot esittelevät toimintaansa ja tulevia tapahtumia
    • avoimet ovet jatkuvat vielä pe - su klo 12 - 18, näyttelyn lisäksi voi tutustua kerhojen toimintaan, tiloihin ja mm. digilaitteisiin sekä kuvausstudioon
  • Muistot taiteiden yöstä voi kirjata sanoin ja kuvin Helsingin Juhlaviikkojen www-sivuilleen avaamaan nettipäiväkirjaan.

(Foorumin puolelta) Nikon D2H -kuvia. Parisiin MM-kisat, pieniä jpg-kuvia (Nikon Capture 6 ei ole vielä valmiina, raw-kuvien muuntaminen ei vielä ole mahdollista). Yhden sekunnin aikana otetuissa 400 metrin kahdeksassa aitajuoksukuvissa on käytetty kuulemma AutoTrackingia. Tämän vuoksi aidassa näkyvä teksti on vuoroin tarkka, vuoroin epätarkka.

Casiolta uusia kameramalleja. Casio Exilim EX-S20 ja EX-M20. M20:ssa on mp3, kuulokkeet ja kaukosäädin. Molemmat ovat ultrapieniä kahden megapikselin, 1.6 tuuman lcd-näyttö, sisäänrakennettuna 10 MB muistia, litiumioni-akut ja CD/MMC-kortit. Kokoa on edellisistä malleista entisestään pienennetty ja akkujen kestoa parannettu. Kamerat tulevat lokakuussa myyntiin, hinnat $280 ja $330 (IR ja Steve Sanders: mallinumeroissa U perässä). Kts. dpreview, IR. Casio Exilim EX-Z4, neljä megapikseliä, kolminkertainen zoom, 35 mm - 105 mm, f2.6 - f4.8, kahden tuuman lcd-näyttö, 10 megan sisäinen muisti, SD/MMC-kortit, lokakuussa myyntiin, hinta on $400. Kts. dpreview, IR.

IR, Kodakilta uutta CCD-teknologiaa, erityisesti hämäräkuvaus paranee.

Luminous Landscape, How to Choose the Best Lens For a Spesific Composition. Alain Briotin yhdeksänosaisen kirjoitussarjan kolmas osa.

Vivid Light Photography -nettilehdestä on ilmestynyt uusi numero.

 

27.08.2003  

Diginewseillä on tänään sitten viisivuotispäivät! Tasan viisi vuotta sitten kirjoitin ensimmäisen digikamera-aiheisen uutisen, Sony DSC-D700 oli silloin juuri julkistettu. Vähän myöhemmin syyskuun puolivälissä 1998 sai lukea diginewseistä, että Stockmannin Basement myy 8 megan CompactFlashia hintaan 595mk. Digicamera.netin info-sivun alalaidasta voi kuvaruutukaappauksena katsoa, miltä diginewsit näyttivät vuonna 1998.

Fotonetistä kuvat tulivat tänään, icc-profiilista on vähän vaikea sanoa mitään, kun en sitä liittänyt kuin kahteen kuvapariin. Kuvilla oli eroa, profiiliin muunnettu kuva oli lähempänä sitä, mitä ruudulla näkyi. 10 x 15 cm kuviin käytin 1807 x 1205 verran pikseleitä, 50% Photoshopissa pienennetty kuva ei äkkikatsomalta paljoa eronnut pienentämättömästä. Fotonettiin lähetin myös Timo Autiokarin (www.aim-dtp.net) 1000 x 1500 pikselin resoluutiotestikuvan. Tässä 1200 dpi:llä skannattu yläosa Fotonetistä palautuneesta paperikuvasta. Vaikea sanoa, näkyykö tuossa kuvassa 1px + 1px mustavalkoista viivarasteria vai ei. Reunoihin lisäsin canvas resizella kokoa, että sain kooksi 1807 x 1205 pikseliä.

  • taas tuli muistutus, että printtausta varten kuvia on entisestään terävöitettävä lisää
  • 28.8.: ihmetystä on herättänyt tuo 1807 x 1205 pikseliä, suoraan Fotonetin ilmoittamasta kuvan koostahan tulee 1795 x 1205 pikseliä. Jotta skaalausta ei tapahtuisi Fotonetin päässä, niin resoluutiotestissähän olisi pitänyt käyttää juuri noita jälkimmäisiä arvoja. Noissa luvuissa on vain se ongelma, että kuvan suhde ei olekaan enää tarkasti 3:2. Kuvista olisi pitänyt napsaista pieni pala pois, jotta olisi päässyt tuohon pikselimäärään. Joka tapauksessa olen skaalauksen jälkeenkin erottavinani 1px + 1px viivarasterin skannista

Helsingin Sanomissa etusivulla Rajala Pro Shopin ilmoitus (tarjoukset voimassa Helsingissä toistaiseksi):

  • Nikon D100 -järjestelmädigi, runko + objektiivi (28-80) 2.190 euroa
  • Nikon Coolpix 5400 uutuus, sh. 1119 euroa, pyydä tarjous

Petteri Sulonen (www.seittipaja.fi):

IR, Toshiba PDR-M700 -arvio. Kolme megapikseliä, kymmenkertainen zoom, 37 mm - 370 mm, f/2.8 - f/8.0, ISO 70 - 400, 16 s - 1/2.000 s, elektroninen etsin, 2.5 tuuman lcd-näyttö, SD-kortit, AA-akut, kauko-ohjain, adapteri lisäkkeitä ja suotimia varten. Jostain syystä elektronin etsin näytti vain 90% - 92% tallentuvasta kuvasta. Canonin valmistama kymmenkertainen zoom on hyvää työtä, kamera sopii aloittelijalle ja kehittyneelle harrastajalle, sillä valmiita kuvausohjelmia ja käsisäätöjä on riittävästi. Hyvä hintalaatu-suhde, USA:n hinta alle $400.

Dpreview, Mission3-D -kolmiulotteiset kuvat digikameralla. Pakettiin kuuluu pieni kolmijalka (voi pitää myös kädessä), jossa kameraa voi siirtää vasemmalle ja oikealle kolmiulotteisen kuvan ottamista varten. Mukana tulee myös softa, jonka avulla voi tehdä punasini-kuvia (tai oikeastaan punasyaani-kuvia), kolme paperista punasinilasia, viisi paperista valmistettua rakennelmaa 3d-kuvien katseluun ja yksi 3d-onnittelukortti. Hintaa paketilla on $129. Kts. www.photo3-d.com. Kts. myös esim. Urpo Hietalan selvitys, miten tällaisia kuvia tehdään. Yksi linkki oikeiden 3d-kuvien tekoon, 3D Guidebook. Itse olen katsellut tekemiäni 3d-kuvia runsaat kaksi vuotta sitten ostamallani tämän näköisellä laitteella.

Dpreview, vedenalaiskuvaukseen kehikko Canon 10D:lle (hinta vaatimattomasti $1.750, myyntiin syyskuun puolivälissä). Ocean Britelta löytyy samanlainen paketti myös Nikon D100:lle, hinta on $1.665.

 

26.08.2003  

Clint Thayer, Canon 300 f4.0 L IS. NYC 1.718 euroa. Rajalan hinta näytti olevan 1.905 euroa.

Fujifilm FinePix S3000, Fuji S3800:n seuraaja, myyntiin lokakuussa $400. Kamerassa on kolme megapikseliä, kuusinkertainen zoom, monta kuvausohjelmaa, xD-kortit, AA-akut, soviterengas suotimia ja lisäkkeitä varten. Mikrofoni on poistettu, video-out on lisätty, akkujen kesto on aiempaa parempi ja valikoiden kielen voi nyt valita viidestä vaihtoehdosta. Kts. Dpreview ja IR.

Dpreview, Hitachilta 2 GB:n ja 4 GB:n microdrive. 4 GB:n malli tulee myyntiin marraskuussa, listahinta on $499, 2 GB:n malli sitten vuoden loppuun mennessä. Lexarin 4 GB:n Compact Flash -kortin hinta on n. $1.500. 2 GB:n mallit käyvät vanhoihinkin kameroihin (jotka eivät tue FAT32:a).

  • (Microdrive on entinen, jos se se sattuu tipahtamaan kädestä kovalle lattialle. Sitä käsiteltäessä on syytä olla tarkkana. Compact Flash -kortit puolestaan ovat alttiita kontaktipiikkien vääntymiselle, kun kortteja vaihdellaan kameran ja kortinlukijan välillä. Itselläni on ollut pian vuoden käytössä 1 GB:n microdrive eikä se ole "vielä" pudonnut kertaakaan lattialle - koputtaa puuta....).

Toissa perjantainahan 15.8.2003 Canon 10D vietiin JAS Tekniikkaan ERR 99 -virheen takia. Aluksi virhe tuli aivan satunnaisesti, vähän myöhemmin useammin ja lopuksi joka kerta. Sigman päivittämättömillä objektiiveilla (tietyt mallit) näin tapahtuu, mutta nyt olivat kyseessä Canonin omat objektiivit. Oma diagnoosini oli viallinen suljin. Kameraa jättäessä sanottiin, että maanantaina 25.8.2003 kamera pääsisi käsittelyyn. Armi soitti eilen, kamera ei ollut käsittelyssä, mutta annettiin toiveita, että vielä tällä viikolla voisi päästä kuvaamaan...

Eilen sain viimeinkin lähetettyä joitain kuvia ihan testimielessä sekä IFI:iin että Fotonettiin. Etukäteen arvioisin, että profiilia käyttämällä jälki ei paljoa eroa, molempien firmojen ICC-profiilit lienee tehnyt sama taho eli siis Pre-Press -yhtiöt. Lähetin samoista kuvista profiloidun ja profiloimattoman version sekä IFI:lle että Fotonettiin. Lisäksi lähetin Timo Autiokarin (www.aim-dtp.net) testikartan, jossa on 1px + 1px mustavalkoista viivarasteria. Tämä kuva on kooltaan 1000 x 1500 pikseliä, 10 x 15 cm kuvia tilattaessa IFI sitä ei siis skaalaa. Muille firmoille tai toisia kokoja lähetettäessä kuvaan pitää lisätä/poistaa (canvas size) pinta-alaa (ei siis image resize). Lisäksi lähetin vielä muutamasta kuvasta puoleen pienennetyn version, esim. IFI:lle 750 x 500 pikselin kokoisen kuvan. Kuvia oli kaikkiaan 15 kpl, IFI:n laskun loppusumma oli 7.24 euroa, Fotonetin laskun loppusumma 5.05 euroa. Kukin voi mielessään laskea eron, jos olisin tilannut esim. 150 kuvaa... 10 x 15 cm kuvat maksavat IFI:llä 0.35 euroa, Fotonetin hinta tälle koolle on 0.19 euroa. IFI:n ICC-profiili on tehty 2.3.2003, Fotonetin ICC-profiili on tehty 12.6.2003.

Digital Outback Photo, tunnin käyttökokemus, Canon EOS 300D.

Luminous Landscape, Extensis pxl SmartScale, Photoshop plugin kuvien koon kasvattamiseen, $199. Hyvin pieni ero Photoshopissa tehtävään koon kasvattamiseen. Ei suositella.

Steve Sanders news 25.8.2003, USA:n Olympus E-1 -hinnoittelua:

  • E-1 runko listahinta $2.199, katuhinta $1.799
  • 14 mm - 54 mm f2.8/3.5 listahinta $599, katuhinta $499.95
  • 50 mm - 200 mm f2.8/3.5 listahinta $1.199, katuhinta $999.95
  • 50 mm makro f2.0 listahinta $599, katuhinta $499.95
  • 300 mm f2.8 listahinta $7.999, katuhinta $6.999
  • EC-14 telejatke listahinta $549, katuhinta $439.95
  • SHLD-2 (akkukahva litiumioni-akku + laturi) listahinta $675, katuhinta $499.95

 

25.08.2003  

Viikon kuva: Illalla Zagrebissa.

Keltaisen pörssin tuoreimmat ilmoitukset (29.8.) (Melkein kaikki ilmoitukset löytyvät osastoista 3203. Oheislaitteet ja tarvikkeet, 3107. Videolaitteet ja kamerat sekä 4313. Valokuvaus).

  • Cambron AF 2x-telejatke Nikoniin, 160 e, Uusikaupunkin (25.8.)
  • Canon A70, 256 MB, 330 e, Hki (29.8.)
  • Canon D60, 1.600 e, Espoo (26.8.)
  • Canon Digi Ixus V2, vyölaukku, 64 MB + 128 MB, 370 e, Hämeenlinna (26.8.)
  • Canon Digital Ixus V2, 300 e, Tampere (26.8.)
  • Canon Digital Ixus V3, 128 MB, 500 e, Vantaa (26.8.)
  • Canon EF 75-300/4.5-5.6 III, UV-suodin, Vantaa (24.8.)
  • Canon FS 2710, kino + APS filmiskanneri, 260 e, Espoo (26.8.)
  • Canon G1, 450 e, Hki (29.8.)
  • Canon G3, 600 e, Joensuu (27.8.)
  • Canon Ixus 330, 400 e, Tampere (29.8.)
  • Canon Powershot A20, 200 e, Espoo (29.8.)
  • Canon Powershot A20, 210 e, Espoo (24.8.)
  • Canon Powershot A60, 300 e, Vöyri (28.6.)
  • Canon Powershot A100, 225 e, Kauhava (26.8., 29.8.)
  • Canon Powershot G5, 256 MB, 630 e, Hki (27.8.)
  • Casio Exilim EX-3Z, vähän kolhiintunut, 350 e, Tampere (28.8.)
  • Epson PhotoPC 650, 100 e, Hämeenlinna (27.8.)
  • Epson Stylus Photo 950 mustesuihku, 400 e, Tampere (25.8.)
  • Fuji FX-S602Z, 128 MB, 750 e, Varkaus (25.8.)
  • HP 735, 250 e, Imatra (24.8.)
  • Kodak Easyshare CX4300, 64 MB, 200 e, Tampere (27.8.)
  • Konica Digital Revio KD-220Z, 299 e, Tampere (25.8., 28.8., 29.8.)
  • Lomo LC-A, 130 e, Tampere (25.8.)
  • Metz 54MZ-3, Nikon-sovite sca-3402, 340 e, Jyväskylä (23.8.)
  • Minolta 7I, 128 MB, 700 e, Kankaanpää (22.8.)
  • Minolta Dimage 7i, 3 x akkusarja, UV-filtteri, 1 GB microdrive, 1.029 e, Hki (29.8.)
  • Minolta Dimage X, 290 e, Hki (26.8.)
  • Minolta F100, 64 MB, akut ja laturi, 463 e, Kotka (23.8.)
  • Micro Nikkor 105/2.8 AIS, 350 e, Uusikaupunki (25.8.)
  • Nicon ED AF Nikkor 300 mm 1:4, 750 e, Hki (26.8.)
  • Nikkor 300/2.8 ED-IF AIS, 1.500 e, Oulu (27.8.)
  • Nikon AF 20/2.8, superlaajakulma, 380 e, Uusikaupunki (25.8.)
  • Nikon AF 35/2, 295 e, Uusikaupunki (24.8.)
  • Nikon Coolpix 775, 128 MB, 210 e, Oulu (28.8.)
  • Nikon Coolpix 880, 500 e, Espoo (26.8.)
  • Nikon Coolpix 5700, 995 e, Kirkkonummi (995 e)
  • Nikon Coolpix 5700, 128 MB, 1.250 e, Kirkkonummi (23.8.)
  • Nikon CP 4300, 64 MB, 590 e, Kotka (24.8.)
  • Nikon D100, 1.600 e, Hki (27.8.)
  • Nikon D100, kaksi akkua, 1.890 e, Hki (26.8.)
  • Nikon loittorengas PK-11A, 55 e, Jyväskylä (23.8.)
  • Nikon MB-D100 voimakahva, yksi uudehko D100:n akku, 390 e, Hki (27.8.)
  • Nikon SB-28 salama, 290 e, Lahti (26.8.)
  • Olympus C-730 Ultra Zoom, 128 MB, 400 e, Vantaa (28.8.)
  • Olympus C-4000, 128 MB, 500 e, Orimattila (22.8.)
  • Quantum 4i radio-orja-vastaanotin, salamoiden ja kameroiden kaukolaukaisuun, 200 e, Hki (28.8.)
  • Salamat 2 kpl Hensel 800 vario, varjot, kupuheijastimet, uudet jalustat, sekonic val.mittari, nahkalaukku, 800 e, Vantaa (26.8.)
  • Slik 88N kamerajalusta, 15 e, Vantaa (28.8.)
  • Slick Master jalusta, 60 e, Vantaa (23.8.)
  • Sony DSC-F717, Sonyn laajakulmalisäke, 128 MB, uv-linssi, 830 e, Hki (29.8.)
  • Sony DSC-F717, 1.000 e, Riihimäki (25.8.)
  • Sony CyberShot DSC-S70, 400 e, Espoo (22.8.)
  • Sony DSC-S75, 380 e, Tampere (22.8.)
  • Sony DSC P5, 550 e, Vantaa (22.8.)
  • Sony DSC-P51, 199 e, Jyväskylä (24.8.)
  • Sony DSC-P9, 610 e, Karkkila (26.8.)
  • TC-DC52 Canon 2.4 x telelisäke Canon 60/A70 + siihen sovite LA-DC52C, 100 e, Hki (26.8.)

Rob Galbraith, Kanadan Nikon on pudottanut Nikon D1H:n ja Nikon D100:n listahintaa. (CDN$=Kanadan dollari, $=USA:n dollari).

  • Nikon D1H:n listahintaan (akut + laturi eivät tule mukana) sisältyy nyt Nikon Capture 3.5.1, CDN$3.750 - $2.683, katuhinta lienee CDN$3.450 - $2.469 (CDN$650 - $465 - alempi kuin aiemmin)
  • Nikon D100:n listahinta putoaa CDN$2.500:aan - $1.789 (akut + laturi hinnassa mukana), katuhinta CDN$2.425 - $1.735 (CDN$250:n - $179 - lasku)
  • Nikon Capture 3.5.1 tulee Nikon D1X:n mukana, hinta edelleen CDN$5.400 - CDN$5.450 ($3.864 - $3.900) (akut ja laturi eivät kuulu hintaan)

Helsingin Sanomat, A5, Mielipide. Profiilit eivät saa olla digikuvaajan ongelma, Lea Herttua, Valokuvausalan tiedotuskeskus, Helsinki.

  • vain ICC-profiilien avulla voidaan digitaalisen kuvan värit säilyttää luotettavasti siirrettäessä kuvatiedostoa laitteesta toiseen
  • fotoliikkeet palvelevat ensisijaisesti amatöörikuvaajaa, tavallista näppäilijää
  • hyvin harva fotoliikkeen asiakas on edes kuullut sanaa ICC-profiili, eikä sen tietäminen ole hänelle mitenkään tarpeellista
  • ICC-profiilit ovat valokuvan ammattilaisten työväline
  • profiilien ihan oikea hyödyntäminen vaatii ammattitaitoa ja niin suuret investoinnit, että tavallisella näppäilijälle ei ole mitään mieltä lähteä niillä leikkimään (?)
  • ...siksi todelliset fotoalan ammattilaiset eivät teetä kuviaan kuluttajille suunnatuissa huokeissa tulostuspalveluissa, vaan ammattilaisille tarkoitetuissa laboratorioissa - jotka molemmat toki saattavat olla saman katon alla

Enter-lehti elokuu 5/2003

  • Hyvästit nauhalle, Näin siirrät VHS-videon CD-levylle, Pinnacle Studio Moviebox USB. Viisi sivua.
  • Pätevät pokkarit, taskukoon digitaalikamerat 500 - 600 euroa, viisi sivua. Käytännönläheistä ja itsekoettua tekstiä viidestä testattavana olleesta 3 - 5 megapikselin digikamerasta. Kaikissa on kolminkertainen zoom, kaikissa on Fujia lukuunottamatta video-out kuvien katselua varten tv:ssä. Paras kuvanlaatu oli HP 935:ssä, kuvat olivat viiden megapikselin ansiosta teräviä, kohinattomia ja sävykkäitä. Miinusta tuli ajoittain liian kirkkaasta värien toistosta. Canon Digital Ixus 400 jäi toiseksi pienemmän pikselimääränsä vuoksi. Canonin salamakuvia vaivasi pieni alivalotteisuus. Eri ominaisuuksia hakevalle sopivat eri mallit. Kuvanlaatua hakeva ostaa HP:n kameran, pienikokoista ja tyylikästä etsivä Fujin tai Olympuksen. Canon on kompromissi kaikista ominaisuuksista. Kodak sopii helppokäyttöisyyttä hakevalle.
    - Canon Digital Ixus 400, 600 euroa. Vertailun kärjessä erittäin tasaisella suorituksella, muita n. 100 euroa kalliimpi. Rakenne on tukeva ja tyylikäs, kamera on pieni. Kaikki nappulat eivät ole sijoitettu parhaimmalla tavalla, mutta zoomin käyttö on helppoa. Laukaisijaa pitää painaa pitkään, jotta kuva saadaan otettua. Litiumioni-akku kestää pitkään. Neljä enteriä, tasaisen hyvä. Plussaa laadukkaasta kokonaisuudesta, terävistä, sävykkäistä kuvista ja Compact Flash -korteista. Miinusta tehottomasta salamasta ja epäintuitiivisista käyttökytkimistä.
    - Hewlett-Packard Photosmart 935, 520 euroa. Muihin testattaviin verrattuna iso, kuvat ovat teräviä ja sävykkäitä. HP-kameroille ominainen epäluonnollisen kirkas väritoisto ei kaikkia miellytä. Käyttöergonomia on hyvä, vaikka kytkinten tuntuma ei ole paras. SD-kortit, AA-akut. Pelkän kuvanlaadun perusteella HP on testivoittaja. Neljä enteriä, huippukuvia kohtuuhintaa. Plussaa erittäin terävistä ja sävykkäistä kuvista ja informatiivisista valikoista, miinusta hieman ylikorostuneista väreistä, suuresta koosta ja painosta sekä isosta virrankulutuksesta.
    - Fujifilm F410, 510 euroa. Keskitasoa, ulkoisesti tyylikäs. Kuvien pakkausta ei voi ollenkaan säätää, oletuspakkaus on turhan voimakas. Väritoisto on luonnollinen, ei kohinaa eikä ylivalottomista. Käyttöergonomia on hyvä lukuunottamatta zoom-kytkintä. xD-kortit, litiumioni-akku. Kolme enteriä, litteä liikkeen vangitsija. Plussaa liikekuvaominaisuuksista, viimeistelystä sekä käytettävyydeltään hyvästä kokonaisuudesta. Miinusta hankalasta zoomin säätimestä ja liian tiukasta JPEG-pakkauksesta
    - Olympus mju 300, 500 euroa. Olympus lähetti testiin vain kolmen megapikselin mallin, ei neljän megapikselin mallia, joka olisi luultavasti pärjännyt testissä paremmin. Tyylikäs ja erittäin pienikokoinen kamera. Roiskeveden kestävä, tukevarakenteinen malli. Hyvässä valossa otetuissa kuvissa ei ole vikaa, valon vähetessä kohinan määrä lisääntyy nopeammin kuin muissa vertailun kameroissa. Salama saisi välkähtää useammin, värintoisto ajoittain haaleaa. Valikot ovat sekavia ja niitä on liikaa. xD-kortit, litiumioni-akut. Kolme enteriä, Pikku myy. Plussaa pienestä koosta ja roiskeenkestävyydestä. Miinusta kohinasta keskinkertaisissa valaistusolosuhteissa ja sekavahkoista valikoista.
    - Kodak EasyShare LS443, 500 euroa. Helppokäyttöinen kamera, kuvien lähettäminen sähköpostitse ei voisi olla enää helpompaa. Ulkomuoto ja käyttökytkimet vaikuttavat keskeneräisiltä. Kuvien ottamiseen ja toimintojen välillä siirtymiseen kuluu pitkä aika, lisäksi erilaiset rutisevat äänet häiritsevät kameran käyttöä. Kodak on kuvanlaadussa testin viimeinen, valotus- ja tarkennusautomatiikka ei toimi. Parhaallakin kuvanlaadulla käytetään liian voimakasta jpg-pakkausta. Värisävyt eivät ole luonnollisia, ääriviivat näyttävät usein liian korostuneilta. Ilman salamaa otetut hämäräkuvat eivät onnistu ollenkaan. Zoomatessa tulee esiin voimakas tyynyvääristymä. SD-kortit, AA-akut. Kaksi enteriä, helppo mutta hiomaton. Plussaa kameran helppokäyttöisyydestä ja opasteista. Miinusta valotuksen ja tarkennuksen virheistä, voimakkaasta vääristymästä zoomia käytettäessä, pitkistä viiveistä toiminnoissa ja suuresta koosta ja kolhosta rakenteesta.

Photoxels.com, Sony DSC-V1 -arvio.

  • (Tämä linkki löytyi www.photographyblog.com:in sivuilta; sivun pitäjä Mark Goldstein käy vastavuoroisesti digicamera.net:issä silloin tällöin, vaikka ei suomenkieltä ymmärtäne sanaakaan...).

Dp-now.com, viikon loppupuolella tulee testattavaksi Olympus E-1 + objektiiveja + muuta. Arvio ilmestyy sivuille ensi tiistaina, 2. syyskuuta.

Digitalkamera.de, SanDisk Digital Photo Viewer testissä. Kuvien katselu muistikortilta tv:ssä, erillinen kaukosäädin, hinta 77 euroa.

Japanin Canonin sivuilla haastatellaan Canon EOS-1Ds:n suunnittelijoita.

 

24.08.2003  

Pariisin yleisurheilun MM-kisoissa ovat ensimmäistä kertaa tuotantokäytössä Nikon D2H:t. Nikon D2H lienee tähän mennessä julkistetuista uusista järjestelmädigeistä kehittynein. Myyntiin sen pitäisi tulla lokakuun alussa, USA:n hinnaksi on mainittu $3.500. Lue lisää Rob Galbraith (joka on kamerasta hyvin innostunut), digitalreview.ca ja nikondigital.org.

Teknofokus.fi:n sivuilla digikameran omistajan kannattaa suoraan mennä Foto-osioon. Alasivuilla näytti olevan joitain mielenkiintoisia tavaroita myynnissä, kts. Pientarvikkeita:

  • kolmea eri kokoa objektiivien suojapusseja, hinnat 3 e, 4.4 e ja 5.4 e
  • Cullmannin kuulanivel 18.5 e
  • kameran vesivaaka, kiinnitetään salamakenkään, 11.4 e (pitänee kysyä, käykö tämä nykyisiin. Pari vuotta sitten ostin fotoliikkeestä Haman valmistaman vesivaa'an, joka käy vain joihinkin vanhemman mallisiin kameroihin)

DCRP, Fuji FinePix F700 -arvio. Kolmen megapikselin SuperCCD SR (Sensitivy Range), kolminkertainen zoom, 35 mm - 105 mm, optinen etsin, 1.8 tuuman lcd-näyttö, 3 s - 1/1.000 s. Kaksikennoratkaisu (toinen optimoitu kirkkaisiin, toinen varjoisiin kohtiin) ei sitten näytäkään toimivan odotetusti. Joissakin kuvissa dynaaminen alue kasvoi, toisissa ei. Vaikutus ei ollut kuvissa yhtä dramaattinen kuin oli etukäteen odotettu. Fuji F700 on kelpo kamera, se käynnistyy nopeasti, ottaa kuvat nopeasti, lcd-näyttö on erinomainen. Pisin suljinaika on vain kolme sekuntia, kohinanpoisto kamerassa ei ole ollenkaan. JPG-kuvien pakkausastetta ei pääse valitsemaan, oletuspakkaus on liian voimakas. Kuvia voi kuitenkin ottaa raw-muodossa. Suomen hinta 699 euroa (eilen tuli kotiin Hirvoxin mainoslehdykkä digit. Siinä kerrottiin reippaasti, että "Super CCD SR-kennolla 6.2 Megapikseliä!" Hinnaksi mainittiin tuo 699 euroa, saatavilla kuulemma viikolla 35.

  • (25.8. klo 16: Jeff Keller ei aina osu subjektiivisissa arvioissaan nappiin. Olen lukenut useammankin viestin, jossa kovasti kehutaan F700:n kykyä toistaa muissa kameroissa puhkipalaneita kohtia. Selvästi siis kaksikerroratkaisulla saadaan etua. Muutenkin Fuji 700 lienee erinomainen kamera, mutta saako jonkin verran kalliimmalle hinnalle vastineen? Itse odottaisin toisten digikamerasivustojen arvioita...)

Steve Sandersin arvioita:

  • Kodak EasyShare CX6200, kaksi megapikseliä, ei zoomia, 37 mm, 1.6 tuuman lcd-näyttö, SD/MMC-kortit, AA-akut. Yksinkertainen automaattikamera, salama kohtuullisen hyvä, lcd-näyttö saisi olla parempi. Suomen hinta on 153 euroa.
  • Kodak EasyShare CX6330, kolme megapikseliä, kolminkertainen zoom, 37 mm - 111 mm, 1.6 tuuman lcd-näyttö, SD/MMC-kortit, AA-akut, 16 megan sisäinen muisti. Ei käsisäätöjä, erittäin hiljainen kamera, nopeus keskitasoa. Suomen hinta on 323 euroa.

PC Magazine, Clean Up Your Image. Adobe Photoshop Elements 2.0, Jasc Paint Shop Pro 8, Microsoft Digital Image Suite 9, Ulead Photoimpact8.

PC Magazine, 21 digikameran vertailu. Ihan virkistävää välillä lukea eri näkökulmasta kirjoitettuja testejä. PC Magazine antaa eniten painoa, sille, että kameran käyttö on mahdollisimman helppoa... (Itse en lehden arvioiden mukaan kameraa valitsisi, sen verran erikoisia testivoittajia on vuosien saatossa tullut).

Santtu Kyröhonka ehti jo laittaa sivuilleen kuvia eilisestä Senaatintorin konsertista. Tässä Ilkka Nummen kuvat konsertista. Vielä Mikael Rantalaisen kuvat samasta tapahtumasta.

 

23.08.2003  

Dpreview, Jessops on pudottanut Olympus E-1 -paketin (mukana 14-55 mm objektiivi) reilusti. Uusi hinta on 1.819 puntaa, eroa aiemmin ilmoitettuun on 680 puntaa.

Kameraseurallakin on ensi torstaina 28.8. Taiteiden yönä oma tapahtumansa. Seitsemänä vuonna on ollut ns. Aita-näyttely. Perinteisesti on esitelty Helsingin rautatieaseman läntisessä hallissa elokuussa valokuvia. Viime näyttely pidettiin Sanomatalossa, tämänvuotinen sitten omissa toimitiloissa Helsingin Kampissa (Lastenkodinkuja 1). Kameraseura ry on Pohjoismaiden suurin harrastajavalokuvaajien yhdistys,vuoden 2003 Aita-näyttelyn teema on "Matkalla". Tapahtumasta tietoja:

  • to 28.8.2003 ovet ovat auki klo 18 - 24
  • pe 29.8.2003 - su 31.8.2003 klo 12 -18
  • performanssitaiteilija Heikki Mäntymaa esiintyy Taiteiden yönä näyttelyn avajaisissa klo 17 sekä klo 20 ja 22
  • illan mittaan Kameraseuran kerhot esittelevät toimintaansa ja tulevia tapahtumia
  • avoimet ovet jatkuvat vielä pe - su klo 12 - 18, näyttelyn lisäksi voi tutustua kerhojen toimintaan, tiloihin ja mm. digilaitteisiin sekä kuvausstudioon

Tänään lauantaina on Senaatintorilla Leningrad Cowboysien konsertti, lämmittely alkaa 19.30, varsinainen konsertti sitten 21.00. HS:n etusivun Elisan ilmoituksesta:

Dpreview:n foorumien 1. uudistus jäi lyhytaikaiseksi. Aluksi alueet jaettiin Canonin järjestelmädigien osalta aloittelijoille, harrastajille ja ammattilaisille tarkoitettuihin ryhmiin. Uusi yritys jakaa alueet nyt Canon EOS-300D, Canon EOS-10D/D60/D30 ja Canon EOS-1D/1Ds, tämä tuntuu jo ihan järkevältä. Sivuston yläosassa näkyvän tiedon mukaan kävijöitä on ollut yli 177 miljoonaa, seitsemän miljoonaa joka viikko.

DCRP, Fuji FinePix S5000 -arvio. 3.2 megapikselin SuperCCD, kymmenkertainen zoom, 37 mm - 370 mm, f2.8 - f3.1, 2 s - 1/1.000 s. Elektroninen etsin, ISO 200 - 800, 1.5 tuuman lcd-näyttö. xD-kortit, AA-akut. Kamera muistuttaa ulkonäöltään järjestelmäkameraa, runko on muovia (kevyen ja huteran tuntuinen kädessä), ei ulkoisen salaman liitäntää, suotimia varten kamerassa ovat valmiina kierteet. Pisin suljinaika on aika vaatimaton 2 s, kuvissa jonkin verran nurkkien tummumista (vinjetointi). Fujin jpg-kuvissa on turhan iso pakkaus, kannattaa kuvata raw-muodossa. Kamera on nopea, kuvanlaatu saisi olla parempi, ei manuaalista valkotasapainoa. Suomen Fujin mukaan kuluttajahinta on noin 550 euroa.

IR, Pentax Optio 33L -arvio. Kolme megapikseliä, kolminkertainen zoom, 38 mm - 114 mm, f2.8 (f5) - f4.8 (f9.0), optinen etsin, taittuva 1.5 tuuman lcd-näyttö. Compact Flash -kortit, AA-akut. Erikoisuutena mahdollisuus ottaa ns. kolmiulotteisia kuvia. Kuvanlaatu ei ole ihan yhtä hyvä kuin isoveljillä, tässä luokassa löytyy toisia malleja, jotka tuottavat yhtä hyviä tai parempia kuvia. Suomen hinta on 390 euroa.

IR, Canon PowerShot A60 -arvio. Kaksi megapikseliä, kolminkertainen zoom, 35 mm - 105 mm, f2.8 (f4.8) - f8.0, optinen etsin, 1.5 tuuman lcd-näyttö. Compact Flash -kortit, AA-akut. Manuaalisäätöjä riittää, suljnviive saisi olla lyhyempi. Suomen hinta 325 euroa (Canon A70:n hinta on 414 euroa).

 

22.08.2003  

Eilen tilasin tavarat Matti Selänteeltä Tampereelta, olivat tänään tulleet postissa + kaikki ihan oikein. 52 mm:n Raynoxin UV-suotimet maksoivat siis 15 euroa kappale, step down ring 58 mm - 52 mm maksoi 10 euroa, postikulut olivat 1 euro. Yhteensä siis 31 euroa (UV-suotimia oli kaksi kappeletta). Filter Wrenchistä eli Suotimen kääntäjästä ei oltu veloitettu mitään. En löytänyt mistään tilinumeroa, jonne maksaa lasku. (Lähetin tästä tietenkin sähköpostia...). Tästä eteenpäin tilailen tällaisia pieniä tavaroita Suomen Luontokuvasta (tai siis Salama-Selänteeltä).

(Itsekin rupean kyllästymään tähän C*-hypeen) Canon 300D:

  • Digit.no, ensimmäiset testikuvat (ei tuotantoversio)
  • Dp-now.com, kamerasta kuvia vähän joka puolelta

Selailin journalistiliiton Journalisti-lehteä (en ole koskaan nähnyt paperiversiota, mutta webissä lehti vaikuttaa olevan aika täydellisenä). Nykyinen numero on 13/2003, edellisessä 13. kesäkuuta ilmestyneessä numerossa 12/2003 oli yhdessä jutussa jotain tuttua. Vei monta sekuntia, ennenkuin tajusin, mistä kuva oli tuttu...

Olli Nuutinen lisäsi sivuilleen (kts. 21.8.2003) kätevän Canon 300D:n ja Canon 10D:n välisen vertailun.

MBnetin Hintaseurannan TOP-5 ei muutu:

1. Canon PowerShot A70, 378 euroa
2. Canon Digital Ixus 400, 528 euroa
3. Canon PowerShot G5, 798 euroa
4. Canon PowerShot G3, 674 euroa
5. Olympus Camedia C-750 Ultra Zoom, 638 euroa

Sfnet.harrastus.valokuvaus.digi -ryhmässä oli kerrottu Fuji FinePix S5000:n tilauksesta www,top-foto.de:stä. 15 minuuttia tilauksen jälkeen tilaajalta oli puhelimitse tiedusteltu, voisiko kameran lähettää heti (löytyy varastosta). 128 MB:n muistikortteja ei ollut (xD-kortit). Puhelinsoitto lienee ollut jonkinlainen varmistus. Suomenkin Fujin sivuilta löytyvät tiedot Fuji S5000:sta. Siellä mainitaan kuluttajahinnaksi 550 euroa.

 

21.08.2003  

Dp-now.com, Canon 300D:n tuotantomäärät ovat 70.000 kpl / kk.

Iltalehdessä (linkkien lukeminen vaatii ilmaisen rekisteröitymisen) oli pari päivää sitten paperikuvista juttu Digikamerat ovat lisänneet valokuvien kysyntää. Sen mukaan digikameroiden oletettiin vähentävän paperikuvien määrää, mutta toisin kävi. Näytöltä katsominen ei riitä. Eirin tuotantopäällikkö Mikko Nousiaisen mukaan hyvien kuvien määrä on lisääntynyt. Hyvistä kuvista halutaan paperikopioita, sen myötä tilausmäärätkin ovat kasvaneet. Monet näppäilijät kuulemma käyttävät digikameraa kuin filmipokkaria, muistikortti kuvataan täyteen ja viedään "kehitettäväksi" liikkeeseen. CD-levy on nykyajan nega. Eirin myyntijohtajan mukaan paperikuvat teetetään vasta lomakauden päätyttyä (kuvathan on jo nähty). Silloin tulee isoja, usein satojen paperikuvien tilauksia. Kts. linkki.

Toinenkin juttu on Iltalehdestä 19.8.2003, Valokuvien hinta halpenee. Digikuvista tehtyjen paperikuvien hinta on neljässä vuodessa laskenut yli kolmanneksen. Hinnat ovat niin halvat, ettei kotona kannata tulostaa. Neljä vuotta sitten Ifi oli internetin kautta toimivan kuvapalvelun edelläkävijä ja selvästi edullisin. V. 1999 digikuvan yhden ruudun teettäminen kuvaksi maksoi Helsingissä 20 - 30 mk, mutta kun kuvat lähetti netin kautta Ifille, niin yhden ruudun hinnaksi tuli 1.45 mk (0.32 e). Halvimmillaan jutun mukaan digikuvasta saa kymppikuvan efoton kautta 0.20 eurolla. Kovan hintakilpailun aiheuttaa EU:n laajuiset markkinat. Kamera lehden päätoimittaja Pekka Punkarin mukaan sekä negasta että digistä tehdään tänä päivänä parempia kuvia kuin negasta kolme neljä vuotta sitten. Automaattikoneilla saadaan yksilölliset vaihtelut (koneenkäyttäjän virheet) hyvin kuriin. Helsingissä digikuvien tunnin kopiointipalvelun hinta on keskimäärin 0.45 euroa.

Olen lukenut useammankin kertaa vuosien varrella, että tamperelainen Matti Selänne (Salama-Selänne, Suomen Luontokuva Oy) palvelee hyvin ja mieluummin puhelimitse kuin sähköpostitse. Työpaikallani oli mennyt rikki 52 mm:n uv-filtteri, lähetin Matti Selänteelle sähköpostia, että haluaisin ostaa kaksi 52 mm uv-suodatinta, yhden Filter Wrenchin eli Suotimen Poistajan sekä step down ringin 58 mm - 52 mm. Parin tunnin päästä soi puhelin, jossa kyseltiin, että tiedänkö 58 mm - 52 mm aiheuttavan ainakin vinjetointia. Suomen Luontokuva, tuotteet ja videohinnasto, niin käynnistyy pdf-hinnasto.

Suomen Canonin sivuilla on tekstiä Canon 300D -järjestelmädigistä.

(J.H. email) AC-Foto:sta oli jo tilattu Canon 300D, 1.099 e + 47 e (UPS). Tilaajalla on jo aiemmin ollut hyviä kokemuksia tästä liikkeestä.

Tänään piti vielä tulla se toinen odotettu julkistus Canonilta eli Canon 1D:n seuraaja. Ei ole kuulunut vielä mitään (klo 7:00), taitaa olla siirretty myöhempään ajankohtaan (syyskuuhun, jolloin Canon 3D (?) pitikin julkistaa...).

Ruotsalainen Cyberphoto.se on jo laittanut hinnan Canon 300D:lle, uusi objektiivi mukana 1.225 euroa.

Prepress-center.fi, PrePress News syksy 2003, 3 MB pdf-lehti.

  • SanomaMagazines - digikuvia miljoonille lukijoille. Yhtiön palveluksessa on 800 henkeä, suurin osa Helsingin Pitäjämäellä, Euroopan viidenneksi suurin aikakauslehtikustantaja, jolla on 220 lehteä yhdeksässä maassa. Haastattelussa keväällä 2003 SanomaMagazinesin kehityspäällikkö kertoo, miten pikkuhiljaa ollaan siirretty lehtien kuvatuotantoa digitaalikameroille.
  • Vuoden 2001 perustettiin yhden digitaalikameran ja yhden uuden valokuvaajan studio Pitäjänmäelle. Alusta lähtien oli selvää, että laatu riitti sivun kokoisiin valokuviin aikakauslehtiin.
  • Vuoden 2003 alussa perustettiin toinen samanlainen studioyksikkö. Kuvaaja ja toimittaja pystyivät heti katsomaan kuvia kannettavan näytöltä. Polaroidilta tihrustamiseen ero on huomattava. Moni ruokatoimittaja on luopunut ennakkoluuloistaan ja huomannut digit miellyttäviksi. Polaroideja odotellessa ruoat jäähtyvät ja jäätelöt sulavat.
  • Keväällä 2003 alettiin kokemuksien rohkaisemina digitalisoida Perämiehenkadun täysimittaisia neljän digitaalikameran ja kolmen valokuvaajan studiota. Perinteinen kalusto on edelleen käytettävissä, kuvaaja valitsee tilanteen mukaan välineet.
  • PrePress Studion koulutustiimin kanssa rakennettiin työnkulkua ja värihallintaa. Valokuvaajat vastaavat työnkulussa kuvasta loppuun asti. Kuva siirretään Doris-toimitusjärjestelmään lehtipainon ICC-profiililla CMYK-muotoon muutettuna.
  • Digitaalikuvauksen hyviä puolia ovat toimittajan ja kuvaajan vuorovaikutuksen helppous kuvaustilanteessa, nopeus ja materiaalisäästöt. Luontoakin säästyy kemikaali- ja filmimäärien vähentymisen kautta. Alkusijoitukset ovat isoja, koulutukseenkin kuluu paljon rahaa. Pitkäaikainen kuvien arkistointi on vielä ratkaisematta.

Luminous Landscape, Canon 85mm/1.2L. Iso, kallis ja hitaasti tarkentuva. Aivan erinomainen, kun valoa ei ole paljon. NYC-hinta on 2.298 euroa.

Photo.net, Canon EOS-300D.

Japanin Canon, kolme näytekuvaa, Canon 300D.

 

20.08.2003  

Helsingin Sanomat A5, Mielipide, Kunnon digikuvat kameran profiililla, kirjoittajana Kurt Ristniemi, Kerava (kts. diginews 13.8.2003 ja 6.8.2003)

  • kirjoituksen mukaan Antero Tenhusen vastaus vahvisti epäilyjä, etteivät valokuvalaboratoriot ymmärrä väriprofiilien tarkoitusta
  • data luetaan sisään kameran profiililla ja tulostetaan ulos tulostimen (käytetylle paperille sovitettuna) profiililla
  • ..."Hyvään palveluun pyrkivä laboratorio taas lukee datan sisään asiakkaan toimittamalla kameran omalla profiililla, jolloin prosessiin saadaan oikeanlaiset värit"...
  • (en tiedä nykyistä tilannetta, mutta ainakin runsas vuosi sitten Helsingin Sanomissa ei ollut käytössä minkäänlaista väriprofilointia - käsittääkseni... Tässä yhteydessä tarkoitan sanalla väriprofilointi ICC-värihallintaa, siis ketjua valokuvasta valmiiseen kuvaan lehdessä)
  • (tuli mieleen viimeistä mielipidettä silmäillessäni, että mitäköhän suurin osa ihmisistä tästä tekstistä ymmärtää. Suomenkieltähän se on, mutta ymmärtääkö siitä mitään, kun tuntuu, etteivät tekstin tuottajatkaan ymmärrä itseään. Katsoin ensin viimeisintä kirjoittajaa ja kotipaikan huomatessani ajattelin, että nyt tulee sitten IFI-asiaa. Eipä tullut. Taitavat olla harvassa ne laboratoriot, jotka käsityönä ottavat huomioon kuviin upotetut väriprofiilit. IFI:n suhteenhan toimitaan niin, että asiakas imuroi IFI:n ICC-profiilin, muuntaa alkuperäisen kuvan kopion IFI:n tulostimen väriavaruuteen ja lähettää sitten tämän kuvan jpg-muodossa IFI:lle)
  • (edelleen tuli mieleen, että olen unohtanut kokeilla Fotonet.com:in uutta icc-profiilia. Tekijänä on käsittääkseni sama firma, joka on tehnyt IFI:nkin profiilin...)

Canon Powershot A80, neljä megapikseliä, moneen suuntaan taittuva lcd-näyttö, kolminkertainen zoom, 38 mm - 114 mm, F2.8 - F4.9, AA-akut, Compact Flash -kortit, lokakuun lopulla myyntiin, $498, 449 euroa.

Canon EOS 300D

Rob Galbraith, Canon EOS Digital Rebel, USA:n listahinta rungolle $899

  • (aika moni on "julistanut" suureen ääneen heti ostavansa järjestelmädigin, kun hinnat laskevat alle 1.000 euro. Siis...)
  • (kilpailijoiden on pakko laskea hintaa, myös prosumer-luokan digikameravalmistajien...)
  • sama kenno kuin Canon 10D:ssä
  • rajauskerroin 1.6, kuusi megapikseliä, 3.072 x 2.048 pikseliä, ei erillistä värilämpötilan asetusta
  • puskuri täyttyy jo neljästä kuvasta (Canon 10D:llä yhdeksän kuvaa)
  • kuvaustilasta riippuen vapaasti valittavia valonmittaustapoja on vähemmän, vaikka mittaus toimiikiin kuin isoveljellä, samoin valittavissa olevia tarkennustapoja on vähemmän
  • muovirunko
  • ei peilin lukitusta
  • pienempi ja kevyempi
  • etsin himmeämpi, ei näytä yhtä isoa kuvasta
  • takaosan säätimet ovat erilaisia, vasemmalla puolen samat. Canon 10D:n kameran päällä sijaitseva pieni lcd-näyttö on siirretty ison väri-LCD-näytön yläpuolelle kameran taakse.
  • suurennus säilyy siirryttäessä seuraavaan (tai edelliseen) kuvaan
  • ei ulkoisen studiosalaman liitäntää, kaukosäätimeksi käy langaton RC-1 infrapunakaukosäädin
  • USA:ssa nimi on Canon EOS Digital Rebel, Japanissa Canon KISS Digital ja kaikkialla muualla Canon EOS 300D

Digicamera.netin Foorumin puolelta bongattu: Canon EOS 300D, Saksan Canon lehdistötiedote

  • syyskuussa myyntiin
  • 1.099 euroa listahinta rungolle
  • 1.199 euroa listahinta runko + EF 18-55mm f/3.5-5.6

Japanin Canonin sivut, Canon EOS 300D.

  • ominaisuudet ovat melkein samat kuin Canon 10D, eroa huomasin kuvanottonopeudessa (2.5 fps - 3 fps) ja maksimimäärässä peräkkäin (4 kuvaa - 9 kuvaa), ISO oli 1600 - 3200)
  • sivuilla mainitaan objektiivi Canon EF-S 18-55 f3.5-5.6 Dedicated eli suunniteltu nimenomaan Canon 300D:lle
  • uusi patterikahva GB-E1, nimenomaan Canon 300D:lle
  • oma laukku, vain Canon 300D:lle
  • jonkin verran riisuttu Canon 10D, hinta tietenkin halvempi

Kameralehti 8/2003, 90 sivua

  • vajaat seitsemän sivua kuvia ja ihan käytännön kokemuksia muurahaisten kuvaamisesta. Välineinä tavallinen filmikamera ja aluksi 200 mm objektiivi, myöhemmin sitten 55 makrolinssi ja loitto
  • lintujen kuvaamisesta pääasiassa filmikameralla, mutta vähän myös Canon 1D:llä, viisi sivua
  • Jyviä & Rakeita -kolumniin on päässyt toiseksi aiheeksi Jore Puusan mielipidekirjoitus Journalistin numerossa 6/2003. Kuulemma aiemmin oli jo ilo siteerata silloisen lehtikuvaaja Jorma Puusan kärkeviä mielipiteitä. Vuoden lehtikuva -kilpailu saa Jorelta aika ankaraa kritiikkiä. Puusan kirjoituksessa on kuulemma perääkin. Hän osallistui vuoden 1988 kilpailuun rahapulan takia kuvalla, jolla ei ollut journalismin kanssa mitään tekemistä. Kuva otettiin vain tätä kilpailua varten ja se voitti! (Kyseessä on siis kuva, jossa äidin rinnasta suihkuaa maitoa vauvan päälle...). Jore esittää muutakin perusteltua kritiikkiä kilpailua kohtaan.
  • Rajalan käytettyjen ilmoituksessa kummittelee edelleen Canon EF 80-200/2.8 L 390 euroa (tästähän oli juttua diginewsessä 5.8., objektiivi ilmestyi käytettyjen listalle 4.8., itse yritin ostaa linssiä 5.8., mutta oli jo mennyt...). Voi aiheuttaa jonkin verran turhia puhelinsoittoja...
  • Toni Härkönen, suomalaisten metallibändien kuvaaja. Härkönen veti vuoden ensimmäisen Pro Way -kurssin "Valo, muoto ja mallin karisma" Visuaaliviestinnän instituutissa Tampereella. Kuvausmenetelmät ja erityisesti kuvankäsittely käytiin tarkasti läpi. Neljä sivua.
  • Model Weekend, maaliskuussa järjestetystä ns. malliviikonlopusta raportti. Tietoa muotikuvauksesta jne. Kts. Model Weekend. Viisi sivua.
  • EISA-palkinnon saajat, 21 sivua
  • Kestävää tulostusta, kokemuksia Epson Stylus Photo 2100 -kirjoittimesta. Pari sivua.
  • Canonin digitaalisen taiteen viime vuoden kilpailun voittajista pari sivua, pääpalkintohan kussakin luokassa on $20.000
  • Mustesuihkukuvan säilymisestä, käytännön tasolla oli kokeiltu puolen vuoden ja vuoden ajan printin mahdollista haalistumista lasin alla, ei lasia, mustan kartongin alla ja lakkakerroksen alla. Haalistuminen paljastui odotettuakin voimakkaammaksi auringonvalossa, kehystettynä lasin alla ei niin isoja muutoksia. Printin kuivumisajaksi ei riittänyt valmistajien mainitsema 24 tuntia.
  • Finlandia Kuva Oy on nyt nimeltään Olympus Finland Oy Imaging Systems. Yhteystiedot ja muut tiedot säilyvät entisellään. V. 2002 yhteenlaskettu liikevaihto oli 14 miljoonaa euroa. Kts. www.olympus.fi.
  • kolme sivua lukijoiden omia ilmoituksia (osa ilmoituksista oli tuttuja jo muualta netistä)
  • lehdessä mainitaan parissa kohdassa (yksi ilmoitus ja "kuumat*uutiset*huhut" -kohdassa Kaapelitehtaan messut 18-19.10.2003. Messut on tarkoitettu ammattiväelle, sisään pääsee kutsukortilla. (kuten kaikki hyvin muistanevat, niin tästähän oli maininta diginewseissä 2.2.2003).
  • seuraava numero 9/2003 ilmestyy 19.9.2003
    - Aktiivikuvaajan digikompakti? Canon G5, Nikon 5400, Olympus 5050, Sony V1, Minolta 7Hi, Fuji??
    - Pikseleitä tarpeeksi...+ manual + lisässalama
    - Dia digikuvasta - miten?
    - Mikä telejatke, lisää pituutta

Tänään Canonilla on maailmanlaajuinen uusien tuotteiden julkistus, digikameroiden lisäksi tulossa on myös esim. printteri.

Tom's Hardware Guide, 17 tuuman paneelinäytöt, Part IV.

Muropaketti.com, 17'' TFT-näytöt. Littunäyttöjen teoriaa, lähemmässä tarkastelussa kaksi 17 tuuman näyttöä: Hitachi CML174SXW ja Hyundai ImageQuest Q17S.

  • (paneelinäytöt ovat hankalia oikein tarkassa valokuvien tarkastelussa, pienen pienikin pään kääntäminen aiheuttaa selvästi huomattavan muutoksen kuvassa. Digitaalista signaalia käytettäessä ei ole paljon säätimiä. Taustavalo on aina täysillä, mustasta päästä ei erotu läheskään yhtä paljon sävyjä kuin putkinäytöillä. Puhdasta valkoista ja puhdasta mustaa ei taida lcd-näytöillä saada. Osalle lcd-näytöistä kalibrointi ei onnistu kunnolla ollenkaan. Hyviä puolia on sitten säätöjen säilyminen muuttumattomana, ruudun kuva näyttää vuosienkin päästä samalta).

Kodak EasyShare DX6490, neljä megapikseliä, kymmenkertainen zoom, F2.8-F3.7, 38 mm - 380 mm, 16 s - 1/1.700 s, elektroninen etsin, 2.2 tuuman lcd-näyttö. Kamerassa on 16 megan sisäinen muisti, SD/MMC-kortit, USB 2.0, omat litiumioni-akut. Syyskuussa myyntiin, hinta on $499. Kts. LetsGoDigital.nl, dp-now.com.

 

19.08.2003  

Miten kukaan uskaltaa enää käyttää mikroa ilman kunnon virustentorjuntaohjelmaa? Ohjelman pitäisi vielä olla sellainen, joka itse päivittää itsensä automaattisesti. Miten kukaan enää edes uteliaisuudesta klikkaa tuntemattomia liitetiedostoja? Tänään olen saanut puolisensataa sähköpostia, jotka on lähettänyt Sobig-sähköpostimato (=virus). Tämä virus lisäksi väärentää lähettäjänimen satunnaiseksi lähettäjän (=saastunut kone) kovalevyltä löytyneeksi nimeksi. Täältä päin ei ole siis tullut yhtään virusviestiä, vaikka lähettäjänimenä olisikin minun tai Armin sähköpostiosoite. Lisää Sobigista digitoday.fi:n sivuilla.

  • postiohjelmaksi en suosittele Outlookia
  • virustorjuntaohjelma pitää olla itse itseään päivittävä
  • tuntemattomia liitetiedostoja ei kannata uteliaisuudesta klikata

Rajala Camera Pro Shopissa näkyy olevan menossa vaihtotarjous Canon 10D-kameraan elokuun loppuun. Vaihdossa D60 = väliraha 795 euroa, vaihdossa D30 = väliraha 1.290 euroa. Lisäksi myydään toistakymmentä Sigman esittelykäytössä ollutta objektiivia (Nikon-kiinnityksellä).

Tekniikan Maailma 9.7.2003, 12/03

  • Casio Exilim EX-Z3, Mainio pikkukamera, TM pikakoe, hintaluokka 550 euroa. Mitat ovat 87mm x 58mm x 23mm, paino kuvauskunnossa on 145 g. Casio on taskukameroita pienempi, mutta kuitenkin luottokortin kokoisia malleja isompi. Kamera sopii kätevästi paidan taskuun. Kolme megapikseliä, kolminkertainen zoom, 35 mm - 105 mm, sisäinen kiinteä muisti on 10 megaa, SD/MMC-kortit. Kahden tuuman lcd-näyttö on kirkas ja tarkka. Käyttö on yksinkertaista ja helppoa, täysautomaattisesta kamerasta löytyy eri tilanteita varten 21 aiheohjelmaa (henkilö/yö/ruoka/maisema jne.). Makro-ominaisuudet ovat hyvät, lähikuva kellotaulusta täyttää melkein koko ruudun. Kuvan laatu on hyvä, samoin värintoisto. Samaan hintaan saa kätevän telakointiyksikön. "Casio Exilim EX-Z3 on ominaisuuksiinsa nähden sopivan hintainen. Se vedonnee laadukasta ja helppokäyttöistä sekä erityisen pienikokoista kameraa haeskelevaan ostajaan".

IT Pressin uutuuskirjoissa mainitaan myös Reima Flyktmanin Digikuvaajan käsikirja, hinta on 34 euroa. Lienee sopivin ensimmäisen digikameran hankkineelle, kirjassa selvitetään (digi)kuvauksen ja tietokoneen perusasiat.

PCWorld.com, Cheap Ink Probed. Printtereinä Canon S900, Epson Stylus C82 ja HP Deskjet 3820. Osa muiden valmistajien halvempien musteiden jäljestä oli hyvätasoista, osa huonoa. Huonojen musteiden käyttö tukki mustesuihkirjoittimien kirjoitinpäät. Kaikkien rinnakkaismusteiden kestävyys oli huonompi kuin alkuperäisten.

IR, lopullinen päivitetty Canon PowerShot G5 -arvio.

Steve Sanders arvioita: Card Photo Printer CP-200 ja CP-300 (muuten sama, mutta omat akut). Kymppikoon kuvat tulevat minuutissa ja kahdessäkymmenessä sekunnissa, luottokortin kokoisiin kuviin menee neljäkymmentä sekuntia. Sublimaatioprintterin jälki ei eroa ns. oikeasta valokuvasta, kuvat kestävät vettä ja auringonvaloa paremmin kuin mustesuihkutulosteet. Canon CP-300:n Suomen hinta on 295 euroa.

 

18.08.2003  

Viikon 34 kuva: Laiskat haaveet. Kuva on otettu viime viikolla Korkeasaaressa. Ympyrä sulkeutui, sillä ensimmäinen viikon kuva Iguaanista oli otettu vastaavaan aikaan viime vuonna Korkeasaaressa 14.8.2002. Silloin kamera oli Minolta Dimage 7.

TV2, FST, klo 19.45 - 20.00, Finska Fotografer - Signe Brander. S.B. kuvasi 1907 - 1913 katoavaa Helsinkiä. Myös ihmisiä ja kaupungin elämää kuvattiin rakennusten lisäksi. Muutamaa vuotta myöhemmin iso osa taloista oli purettu. Dokumentti on vuodelta 2000.

Armi ehti kokeilla parina päivänä makrokuvausta sisällä ennen kuin kamera vietiin huoltoon. Asetelmia I ja Asetelmia II.

Keltaisen pörssin tuoreimmat ilmoitukset (22.8.) (Melkein kaikki ilmoitukset löytyvät osastoista 3203. Oheislaitteet ja tarvikkeet, 3107. Videolaitteet ja kamerat sekä 4313. Valokuvaus).

  • Adobe Elements 2.0, 70 e, Vaasa (19.8.)
  • Bowens Monolite 200 studiosalama, kellastunut varjo, 100 e, Turku (20.8.)
  • Canon D60, 1.650 e, Espoo (22.8.)
  • Canon D30, 900 e, Espoo (18.8.)
  • Canon Digital Ixus V2, 300 e, Espoo (22.8.)
  • Canon EF 50 mm 1.4, 380 e, Pello (21.8.)
  • Canon EF 70-200 mm 1:2.8, 1.400 e, Hki (20.8.)
  • Canon EF 75-300 mm/4-5.6 IS USM, 495 e, Hki (21.8.)
  • Canon EOS D30, 900 e, Hki (20.8.)
  • Canon EOS D60, 1.650 e, Espoo (19.8.)
  • Canon FS 2710, kino + APS, 260 e, Espoo (21.8.)
  • Canon G1, 400 e, Espoo (19.8.)
  • Canon G1, 450 e, 450 e, Hki (20.8.)
  • Canon G2, 650 e, Hki (20.8.)
  • Canon Ixus 300, 300 e, Vantaa (21.8.)
  • Canon Powershot A100, 64 MB, 199 e, Pornainen (18.8.)
  • Canon Powershot A100, 225 e, Kauhava (18.8., 22.8.)
  • Canon Ps-30s-Ps-50s digitaalik. kotelo vedenalaiseen kuvaukseen (WP DC300), 300 e, Hämeenlinna (17.8.)
  • Canon S10, 64 MB, 2 akkua, 195 e, Vantaa (16.8.)
  • Canon S45, 510 e, Tampere (21.8.)
  • Canon S45, vyölaukku, 128 MB, 500 e, Nokia (20.8.)
  • HP Photosmart HP315, 120 e, Tampere (22.8.)
  • Epson PhotoPC 650, 32 MB, 100 e, Hämeenlinna (20.8.)
  • Fujifilm Finepix 2600 Zoom, 32 MB, 64 MB, 260 e, Kirkkonummi (19.8.)
  • Gitzo Super Studex, 380 e, Lahti (18.8.)
  • Konica Revio KD-400Z, 64 MB, 499 e, Hki (22.8.)
  • Konica Digital Revio KD-220Z, 299 e, Tampere (19.8.)
  • Kodak DX4900, 128 MB, 200 e, Tampere (20.8.)
  • Lomo LC-A, 130 e, Tampere (22.8.)
  • Manfrotto 055 CLB, 100 e, Hki (22.8.)
  • Manfrotto 058B, hihna, kinopää 229 Pro 3D, 350 e, Hki (17.8.)
  • Minox 35ML, salama MT35, 250 e, Tampere (18.8.)
  • Nikkor 24-120/3.5-5.6 AF-D, 450 e, Espoo (18.8.)
  • Nikkor 50/1.8 D AF, 120 e, Hki (18.8.)
  • Nikkor 50/1.8 D AF, 115 e, Hki (22.8.)
  • Nikkor 28-85/3.5-4.5 AF Zoom, 200 e, Hki (22.8.)
  • Nikkor AF-D 28-70/3.5-4.5, Nikoniin, 220 e, Hki (19.8.)
  • Nikon Coolpix 5000, 2 akkua, 128 MB, 760 e, Hki (17.8.)
  • Nikon Coolpix 5700, verkkolaturi, 125 Mb, 1.250 e, Kirkkonummi (20.8.)
  • Nikon D100, 2 akkua, 1.990 e, Hki (18.8.)
  • Nikon MB-D100 voimakahva, uudehko D100:n akku, 390 e, Hki (18.8.)
  • Olympus 300 mju, 64 MB, 400 e, Hki (18.8.)
  • Sigma AF 2.0 x telejatke EX C/EF Canon, 170 e, Kirkkonummi (20.8.)
  • Sigma AF 70-200mm F2.8 EX APO HSM EOS Canon, UV-filtteri, 860 e, Kirkkonummi (20.8.)
  • Sigma 135-400mm/4.5-5.6 APO (Canon), 400 e, Lohja (16.8.)
  • Sigma 135-400mm/4.5-5.6 APO Asph Zoom (Nikon), 400 e, Tampere (16.8.)
  • Sony DSC-P51, 128 MB, 360 e, Kuopio (18.8.)
  • Sony DSC-P9, 610 e, Karkkila (19.8., 22.8.)
  • Sony DSC-S85, 128 MB, laukku, 600 e, Joutseno (18.8.)
  • Sony DSC-U20, 64 MB, 430 e, Tampere (18.8., 21.8.)
  • Sony Memory Stick -levykeadapteri, 30 e, HKi (17.8.)
  • Super-Angulon-R, Leitz Wetzlar 1:4/21 laajakulma Leica-R-kameraan, 699 e, Tampere (19.8.)

ePhotoZine.com, Nikon Coolpix 3100 -arvio. Suomen hinta on 430 euroa.

Steve Sanders news 17.8.2003, Fuji S2 Pro:n hinta laski, listahinta on nyt $2.295. Fuji päivitti ohelmistoa, vanhoille Fuji S2 Pro:n omistajille päivitys on ilmainen. Kts. myös IR.

Suomenkielinen Photoshop Help -sivusto (PSH) on julkaistu ja juuri avattu. Oma domain on tulossa jossain vaiheessa, gallerioihin on mahdollista siirtää omia kuvia, foorumilla voi keskustella, oppaita ja vinkkejä tullee jatkossa löytymään enemmän.

Eri foorumeilla kiertelee huhuja Canonin uusista järjestelmädigeistä, päiväksi mainitaan 20. tai 21. elokuuta. Olisi kuulemma tulossa parikin uutta mallia, halvempi versio Canon 10D:stä ja Canon 1D:n seuraaja.

Digit.no, perusteellinen testi, Minolta Dimage Xt. Loppuarvio 84%. Suomen hinta on 490 euroa.

Photo.net, perusteellinen kirjoitus, jossa vertaillaan seuraavia järjestelmädigejä ja digiperiä ostoaikeissa: Canon 1Ds, Kodak Proback 645, Leaf Valeo 11 ja Phase One H20. Valinta osui Kodak Proback 645:een.

Digital Photo Outback, Canon Macro Twin Lite MT-24EX.

Photo.net, Bob Askins, Size Matters. Verrataan toisiinsa kolmen megapikselin digikameroita, miten kennon koko vaikuttaa kuvanlaatuun?

Steve Sanders, HP Photosmart 7960 -arvio. Kahdeksan värin mustesuihku, optimoitu 4.800 dpi:n tarkkuus. Printterissä on 2.5 tuuman lcd-näyttö kuvien katseluun, neljälle korttityypille on lokero. USA:n hinta on vähän yli $300.

 

17.08.2003  

Colorvisionin Spyder oli markkinoille tullessaan vallankumouksellinen tuote. Ensimmäistä kertaa pystyttiin tähän hintaan kalibroimaan rautapohjaisesti monitoreja. Kymmenet ammattilaiset kehuivat kilvan tuotetta. Tuotteessa on ollut koko ajan sisäänrakennettu virhe, riippumatta valitusta värilämpötilasta kaikki kalibrointi tehdään 5000 K:n (D50) mukaan (softassa on virhe). Jos valitaan esim. suositeltu 6500 K:n lämpötila (D65), erittäin saturoidut vihreät ja siniset värit toistuvat väärin. Mitään ongelmaa ei ole, jos Target Color Temperature on 5000 K eli D50. Kts. Rob Galbraithin foorumi.

Ilotulituskuvien ottamista ei kovin usein pääse harjoittelemaan. Muistutan, että Linnanmäellä on ollut tapana järjestää ilotulitus kauden päätteeksi. Sinne sitten vielä harjoittelemaan, jos viime perjantaina ei onnistunut. Tässä ilotulituksen SM-kisojen 15.8.2003 antia:

  • Jussin (Nikon D100) ilotulituskuvia
  • Tero Sivula (Nikon D100), kuvakori.com) ilotulituskuvia
  • Antti Peltokangas, Fuji S2 Pro, kuvat on otettu Suomenlinnasta, sillä Antti halusi saada mukaan myös maisemaa. Läheltä kuvatessa tarvittiin laajakulmaa, 20 mm Nikkor ei oikein riittänyt (rajauskerroin 1.5 eli oikeasti 30 mm). Maisemaa piti näkyä, mutta enemmän valottamalla ilotulitus olisi palanut puhki. Kuvankäsittelyllä sai sitten kaivettua tummaa päätä näkyviin. Valotusta joutui kovastikin haarukoimaan. Ensimmäisen kuvan arvot: 3 s, F8.0, ISO 200. Toisen kuvan arvot: 1/20 s, F4.0, ISO 400. (Molemmat kuvat ovat juuri sellaisia, joita ilotulituskuvien pitäisikin olla, jälkimmäisessä erityisesti on hieno tunnelma, minulle tulee mieleen lähinnä Magnus von Wrightin maalaus Katajanokalta...)

YOK eli Ylioppilaskamerat ry. (nimestä huolimatta kaikille avoin) järjestää jälleen Helsingissä Taiteiden yönä torstaina 28.8.2003 Fotomaraton 2003:n, 28.8.2003 klo 14-02 (12 tuntia). Osallistumismaksu on 10 euroa, sillä saa 12 kuvan värifilmin ja kuvien kehityksen 15x21 cm kuvakokoon. Kolme tehtävää, kolmen tunnin välein, kolmen kuvan tehtäväsarjoissa. Välineenä voi olla normaalikoon filmikamera, poketti tai järkkäri. Edellinen Fotomaraton järjestettiin v. 2000, silloin aiheina olivat Nälkä, Uusi Tyyli ja Koukussa.

 

16.08.2003  

PC Magazine, Reader Survey: Digital Cameras. Kyselyyn vastanneita oli noin 10.000. Markkinaosuuksista saa jonkinlaisen kuvan tästä graafista.

Elokuun megapixel.net:

  • Nikon Coolpix 5400. Viisi megapikseliä, nelinkertainen zoom, 28 mm - 116 mm, f2.8 (f4.6) - f8, 10 min - 1/4.000 s, ISO 50 - 400. Compact Flash, omat litiumioni-akut. Pitkilläkin suljinajoilla hyvät kuvat, monipuoliset manuaalisäädöt, kuvien tallennus kortille hidasta. Käytettävyys 8.8, kuvanlaatu 8.6. Suomen hinta on 1.040 euroa.
  • Minolta Dimage Xt. Kolme megapikseliä, kolminkertainen zoom, 37 mm - 111 mm, f2.8 (f3.6), ISO 50 - 400. SD/MMC-kortit, omat litiumioni-akut. Erittäin pienikokoinen ja helppo käyttää (ei paljoa manuaalisäätöjä), sormet menevät helposti linssin eteen. Käynnistyy nopeasti (1.1 s.), kuvia voi ottaa nopeasti peräkkäin. Makro-ominaisuudet huonot. Vähässä valossa tarkentaminen on hankalaa. Käytettävyys 8, kuvanlaatu 7.4. Suomen hinta on 490 euroa.
  • Panasonic DMC-LC33. Kolme megapikseliä, kolminkertainen zoom, 35 mm - 105 mm, f2.8 (f4.9) - f8 (f14), 8 s - 1/2.000s, ISO 50 - 400. SD/MMC-kortit, AA-akut. Ei paljoa käsisäätöjä, vain kaksi pakkausastetta valittavissa. Leican terävän linssin ansiosta kuvanlaatu on hyvä. Käytettävyys 7.2, kuvanlaatu 8.4. Euroopassa hinta on 450 euroa.
  • Panasonic DMC-LC43. Neljä megapikseliä, kolminkertainen zoom, 35 mm - 105 mm, f2.8 (f4.9) - f8 (f14), 8 s - 1/2.000s, ISO 50 - 200. SD/MMC-kortit, AA-akut. Kuvissa vähän enemmän kohinaa kuin LC33:ssa. Vähässä valossa tarkentaminen on hankalaa. Ei polta kuvia yhtä helposti puhki kuin LC33. Käytettävyys 7.2, kuvanlaatu 8.6. Euroopassa hinta on 450 euroa.
  • Sony DSC-P10. Viisi megapikseliä, kolminkertainen zoom, 38 mm - 114 mm, f2.8 (f5.2) - f10, 2 s - 1/2.000s, ISO 100 - 400. MemoryStick, infolitium-akut. Erittäin pieni kamera, kontrasti ja saturaatiota voi säätää, mutta muuten ei paljoa manuaalisäätöjä. Käynnistys nopea ( 2 s.), kuvia voi ottaa nopeasti peräkkäin. Kuvia voi pakata vain kahdella asetuksella, pitäisi olla mahdollista valita useampi pakkaustaso. Sonyn perinteisesti vähän räikeiksi väitettyjä värejä on korjattu. Käytettävyys 8.2, kuvanlaatu 8.6. Suomen hinta on 670 euroa.
  • Olympus C-750UZ. Neljä megapikseliä, kymmenkertainen zoom (!), 38 mm - 380 mm, f2.8 (f3.7) - f8, 16 s - 1/1.000s, ISO 50 - 400. Elektroninen etsin, xD-kortit, AA-akut, ulkoisen salaman liitin. Paljon käsisäätöjä, kuvanlaatu parantunut entisestään, sisäinen salama voimakas, kuvia voi ottaa 3 cm:n päästä. Purppurareunaisuus (kromaattinen aberraatio eli värivirhe) ei enää vaivaa kuvia oikeastaan ollenkaan. Valittavissa oleva kohinanpoisto on tehokas. Käytettävyys 8, kuvanlaatu 8.6. Suomen hinta on 680 euroa.
  • Digital Zooms
  • Night Photography, otetut kuvat näyttävät kirkkaammilta lcd-näytöltä katsottaessa, eri valkotasapainoasetuksia kannattaa kokeilla
  • Makrokuvia, ei suomalaisia kuvaajia tällä kertaa

Steve Sanders news 14.8.2003, Nikkei Business Publications. v. 2002 digikameroiden tuotanto kasvoi 59.7%, 26.6 miljoonaan kpl. v. 2003 tuotannon arvellaan kasvavan samaa vauhtia. Tämän vuoden tuotannon määrä on 39 miljoonaa kpl. Canon arvelee valmistamansa v.2003 yli 8 miljoonaa digikameraa, Sonyn arvio huhtikuusta 2003 maaliskuuhun 2004 on 10 miljoonaa digikameraa.

IDC, viime vuonna Eurooppaan tuotujen digikameroiden määrä kasvoi yli kaksinkertaiseksi, yli 8 miljoonaa kpl, 3.4 miljardia dollaria. Vuoden 2004 loppuun mennessä määrän arvioidaan jälleen kaksinkertaistuvan, 18 miljoonaa kpl, v. 2007 luku on 20 miljoonaa kpl. Euroopan markkinaosuudet: Canon 14.9%, Fuji 13%, Sony 12.7%, Olympus 11.5%, Kodak 8.7%. Kts. Dcviews.com.

EISA Awards 2003 - 2004 (taitaa taas täyttää seuraavasta Kamera-lehdestä puolet...)

  • Camera NIKON F75
  • Compact Camera FUJIFILM ZOOM DATE F2.8
  • Professional Camera HASSELBLAD H1
  • Lens TAMRON SP AF 2.8/28-75mm XR Di LD (IF) Macro
  • Print Film AGFA ULTRA 100
  • Slide Film FUJICHROME VELVIA 100F
  • Professional Digital Camera CANON EOS 1Ds
  • Digital Camera CANON EOS 10D
  • Digital Compact Camera SONY CYBERSHOT DSC-V1
  • Digital Mini Camera CASIO EXILIM EX-Z3
  • Scanner EPSON PERFECTION 3200 PHOTO
  • Photo Printer CANON BUBBLE JET i9100

Sony DSC-U50, kaksi megapikseliä, ei zoomia, 33 mm, kääntyvä runko/linssi (voi ottaa kuvia vähän epätavallisista kulmista), lokakuussa myyntiin, $250.

Luminous Landscape, A Digital Workflow Primer.

 

15.08.2003  

Fotonetti.comin online-kuvissa voi nyt sitten käyttää icc-profiileita!

ERR 99 -tapauksia on joillain muillakin Canon 10D -omistajilla ollut Suomessa, vielä ei ole oikein selvinnyt syy. Kamera otetaan käsittelyyn aikaisintaan vähän yli viikon päästä, hyvällä onnella kuluu sitten sitten muutama päivä. Jos osia joudutaan tilaamaan muualta, niin aikaa menee sitten kauemmin. Näin Armille JAS Tekniikasta kerrottiin, kun hän kävi jättämässä kameran sinne.

Dpreview, Sony Cybershot DSC-F828 -ensiarvio. Kahdeksan megapikseliä, seitsemänkertainen mekaaninen zoom, 28 mm - 200 mm, F2.0 - F2.8, Memory Stick, Compact Flash, microdrive. Lcd-näyttö 1.8 tuumaa, elektroninen etsin, salamakenkä, 906 g. RGB:n sijaan kennossa käytössä Sonyn kehittämä RGBE, värien pitäisi olla huomattavasti parempia. Linssin kierteet 58 mm, raw-kuvat 16.5 MB + 2.4 MB jpg. Lokakuun puolivälissä myyntiin, $1.200.

Sain sähköpostiviestin, jonka mukaan JAS Tekniikassa on tällä hetkellä ainakin kahden viikon jono. Sen verran ja vähän enemmän oli vienyt aikaa, ennen kuin oli saatu aika rungon autofokuksen säätöön. Hm...

Tänään on sitten taas vuosittaiset ilotulituksen SM-kisat, klo 22 alkaen Suomenlinnassa. Katsopas mitä viime vuonna aiheesta kirjoitettiin digicamera.netissä.... Kts. myös esim. mtv3.fi/matkailu. Kesto on 0.5 h Suomenlinna.fi:n sivujen mukaan.

MikroPC 14.8.2003 nro 9.

  • lukijakirjeissä oli mielenkiintoinen aihe eli Digikameroiden pikselimäärät, toimituksen vastaus oli ainakin yhtä mielenkiintoinen.
  • MikroPC:n lukijat valitsivat lehden numero 7:n mielenkiintoisimmaksi jutuksi digikameratestin "Valinnanvaraa ja laatua"
  • kahdeksan sivua 17 tuuman lcd-näyttöjen testiä, mukana 11 mallia. 17 tuuman ja sitä pienempiä kuvaputkinäyttöjä ei kuulemma enää valmisteta, nyt on sama tapahtumassa 19 tuuman näyttöjen osalta. 17 tuuman lcd-näytöt vastaavat kuva-alaltaan 19 tuuman putkinäyttöjä. Sony on lakkauttanut kaikki 21 tuumaa pienempien putkinäyttöjensä valmistuksen, Samsung valmistaa enää yhtä 17 ja 19 tuuman kuvaputkinäyttöä. (Testissä lähinnä kehutaan lcd-näyttöjä, vaikka muutama varoituksen sana annetaankin kuvankäsittelijän kantilta. Omasta mielestäni lcd-näytöt eivät oikein sovi tarkkaan valokuvien käsittelyyn. Päätä ei tarvitse kääntää kuin aivan vähän, niin värit, kirkkaus ja kontrasti muuttuvat heti. Lcd-näytöillä ei tahdo saa puhdasta valkoista eikä puhdasta mustaa. Kovin monta mallia vaivaa vielä porrastuksen puuttuminen tummasta päästä. Lcd-näytön ns. kalibrointikin on asiantuntijoiden mukaan vähän ongelmallista. Taustavalo on aina päällä täysillä, värien säätäminen merkitsee valon himmentämistä. Jos ei kalibrointi helpolla onnistu, niin kannattaa tyytyä pelkkää profiliointiin eli siis tiedostoon liitetään lcd-näytön icc-profiili). Testin voittajaksi selviytyi ViewSonic VP171b 630 euroa, MikroPC Valinta -määreen saivat CTX S730 525 euroa ja Eizo FlexScan L557 680 euroa.
  • Videoita Digikameralla, kolme sivua. Taulukkoon koottu usean digikameran video-ominaisuudet. Powerpoint-esitykseen on helppo liittää havainnollinen videopätkä. Videokuvaus on aika kömpelöä, harvat still-kamerat sallivat esim. zoomauksen kuvauksen aikana, automaattitarkennuskaan ei ole aina käytössä. Kuvanvakaajiakaan ei ole. Pienissä still-kameroissa optinen etsin on huonompi kuin videokameroiden etsimet. Äänenlaatu on heikko, mutta taitava lisää oman ääniraidan myöhemmin. Sonyn kameroissa ovat käytännöllisimmät ja monipuolisimmat video-ominaisuudet, Canonin ja Nikonin kameroissa liike toistuu suunnilleen yhtä hyvin, mutta tilaa kuluu enemmän.
  • Entistä ketterämpi Acrobat, Adobe Acrobat 6, kaksi sivua
  • Digikuvauksen höyhensarjalainen, pikatestissä SiPix StyleCam Snap, R-kirjan hinta 67 euroa. Vain hiukan tulitikkulaatikkoa isompi digikamera, josta on riisuttu kaikki turha pois. Kuusi senttiä kanttiinsa, paksuus 1.7 cm, paino 40 g. Salamaa ei ole, sisäinen 8 megan kiinteä muisti. AAA-pariston alkaessa ehtyä on aikaa vaihtaa paristo noin minuutti. Muistiin mahtuu 100 kpl 640 x 480 -kuvaa. Kyljessä on mini-usb -liitin, kameraa voi käyttää myös videoneuvotteluissa. Kontrastierot ovat ongelmallisia, samoin kirkkaassa valossa olevat kohteet. "Kohtuullinen hinta tekee laitteesta kiehtovan, jokamiehen ensimmäisen digipokkarin ja kamerakännyille vakavasti otettavan haastajan", 4*/5*.
  • Loiskis ja räps, Sony DSC-U60 ja Sony DSC-U30 pikatestissä, 419 euroa ja 329 euroa. Sony DSC-U60 on oikeasti vedenpitävä, kameralla voi kuvat a 1.5 metrin syvyydessä. Molemmissa malleissa on 2.5 tuuman lcd-näyttö, kummassakaan kamerassa ei ole jalustakierrettä. 4*/5*.
  • Corel Painter 8, pikatesti, 516 euroa. Käyttöliittymä on uudistettu, ohjelma matkii oikeaa maalaustapaa, ilmainen testi versio löytyy Corelin sivuilta. "Mikäli Photoshopilla piirtely maistuu puulta ja lopputuloksesta puuttuu se viimeinen silaus, kannattaa Painteria kokeilla". 5*/5*.

Sony DSC-F828, lienee kaupoissa ensi jouluna, kahdeksan megapikseliä, 28 mm - 200 mm, f2.0 - f2.8, elektroninen etsin, ulkoinen salama, lisää voi lukea (jos jaksaa) Dpreview:n Sony-foorumilta, ketju1, ketju2, ketju3, ketju4.

Dp-now.com, HP's No.59 black and white ink cartridge. Mustavalkokuvien printtaus onnistuu nyt helposti.

DCRP, Samsung Digimax V4 -arvio. Neljä megapikseliä, kolminkertainen zoom, 38 mm - 114 mm, F2.7 - F4.9, SD/MMC-kortit, litiumioni-akut. Hyvää keskitasoa, Suomen hinta on 450 euroa.

Steve Sanders, kamera-arvioita.

  • Kodak EasyShare DX6440, neljä megapikseliä, nelinkertainen zoom, 33 mm - 132 mm, f/2.2(f/4.8) - f/5.6(f/13), SD/MMC-kortit, AA-akut. Suomen hinta on 500 euroa.
  • Sony DSC-P32, kolme megapikseliä, ei zoomia, AA-akut. Suomen hinta on 300 euroa.
  • Canon Powershot A60, kaksi megapikseliä, kolminkertainen zoom, 35 mm - 105 mm, f/2.8 - f4.8, Compact Flash -kortit, AA-akut. Suomen hinta on 315 euroa.
  • Polaroid iON 230, ultrapieni, kaksi megapikseliä, 122 g, 16 megan sisäinen muisti, SD-kortit, 1.6 tuuman lcd-näyttö, myös optinen etsin. Vähän yli $200.

 

14.08.2003  

No voihan hitsi! Viime viikonloppuna Armi sanoi, että kukkia kuvatessa oli tullut muutaman kerran ERR 99 ja kuva oli jäänyt ottamatta. Virrat pois ja uudelleen päälle oli korjannut tilanteen. Eilen olimme perinteiseen tapaan ottamassa kuvia Korkeasaaren ilmaispäivänä. Minullekin tuli kolme neljä kertaa tämä ERR 99, peili nousi, mutta sulkimen räpsäys jäi puuttumaan. Tänään sitten näitä virheitä rupesi tulemaan oikein urakalla, suunnilleen joka kolmannen kuvan kohdalla suljin (?) ei lauennut. ERR 99 on varattu kaikenlaisille virheille, yleensä se tulee, kun käytetään esim. vanhempia Sigman objektiiveja. Meillä ei ole kuin Canonin objektiiveja, kaikilla linsseillä tulee sama virhe. Kaikkea mahdollista on kokeiltu, akut on ladattu, paristokahva otettu kokonaan pois, peiliä lukittu, kontaktipintoja yritetty varovasti puhdistaa, muistikortteja vaihdettu jne.

  • vähän rasittavaa, kun piti huomenna mennä Eläintarhanlahdelle kuvaamaan Dragon-melontojen semifinaaleja ja finaalia (työpaikan porukka pääsi jatkoon, ovat vielä samassa erässä Canonin kanssa!)
  • saa Armi huomenna viedä kameran Kaivopuiston laidalla sijaitsevaan JAS Tekniikkaan, toivottavasti ei joudu olemaan montaa päivää ilman kameraa
  • mitä olen lukenut viestejä muilta foorumeilta, niin kyseessä ei ole mikään triviaali vika, monessa tapauksessa tilalle on tullut toinen kamera

(email) Apple järjestää Final Cut -tilaisuuden Introducing Final Cut Pro 4, to 28.8.2003 Lumessa, klo 12 - 16. Ei maksa mitään, mutta vaatii rekisteröitymisen. Kyseessä siis ohjelma videon ja filmin muokkaamiseen. Kts. tarkemmin.

(J.O. email) "Hyvään (ainakin verrattuna kameran omiin oletuksiin) valkotasapainon lopputulokseen varsinkin sisätiloissa päästään Pringles-purkin kannella. Kannen käyttöä tietenkin rajoittaa objektiivin halkaisija, mutta Olympus E-xx sarjan kamerassa kansi toimii todella hyvin. Eikun vain kansi objektiivin eteen, tähtäys valonlähdettä kohti ja mitataan valkotasapaino".

  • eikun kauppaan perunalastupurkin ostoon...

Meillä odotellaan kovasti Photoshop 8:aa, Armia kiinnostaa erityisesti mahdollisuus käyttää 16-bittisiä värejä Adjustment Layerseissä. Aiemmin digicamera.netin uutisissa on mainittu Photoshop 8 eli Dark Matter 4.1.2003, 8.4.2003, 21.6.2003, 24.6.2003. Julkistuksen on arveltu tapahtuvan syyskuun lopussa, mutta viimeksi olen lukenut arvioita, joiden mukaan PS 8 tulisi myyntiin vasta marras/joulukuussa.

Viime lauantaina (9.8.) tilasin ns. "harmaakorttisuotimen", postikuluineen viisi senttiä alle sata dollaria, kts. www.expodisc.com. Ko. filtteriä ei välttämättä tarvitse edes paikalleen ruuvata, riittää kun toisella kädellä pitää sitä linssin edessä. Vaikea sanoa etukäteen, toimiiko tällainen idea. Tämän lähetyksen arvo ylittää tullirajan eli tulli + alv pitäisi tulla vielä hintaan päälle.

Taisi olla Canon 10D:n 1.499 euron hinta ns. markkinointitempaus, sillä nyt www.camera-discount.de näyttää 1.639 euroa (hinta näyttää tuolla vaihtelevan melkein päivittäin). Saksalainen hintavertailu www.guenstiger.de:n halvin hinta on tällä hetkellä 1.595 euroa.

Clint Thayer, Canon 10D & Nikon 100D Compared.

Photo.net, Canon 100mm Macro USM vs Tamron 90mm Macro. Tamron selviytyi vertailussa erittäin hyvin hinta huomioiden. NYC:n hinta Tamronille on 380 euroa, Canonille 644 euroa.

Photo.net, HP 945 -ensikokemukset. Esituotantoversio, viisi megapikseliä, kahdeksankertainen zoom, 37 mm - 300 mm, f2.8 - f3.1, SD/MMC-kortit, elektroninen etsin, AA-akut. $550, syyskuussa myyntiin.

Dpreview, Nikon Coolpix 3100 -arvio. Canon A70:n kanssa samassa luokassa eli kolme megapikseliä, kolminkertainen zoom, 38 mm - 115 mm, F2.8 - F4.9, Compact Flash -kortit, AA-akut. Pienempi ja kevyempi kuin Canon A70, sopii hyvin käteen. Käynnistys oli vähän hidas, tarkennus hyvässä valossa nopea, mutta vähässä valossa tuli puuttuvan aputarkennusvalon takia ongelmia. Kuvia pystyi ottamaan peräkkäin kohtuullisen nopeasti, mutta bufferimuistiin mahtui vain kolme paraslaatuista jpg-kuvaa. Kuvanlaadussa oli vähän ongelmia, yökuvat huonolaatuisia, arvosanat eri osa-alueille kahdeksan (ominaisuudet saivat seitsemän). Loppu-arvio Recommended. Suomen hinta on 420 euroa.

 

13.08.2003  

Luminous Landscape, digiperiä käsittelevä sarja jatkuu, esittelyvuorossa Imacon Ixpress, $16.000. 16 megapikselin kenno + 40 GB:n tiedostosäilö, jonne kuvat siirtyvät nähtävästi gigaisen ethernetin avulla. 96 MB:n häviöttömästi pakattu kuvatiedostoja mahtuu 40 GB:n säilöön tuhat kappaletta.

Dpreview, Canon A70 -arvio (kylläpäs kesti!). Korvasi vuotta vanhemman A40-mallin, manuaalisäätöjä paljon, pienemmällä tarkkuudella kolme minuuttia liikkuvaa kuvaa. (Canon A60 on pienempää kennoa lukuunottamatta melkein sama kamera). Kolme megapikseliä, kuvasuhde 4:3, kolminkertainen zoom, 35 mm - 105 mm, F2.8 - F4.8, ISO 50 - 400, suljinajat 15 s - 1/2.000 s. Optinen etsin, 1.5 tuuman lcd-näyttö, ei ulkoisen salaman liitäntää. Compact Flash -kortit, AA-akut. Hyviä puolia kamerassa riittää: tarkkuus, valotus osuu oikeaan kerta kerran jälkeen, vähän kohinaa (ISO 50/100), värien toisto hyvä, helppokäyttöinen, kohtuullisen nopea käynnistys, kuvia voi ottaa peräkkäin nopeasti. Ladattavat AA-akut kestävät yllättävän pitkään. Hinta/laatusuhde verraton. Huonot puolet: ei histogrammia, automaattinen valkotasapaino saisi olla parempi, salamakuvat alivalottuvat, värivirhe (purppurareunaisuus, kromaattinen aberraatio). Loppuarvosana: Highly Recommended. Suomen hinta 400 eurora.

Hans Lehtisen panoraamasivuja on jälleen päivitetty. Uutta ovat Turun Tall Ship Races 2003 ja taidenäyttely Raumalta. En ole nähnyt näin pitkälle mietittyjä ja hyvin toteutettuja panoraamasivuja oikein missään, kuvissa voi liikkua joka suuntaan, niissä on hotspotteja, panoraamat eivät vaadi minkään oman pluginin asentamista jne. Ihan uutta on panoraamojen tulostaminen lähes pallon muotoiseksi, sivuilla on tästä vähän enemmän.

6.8.2003 oli diginewseissä juttua HS:n Mielipiteitä-palstan kirjoituksesta Digitekniikka on outoa valokuvaamoille. Tämän päivän HS:ssa on siihen vastaus, Mielipiteitä-sivu, A5, Digiaika on yllättänyt valokuvaamot, kirjoittajana on Antero Tenhunen (kts. www.valokuviatenhunen.fi). (Kysymysmerkit ovat omia lisäyksiäni)

  • kirjoittajan tamperelaisessa fotoliikkeessä (iso) on ollut käytössä täysin digitaalinen valokuvalaboratorio pian kaksi vuotta
  • markkinat ovat sekavat, laitteiden hinnat vaihtelevat alle 100.000 eurosta yli 200.000 euron
  • profiilit ovat kuulemma lähinnä graafisen teollisuuden värinhallintamenetelmiä, eikä hyvillä valokuvanvalmistuslaitteilla ole painojen toleransseja lopputuloksen suhteen
  • profiileja on liikkeessä kokeiltu, maailmalta on löytynyt tälle laitteistolle parikymmentäkin eri profiilia. Meksikolaisten ja amerikkalaisten näkemykset poikkeavat jokseenkin paljon suomalaisesta. (?)
  • kokeeksi on tehty omia profiileja parhaimmilla kalibrointilaitteilla. "Usean testin jälkeen totesimme, että painoteollisuuden standardit eivät sellaisenaan istu täsmälaitteisiin. Valokuviin ei hyväksytä niin suuria väriheittoja". (?)
  • näyttöjen kalibrointi on parasta tehdä samoilla ehdoilla ja laitteilla. Perinteiset näytöt ovat jääneet jalkoihin heikomman sävyalan ja -toiston johdosta. (?)
  • laite- ja paperikohtaisten profiilien sijasta kannattaa käyttää adobe-rgb-profiilia (?)
  • digiaika tuli yllättäen valokuvausliikkeisiin, mutta töitä tehdään ja opitaan koko ajan

Tietokone 8/2003

  • pikakoe, Kompakti raskassarjalainen, Sony Cyber-shot DSC-V1, viisi megapikseliä, nelinkertainen zoom, 950 euroa. Pienikokoisuudesta huolimatta kamera ei mahdu suosiolla paidantaskuun. Helpoiten kuljetus tapahtuu vyökotelossa tai erillisessa laukussa. Polttovälialue on 34 mm - 136 mm, objektiivi on valovoimainen ja kohinanvaimennus kytkeytyy automaattisesti päälle. Yö- ja hämäräkuvaukset onnistuvat, sillä DSC-V1:ssä on samat ominaisuudet kuin isovelvellä DSC-F717:llä. Erillisinä hankittavat laajakulma- ja telelisäkkeiden (0.7x ja 1.7x) laatu on erinomainen. Erillisen salaman ohjeluku on 32. Tämä Sonyn kamera on tarkoitettu hieman tavanomaista vaativampaan käyttöön. "Koko paketin hinta on kohtalaisen korkea, mutta rahoilleen saa myös vastiketta".
  • pikakoe, Kuvankäsittelijän tietopankki, Paint Shop Pro 8.0, 129 euroa (täysversio), 82 euroa (päivitys). Käyttöliittymää on uudistettu Photoshopin suuntaan eli kelluviin valikoihin. Alle 1.280 x 1.024 näyttötilassa ohjelman käyttö on vähän hankalaa. Perustyökalut vastaavat Photoshoppia, mutta säätövaraa on niissä vähemmän. Digivalokuvien korjaus- ja säätötyökaluja on paljon parannettu ja lisätty. Eri opasteet toimivat erinomaisesti, kohta kohdalta löytyvät ohjeet moneen toimintoon. Skriptienkin nauhoitus sujuu Photoshopin tapaan. Uusia työkaluja ovat tynnyri-, tyyny- ja perspektiivivääristymän korjaukset, samoin kalansilmäefektiä voi korjata. Tasojen ja maskien käsittely on nyt helpompaa, tuki löytyy jpeg2000:lle. Aikaisemmin kankeita tulostusominaisuuksia on parannettu, nyt voi kuvia asetella vapaammin ja sivupohjia tallettaa myöhempää käyttöä varten. CMYK-tuki ei ole vielä täydellistä, mutta kuvat voidaan avata CMYK-väreissä, tallentaminen ei kuitenkaan onnistu. Animation Shop (animoitujen giffien teko) on pysynyt ennallaan. "Kaikkiaan Paint Shop Pro 8.0 on hintaansa nähden monipuolinen paketti niin aloitteville kuin edistyneemmillekin käyttäjille erityisesti digikuvien korjailuun ja paranteluun. Piirtotyökalujen ja yleensä vektorigrafiikan osalta päivitys jää laihemmaksi uudistukseksi". (Mikseiköhän arvostelussa mainittu ollenkaan edelleen puuttuvaa tukea icc-profiileille?).
  • pikakoe, Ennätyksellistä tarkkuutta, Viewsonic VP2290B, 9.100 euroa. 22.2 tuuman paneelinäyttö, kuvasuhde on 16:10 ja tarkkuus on 3.840 x 2.400 kuvapistettä. Erottelukyky on 204 pistettä tuumalle (!). Katselukulma on molempiin suuntiin 170 astetta, täysikokoinen A3-arkki mahtuu vaakatasossa näytölle kokonaan. Vielä ei oikein löydy näytönohjainta (lukuunottamatta huippukallista erikoisohjainta), joka pystyisi tällaisiin lukuihin. Kirkkaus on hämmästyttävän hyvä, mutta kontrastin suhteen on ongelmia. Kontrasti on usein liian jyrkkä, tummissa sävyissä ei ole eroja. Näytön vasteaika on iso 50 ms, liikkuva kuva jättää varjoja. Windowsin kirjaimet näyttävät pikkuriikkisiltä. Tarkkuus voidaan kuitenkin lennossa puolittaa, jolloin tekstistäkin saa selvän ilman suurennuslasia. "Viewsonic VP2290B on hämmästyttävä näyttö, joka varmasti löytää paikkansa työpaikoilta".
  • seuraava numero ilmestyy 10.9.2003, vertailussa ovat silloin 17 tuuman litteät näytöt

Rob Galbraith, Nikon D2H. Vallankumouksellinen kamera, joka jo alkuaan on suunniteltu digiksi, sopii urheilu- ja lehtikuvaukseen.

  • melkein kaikki on uusittu edeltäjään Nikon D1H:n verrattuna. Runko on tehty kestämään kulutusta ja vaikeitakin olosuhteita, suljin kestää yli 150.000 laukaisua. Kamera on välittömästi valmis kuvanottoon, kuvia voidaan ottaa kahdeksan kappaletta sekunnissa.
  • suljinviive on 37 ms (Nikon F5:llä 45 ms), 2 ms peili lukittuna. Lyhin suljinaika on 1/8.000 s, ISO on 200 - 6400. Langaton salama on mahdollinen Speedlight SB-800:lla, kestävät litiumioni-akut, kamerasta löytyy mikrofoni äänimemoja varten.
  • etsin näyttää kuvasta 100%, neljän megapikselin kenno, kohinanpoisto on reaaliaikainen. Compact Flash -kortit, USB 2.0, mahdollisuus langattomaan kuvaan siirtoon, 2.5 tuuman lcd-näyttö.
  • Rob Galbraithin mielestä kyseessä on erinomainen kamera, joka on kaikin puolin parempi kuin Canon 1D. Elokuun 23. Pariisin MM-kisoissa valokuvaajat pääsevät ensimmäisen kerran oikeasti käyttämään Nikon D2H -järjestelmädigiä.
  • speksien perusteella kameran on julkistetuista malleista luokassaan aivan ylivoimainen, mutta oikeita kuviahan ei vielä ole nähty.
  • Nikon D2H:n pitäisi tulla myyntiin vuoden viimeisellä neljänneksellä, USA:n listahinta on $3.500, Saksan 4.000 euroa ja Iso-Britannian 2.800 puntaa.

Luontokuvia Jan Lehtonen, sivulta löytyy linkki EOS 10D käytännön kokemuksia. (tekijällä on yritys Janomedia).

 

12.08.2003  

PhotographyBlog.com, HP:lta kuusi uutta printteriä.

ePhotoZine.com, Sony Cybershot DSC-P92 -arvio. Viisi megapikseliä, kolminkertainen zoom, 39 mm- 117 mm, f/2.8 - 5.6, 1.5 tuuman lcd-näyttö, Memory Stick (Pro). AA-akut, linssiadapteri lisävarusteena. Käynnistys vähän hidas, pieni ja painava kamera, ei liene USB 2.0. Monta eri kohinanpoisto-ohjelmaa, videokuva hyvälaatuinen, manuaalitarkennus hankalaa. Ei histogrammia, kuvat laadultaan erinomaisia. Suomen hinta 540 euroa.

Canon 10D:n hintakilpailu Saksassa vain kiihtyy, www.camera-discount.de myy tätä järjestelmädigiä hintaan 1.499 euroa!

Reima Flyktman (www.laitetekniikka.com) on kirjoittanut Digikuvaajan käsikirjan. Teos on juuri mennyt painoon ja on tulossa kauppoihin syyskuun alkupuolella. Sivuja on 196, värikuvia on riittävästi ja mukana tulee cd-rom, jossa on mukana paljon freeware-, shareware- ja demo-ohjelmia. Kirjasta löytyy pdf-muodossa täydellinen sisällysluettelo. Kuten nimestäkin käy ilmi, niin pääpaino ei ole perinteisessä kuvaamisessa. Aivan uusia digikameran omistajia on tänäkin vuonna tullut monta kymmentä tuhatta, käsittääkseni tämä kirja on suunnattu tälle ryhmälle.

Samuli Vahosen (www.vahonen.com) sivuilla on englanninkielinen moninpuolinen DOF-laskuri.

Digitalkamera.de, 11.8.2003, Pentax *ist D tulee myyntiin Saksaan syyskuun puolivälissä, rungon hinta on 2.000 euroa, suuri osa vanhoista linsseistä käyvät kameraan, rajauskerroin on 1.5.

  • Norjan maahantuoja on ilmoittanut, että listahinta on vähän alle 20.000 Norjan kruunua (2.427 euroa), kts. digit.no 11.8.2003

Digital Outback Photo, Hasselblad H1 & Kodak Pro Back 645h -kokemuksia.

(www.bytephoto.com) Future Images, Seyboldin Digital Imaging Conference, San Francisco 8.-12.9.2003. Kännykkäkameroiden myynti tulee ylittämään tavallisten ja digikameroiden myynnin, lue.

  • v. 2003 tullaan maailmanlaajuisesti myymään digikameroita 32 - 35 miljoonaa kpl
  • samaan aikaan filmikameroita (poislukien kertakäyttökamerat) myydään 60 miljoonaa kpl
  • kännykkäkameroita myydään tänä vuonna 50 miljoona kpl, kännykkään liitettävinä lisäosina kameroita tullaan myymään arviolta 40 miljoonaa kpl
  • Japanissa kännykkäkameroita on ollut myytävänä kolme vuotta, kännyköitä ilman kameraa ei enää helposti edes löydä kaupoista
  • Japanissa on kännykkäkameroita 30 miljoonaa kpl, USA:ssa ja Kanadassa yhteensä alle kaksi miljoonaa

 

11.08.2003  

Viikon kuva: Heijastus (eilen otettu).

Keltaisen pörssin tuoreimmat ilmoitukset (15.8.) (Melkein kaikki ilmoitukset löytyvät osastoista 3203. Oheislaitteet ja tarvikkeet, 3107. Videolaitteet ja kamerat sekä 4313. Valokuvaus).

  • Canon Digital Ixus, 2 akkua, 300 e, Tampere (13.8.)
  • Canon D30, 900 e, Espoo (12.8.)
  • Canon D60, 1.650 e, Espoo (15.8.)
  • Canon EF 35/2.0, vvs., 210 e, Pieksämäki (12.8., 15.8.)
  • Canon EF 75-300/4.5-5.6 II, 220 e, Vantaa (15.8.)
  • Canon EF 70-200/2.8 L IS, 2.000 e, Hki (13.8.)
  • Canon EOS D60, 1.650 e, Espoo (12.8.)
  • Canon Ixus 300, 128 MB, 360 e, Vantaa (12.8.)
  • Canon Ixus V2, 128 MB, 300 e, Jyväskylä (11.8.)
  • Canon Ixus v2, 128 MB, 295 e, Jyväskylä (14.8.)
  • Canon Powershot A20, 199 e, Espoo (11.8., 14.8.)
  • Canon Powershot A100, 225 e, Kauhava (12.8., 15.8.)
  • Canon Powershot G1, lisämuistikortteja, laukku, 420 e, Tampere (11.8.)
  • Canon S45, 128 MB, 500 e, Nokia (14.8.)
  • Epson PhotoPC 650, 32 MB, 120 e, Hämeenlinna (12.8.)
  • Fujifilm FinePix 2600 Zoom, 2 x 16 MB, 32 MB, 64 MB, nahkakotelo, 170 e, Espoo (11..8.)
  • Fuji Finepix A204, 250 e, Espoo (13.8.)
  • Fuji Finepix S2 verkkolaite AC-5vhs, 40 e, Kuopio (12.8.)
  • HP Photosmart 120, 120 e, Kangasala (14.8.)
  • HP Photosmart 120, Orimattila (11.8.)
  • HP Photosmart 315, 170 e, Espoo (11.8.)
  • HP Photosmart 812, 128 MB, 350 e, Pori (11.8.)
  • HP 850, 500 e, Tuusula (14.8.)
  • Kodac DC200/210, 100 e, Vihti (14.8.)
  • Kodak DC240 Zoom, 40 MB, 99 e, Vantaa (14.8.)
  • Konica Digital Revio KD-220Z, 299 e, Tampere (10.8., 14.8.)
  • Nikkor AF 80-200 2.8 ED, 1.6 x telejatke, 550 e, Hki (15.8.)
  • Nikkor AF 300/2.8 ED, CT-303 kuljetuslaatikko, jalusta Manfrotto 058B, kinopää 229 Pro 3D, 2.400 Hki (12.8.)
  • Olympus Camedia C-920 Zoom, 2 lisämuistikorttia, 110 e, Honkajoki (15.8.)
  • Olympus Camedia D370, 110 e, Kirkkonummi (9.8.)
  • Olympus E20P, salama FL 40, tele TCON 14B, tele TCON-300, laajak WCON-08B, makro MCON-35, myös erikseen, 2.400 e, Raisio (12.8.)
  • Olympus E-20P, 1.200 e, Petäjävesi (11.8.)
  • Sola 4 MK III studiosalama, 210 e, Tampere (11.8.)
  • Sony DSC-P7, 64 MB, 390 e, Oulainen (15.8.)
  • Sony DSC-P9, 610 e, Karkkila (15.8.)
  • Sony DSC-P32, 64 MB, 265 e, Hki (10.8.)
  • Sony DSC-P40, 250 e, Espoo (13.8.)
  • Sony DSC-P51, 128 MB, laukku, 370 e, Kuopio (10.8.)
  • Sony DSC-U20, 360 e, muistikortti 64 MB, yht. 430 e, Tampere (12.8.)
  • Sony DSC-V1 lisälinssit, VCL-DEH 17V -teleobjekt., VCL-DEH 07V -laajakulmaobjektiivi, 180 e/kpl tai 350 e yht., Orivesi (12.8.)
  • Sony F-707, 595 e, Hki (11.8.)

Rajala Pro Shopissa on menossa vaihtotarjous aiempien Canon G-sarjan digien omistajille. Tarjous voimassa 22.8 asti tai niin kauan kuin tavaraa riittää. Vaihtokameran on oltava toimiva ja normaalikuntoinen.

  • vaihdossa G3 = väliraha 395 euroa
  • vaihdossa G2 = väliraha 495 euroa
  • vaihdossa G1 = väliraha 650 euroa

Dpreview, Olympus E1 -tuotantomalli, kuvia + kohina-/resoluutiovertailut toisiin saman luokan järjestelmädigeihin (Dpreview:n kohinan määrittämiseen voi suhteutua tietyllä varauksella...).

  • ensimmäisissä näytekuvissa ei ole mitään vikaa, mutta (jälleen kerran) ennakkokohu ei pitänyt paikkaansa. Olympus E1 näyttää jonkin verran jäävän jälkeen samaan luokkaan kuuluvista toisista järjestelmädigeistä. Plussapuoliksi jäävät edelleen pienempi koko ja vankempi rakenne ja mahdolliset edut mahdollisesti yleistyvistä 3/4-objektiiveista...

Dpreview, HP:lta uusia digikameroita, HP Photosmart 945, kahdeksankertainen zoom, viisi megapikseliä (HP 845 neljä megapikseliä). SD-kortit, Digital Flash (toimii kuin täytesalama eli automaattisesti vaalentaa varjokohdat), elektroninen etsin, AA-akut. HP Photosmart 435 ja 635, $149 ja $179, kolme megapikseliä + ei zoomia ja kaksi megapikseliä + kolminkertainen zoom. Lisäksi IPAQ taskukamera IPAQ PDA:lle.

Dpreview, Panasonicilta kolme uutta digikameraa. Panasonic Lumix DMC-FZ2, 12-kertainen zoom, kuvanvakaaja, F2.8, kaksi megapikseliä. Päällisin puolin sama kuin edellinen malli FZ1, mutta lisätty manuaalisäätöjä (aukon/sulkimen esivalinta, valkotasapainon hienosäätö, saturaation säätö). Panasonic Lumix DMC-LC43 ja LC33, kolminkertainen zoom, neljä/kolme megapikseliä.

(S.K. email) BBC:n uutinen piratismista Euroopassa, tuoteväärennösten määrä kasvoi viime vuonna 900%, uutena kohteena ovat elektroniset laitteet. Takavarikkoon päätyi 20.000 kpl Canonin väärennettyä kameraa. Kameroita oli tarkoitus myydä esim. internetin kautta. Merkkiä ei mainita, mutta kyseessä on kuitenkin ollut satojen puntien arvoinen tuote.

  • sama uutinen oli ilmestynyt Digitoday.fi:hin, lue

(uusinta, diginews 16.6.2003) Elokuussa lomalla oleville (tai jos vaikka työnantaja kustantaisi?):
- Vantaan aikuislukion Digipaja 18.-22.8.2003. Viiden päivän mittainen digiviikko on järjestyksessä jo neljäs. Puolet ajasta on yhteistä opetusta, toinen puoli ohjattua omien projektien tekoa. Tietokoneluokka on auki klo 20 asti omatoimiseen harjoitteluun ja tehtävien tekoon. (Katso tarkka ohjelma ja aikataulu). Opettajia on kaksi, oppilaita otetaan kaikkiaan 15. Osallistumismaksu on 300 euroa.

Vantaan aikuiskoulutuskeskuksen sivuilla esitetty lista kurssin sisällöstä:

  • Kuvankäsittelyn perusteet Photoshop 7.0 ohjelmalla
  • Digitaalikamerat ja niiden ominaisuudet (useita kameroita kurssilaisten käytössä)
  • Skannauksen perusteet sekä pintaoriginaaleista että dioista ja värinegatiiveistä
  • Kuvien tulostaminen ja/tai lähettäminen tulostettavaksi tai painettavaksi
    Kuvien siirtäminen verkkogalleriaan tai -albumiin
  • Eri laitteiden kalibrointi ja värinhallinta
  • Erilaiset esitysohjelmat verkossa ja näytöllä
  • Mahdollisuus omiin projekteihin, kuten valokuvakalenterin tai kurssipaidan teko

Digitalkamera.de, Meesoft Image Analyzer 1.17, ilmainen työkalu kuvien korjailuun, kts. käännös saksasta englantiin

(photographyBlog.com) Sony DSC-F828 lienee tulossa (16.8.2003?, kts. Saksan Sony)

photography.about.com, IMatch 3 -arvio.

  • tässä hintaluokassa paras tuote, $50, kts. www.photools.com, 30 päivän kokeiluversio
  • kyseessä siis kuva-arkisto -ohjelma

(Matti Järventausta ja Jouko Leskinen) Hajontaympyrän (COC) arvoista järjestelmädigeillä sain vähän oikaisua. Canonin objektiivien osalta 0.035 mm pitää tietenkin jakaa järjestelmädigin rajauskertoimella.

Val Sharp, Photographic Information Pages, erittäin paljon tietoa Canon A40 -kameran käyttäjille.

 

10.08.2003  

VWDOF-laskuri, monipuolinen ilmainen syväterävyyslaskuri, omalle koneelle imuroitava, 215 kB. DOF = Depth Of Field (syväterävyysalue), COC = Circle Of Confusion (hajontaympyrä). Canon käyttää COC-arvoa 0.035 mm tavallisille filmikameroille, oletettavasti digeillekin käy sama arvo.

Pan Horama 2003, Helsingin Itäkeskuksessa (Stoa) on vielä ensi viikon lauantaihin asti kv. panoraamavalokuvauksen näyttely. 5. - 16.8.2003.

Luminous Landscape, 8.8.2003, Pentax U.S::n mukaan Pentax *ist D:n katuhinta on $1.699, 18-35 mm:n objektiivilla hinta on $1.899. Kauppoihin ensimmäisiä Pentaxeja odotellaan kuukauden kuluttua.

IR, Fujin SuperCCD SR (ja Fuji FinePix F700 -digikamera). Ensimmäiset näytekuvat, jossa verrataan Fuji S5000:a ja Fuji F700:a. Fujin kaksikennoratkaisu näyttää toimivan. S5000:ssa puhkipalaneet kohdat eivät olleet niin ylivalottuneita F700:ssa.

IR, Minolta Dimage A1 -ensiarvio. Ei vielä näytekuvia, mutta perusteellisin näkemäni katsaus kameran ominaisuuksiin. Kyseessä siis Minolta Dimage 7x:n seuraaja, jossa moni asia on täysin uutta. Viisi megapikseliä, 28 mm - 200 mm, kuvanvakaaja (_kennoa_ liikutellaan!), 1/16.000 s lyhin suljin aika, elektronisen etsimen rakenne uusittu jne.

Photo.net Bob Askins, testissä kolme Canonin kuluttajatason 28-90/105/135 -zoomia. Mallit ovat siis Canon EF28-90/4-5.6 (USM), Canon EF28-105/3.5-4.5 USM ja Canon EF28-135/3.5-5.6 IS USM. NYC:n hinnat ovat 99 euroa, 338 euroa ja 559 euroa.

  • kuvat otettiin Canon 10D:llä, sensorin takia vain objektiivin keskiosa käytössä, reunojen virheitä ei näy. Erotuskyky on 65 lp/mm, kun filmillä se on optimaalisissa olosuhteissa 80-90 lp/mm. Näiden syiden vuoksi filmiä käytettäessä objektiivit eivät ole yhtä hyviä
  • Canon EF28-90/4-5.6 oli odotetusti selkeästi huonompi kuin kaksi muuta malli. Vähän pienempää aukkoa käyttäen jälki oli kuitenkin aivan kohtuullista, ei syytä heittää objektiivia pois
  • minullakin on tämä Canon EF28-90/4-5.6, mutta en ole sitä kertaakaan käyttänyt. Pitänee kokeilla ihan omakohtaisesti, millaista jälkeä tulee.

 

09.08.2003  

Mercury News, Dakota Digital, $11 maksava kertakäyttöinen digikamera testissä. Sisäänrakennettu salama, viimeksi otetetun kuvan voi poistaa (ei tarvitse maksaa paperikopiosta), 10 sekunnin itselaukaisin, salama välähtää tarvittaessa automaattisesti. Kehitys paperikuviksi (myös cd mukana) maksaa sitten toiset $11. Kuvat ovat tiedostokooltaa 200 kB - 500 kB ja vastaavat parin megapikselin digikameralla otettuja kuvia. Kamerassa käytetty halpa CMOS-kenno tuotti heikkolaatuisia kuvia. Myöhemmin tänä vuonna on tulossa myyntiin $20 maksava malli, jossa on lcd-näyttö kuvien katselua varten.

Falgo.net, espoolainen yritys, myy halvalla Canonin digikameroihin sopivia akkuja.

PTGui 2.9, uusi versio Panorama Tools Graphical User Interface -ohjelmasta. Kyseessä siis 49 euroa maksava apuohjelma, joka helpottaa ilmaisen Panorama Tools -ohjelmiston käyttöä. PTGui:ta voi kokeilla 30 päivän ajan ilmaiseksi.

Olli Nuutinen (Canon 10D) on lisännyt sivuilleen Photoshop -actionin, jolla voi kätevästi yhdistää kaksi kuvaa dynamiikan laajentamiseksi. Makro on nimeltään 6mpix.com - DigiBlend, ihan toimivakin. Kopioit vain makron Photoshop Actions -hakemistoon (tai määrittelemääsi hakemistoon) ja käynnistät sen. Makro kyselee alussa kirkkaampaa ja tummempaa kuvaa avattavaksi.

  • tämän kaltainen tekniikka ei välttämättä vaadi edes kahta eri tavalla valotettua kuvaa. Raw-muotoinen kuva vain muunnetaan aukon yli ja aukon ali ja sitten kuvat yhdistetään.

Suomen Fujilta oli kerrottu, että Fuji S5000 (kts. heinäkuun diginews 29.7.2003) pitäisi olla Suomessa myynnissä syyskuun puolivälissä ja että hinta olisi 550 euroa.

Pbase.com on ollut suosittu (ja ilmainen) paikka kuville, mutta sekin muuttui jokin aika sitten maksulliseksi. Yhden kuukauden voi ilmaiseksi kokeilla palvelua, tilaa on tällöin 10 MB, vuosi maksaa $23, tilaa 100 MB. Pbase:n kuvia on miellyttävä katsoa, ei mainoksia ja kuvat latautuvat nopeasti. Selailla voi kameramerkin tai maan mukaan. Kuvia lienee kaikkiaan noin 15 miljoonaa.

 

08.08.2003  

Pentax *ist D SLR, syyskuussa myyntiin. Kameran myyntiintulo on lykkäytynyt useamman kerran, alun perin malli julkistettiin viime helmikuussa. Kuusi megapikseliä jne. Ominaisuuksissa ei ole mitään erikoista, erikoista on pieni koko ja paino ja se, että Pentaxin vanhoja objektiiveja voi käyttää. Pentax julkisti samanaikaisesti myös kaksi uutta objektiivia.

Luotettavan tuntuinen tieto Canonin pian julkistettavasta uudesta järjestelmädigistä, lue Dpreview:n foorumilta. Canon 1Dx, Canon 1D:n päivitetty versio, 8 megapikselin kenno, sama rajauskerroin (tai huonompi nimi: polttovälikerroin), julkistus elokuun lopulla tai syyskuun alussa.

  • Paul Popen kirjoitus samaiselta foorumilta (toukokuu 2003) pitänee edelleen paikkansa

Tässä kovin sekalainen valikoima netistä löytyneitä suomalaisia valokuvauskilpailuja.

Suomalainen sivusto Paint Shop Pro -vinkit eli siis www.pspvinkit.net päivittyy melkein joka päivä. Suositellaan!

Viroilainen hintavertailu www.hinnavaatlus.ee.

Rob Galbraithin foorumi, Canonin järjestelmädigien sulkimen kestosta. Ammattilaismalleilla (esim. Canon 1Ds) suljin kestää ainakin 150.000 laukaisua, mutta Canon D30/D60/10D-sarjalle Canon ei virallisesti ilmoita mitään lukua. Käytännössä Canon 10D kestänee n. 50.000 laukaisua ennen huoltoa. Takuuaikana sulkimen uusiminen on ilmaista, takuun jälkeen USA:n Canon veloittaa $185 tai $290 riippuen kameran muusta kunnosta. Meidän Canon 10D näytti 14.624 kpl otettua kuvaa...

Luminous Landscape, FocalBlade 1.0, Photoshop plug-in kuvien terävöintiin, $50, myös kokeiluversio. Ääriviivojen ja tasaisten pintojen terävöintiä voidaan säädellä erikseen (!),

Digit.no (norjalainen sivusto) Nikon Coolpix 5400 -testi. Loppuarvio 91%.

 

07.08.2003  

Suomen posti ei ole heinäkuun alusta alkaen enää perinyt postiennakoihin liittyvästä rahan siirrosta ulkomaille mitään maksua. Aikaisemmin esim. postiennakkotilauksiin Saksasta piti aina lisätä kuluja 6 euroa 70 senttiä, kun posti halusi omansa rahan välittämisestä ulkomaille.

IR, Minolta Dimage A1, Z1, G500, E323.

Dpreview, Phil Askey oli vähän käärmeissään, kun toiset sivustot julkistivat tiedot uusista Minolta malleista sovittua aiemmin.

  • Minolta Dimage A1, Minolta Dimage 7 -sarjan seuraaja. Melkein kaikkea on paranneltu ja uusittu. Kuvanvakaaja on toteutettu linssin sijaan kennotasolla, melkoinen sensaatio. (Milloin tulee tällainen järjestelmädigi?) Viisi megapikseliä, seitsenkertainen zoom, 28 mm - 200 mm, 30s - 1/16.000s (!), f2.8 (f3.5) - f11 (f11). Kääntyvä lcd-näyttö, Compact Flash -kortit, litiumioni-akut, elektronista etsintä on parannettu.
  • Minolta Dimage Z1
  • Minolta Dimage G500
  • Minolta Dimage E323
  • Minolta Program Flash 2500(D), kuvan perusteella salama ei käänny vaakatasossa

Keski-Uusimaa -lehdessä ilmestyi 23.7.2003 artikkeli Lomilla poltetaan filmiä.

  • vuosittain kehitetään 10 miljoonaa filmirullaa, 40% kolmen kesäkuukauden aikana
  • heinäkuun osuus on 15% koko vuodesta
  • Keravan IFI:n kautta kulkee vuodessa viisi miljoonaa filmiä, Suomen lisäksi palvellaan asiakkaita Ruotsista, Norjasta, Tanskasta ja Baltian maista. Kiireisin viikko on juhannuksen jälkeen, silloin tulee kehitettäväksi 200.000 filmirullaa
  • Järvenpääläiseen Camera Shoppiin tuodaan kiireisimpinä kesäpäivinä pari sataa filmirullaa kehitettäväksi, vuodessa määrä on puolen miljoonan ja miljoonana kuvan välillä
  • Suomessa kuvataan kaksi rullaa filmiä henkeä kohti vuodessa, Japanissa luku on yhdeksän
  • automaattikameroilla epäonnistumisia tulee vain yksi tai kaksi rullaa kohti, kesällä kuvat onnistuvat helpommin
  • digikameroiden suosio ei ole vaikuttanut kehitettävien kuvien määrään, myytävistä laitteista kolmasosa on digitaalista teknologiaa, digikuvia kehitetään paljon paperikuviksi. Naisten osuus on kasvanut, vuositasolla naiset ottavat jopa enemmän kuvia kuin miehet

Digitalkamera.de; Minolta Dimage A1, uutinen Minoltan uusista malleista, sama Babelfishin käännöksenä (englanti)

En ollut aiemmin huomannutkaan Foorumin viestistä, että Kuvagalleria.netin Matti Lipponen (Canon D60) oli kesäkuun puolivälissä löytänyt roskan kennolla. Oli puhallellut aikansa, mutta ei ollut pölyhiukkanen/roska minnekään lähtenyt. JAS Tekniikka oli sitten kennon odottaessa (15 minuuttia) puhdistanut, rahaa oli kulunut vähän päälle 38 euroa.

(S.L. email) Emolevyn VIA-piirisarjan ongelmiin voi löytyä apu korjauksesta VIA:n sivuilta. Eilen kerrottuun Olympus C-350:n tunnistamattomuuteen tämä korjaus ei tainnut auttaa.

 

06.08.2003  

Foorumilla 5000 rekisteröitynyttä.

Armi uudisti Gallerian rakennetta. Galleria jakaantuu nyt kolmeen osaan:

  • Galleria I: Canon 10D -kuvat (vähän uudella tavalla ryhmiteltyinä)
  • Galleria II: Arkisto (muilla digikameroilla otetut vanhemmat kuvat)
  • Galleria III: Matkakuvat maittain

- Manipulaatioihin yms. pääsee ainakin toistaiseksi sekä Galleriasta I että Galleriasta II.
- Sivusarakkeen sinisistä valikoista navigointi sujuu kuten tähänkin asti.

Photo.net, Canon G5 -arvio. Tämä on arvioijan ensikosketus digikameroihin, keskikoon kamerat ovat tutumpia. Photo.netissa lukijat kommentoivat suoraan tekstiä. Nämä lopussa sijaitsevat kommentit ovat usein mielenkiintoisia.

Digicamera.netin Foorumin Digikuvaus-alueella on muutamalla Olympus C-350:n omistajalla ollut ongelmia Windows XP:ssä. Mikro ei ole tunnistanut ollenkaan usb-liitännän kautta kameraa. Syylliseksi paljastui emolevyn käyttämä VIA:n piirisarjan ajurit (joita ei voi päivittää). Intelin piirisarjaa käyttävillä emolevyillä ei tätä ongelmaa ole. Ainoaksi vaihtoehdoksi jää emolevyn vaihtaminen tai sitten xD-kortinlukijan hankkiminen.

  • VIA on aiheuttanut muissakin laitteissa ongelmia, kyseessä on siis VIA:n vika, ei Olympuksen

HS, A5, Mielipiteitä-palsta, Digitekniikka on outoa valokuvaamoille -kirjoitus (13.8.: linkki ei toimi enää, maksullinen palvelu). Lahden muotoiluinstituutissa opiskeleva viestinnän yo on yrittänyt tulostaa ("kehittää") valokuvaamoissa kuvatiedostojaan, joihin on liitetty icc-profiili. Kuulemma kaikkein ensimmäiseksi asiakkaan väriprofiilit heitetään menemään, värit säädetään automatiikalle esim. taivaan tai veden mukaan. Siten ruskea Vantaanjoki muuttuu siniseksi ja muut värit menevät myös vikaan. Kovin harvassa digikuvia printtaavassa liikkeessä edes tunnettiin käsitettä värinhallintaa ja väriprofiili.

  • onlineprinttifirmoista ainakin ifiltä ja efotolta löytyvät julkiset icc-profiilit, joitakin muitakin lienee lähiaikoina liittymässä tähän joukkoon
  • digicamera.netin uutisissa oli tämän vuoden tammikuussa 3.1.2003 Fujin DigiLabeistä

Dp-now.com, Fujifilm F700 lienee vihdoinkin monien viivästysten jälkeen tulossa myyntiin elokuun lopussa. Kts. PhotographyBlog.com, 5.8.2003.

  • tässä mallissahan käytetään uutta neljännen sukupolven SuperCCD:tä, jonka ansiosta dynaaminen alue pitäisi olla muutaman aukon verran enemmän
  • kaksi fotodiodia yhtä pikselisiteä kohti

IR, Minox DD1, pikkuruinen ympyrän muotoinen kahden megapikselin digikamera. Painoa 120 g, mitat 83mm x 75mm x 32 mm. Vain optinen etsin, 32 MB:n sisäinen muisti.

Luminous Landscape, Kodak DSC Pro Back 645 -digiperä. Contaxille, Mamiyalle ja Hasselbladille löytyvät omat versionsa, hinta $12.000. 4.048 x 4.080 pikseliä, häviöttömästi pakattu tiedosto vie tilaa 20 MB, yhdelle gigan microdrivelle mahtuu siis viisikymmentä kuvaa. Rajauskerroin on 1.5 (siis polttovälikerroin). Digiperiä käytettäessä ei ole kennon pölyongelmia. Michael Reichmann lienee ollut tyytyväinen testituloksiinsa, sillä hän tilasi viikon kokeilun jälkeen itselleen digiperän.

EPhotoZine.com, Innoplus Phototainer -arvio. Kannettava 20 GB:n kuvapankki, jossa 3.5 tuuman lcd-näyttö, tv-out ja mahdollisuus mp3-kuunteluun. Compact Flash -korteille paikka, adapterin avulla SmartMedia, MMC/SD-kortit ja Memory Stickit. Litiumioni-akut, joiden kesto saisi olla parempi. USB 2.0 ulospäin, 256 MB:n kortilta kopiointi kesti 5 min 10 s, mikrosta laitteesen kopioitu 1 GB:n tiedosto vei aikaa neljä ja puoli minuuttia. Hinta 379 puntaa. (40 GB:n X's Drive II maksoi 249 puntaa).

Photoxels.com, Canon PowerShot S50 -arvio. Kamera ei ole ihan povitaskumallia, sillä painoa on jonkin verran. Raw-muotoisen kuvatiedoston kirjoittaminen kesti kamerassa 13 sekuntia, mutta seuraavan kuvan pystyi ottamaan 5 sekunnin päästä.

Dpreview, Kodak EasyShare DX4530, viisi megapikseliä, kolminkertainen zoom, 38 mm - 114 mm, kierteet 37 mm adapterille. Sisäistä muistia 32 MB, SD/MMC-kortit. Listahinta $400.

 

05.08.2003  

Dpreview, Canon S50 -arvio. Viisi megapikseliä, kolminkertainen zoom, 35 mm - 105, F2.8 - F4.9, 15s - 1/1.500s, automaattinen kohinanpoisto yli 1.3s suljinajoilla. Compact Flash -kortit, omat akut. Isompaa kennoa ja väriä lukuunottamatta sama kamera kuin Canon S45. Loppuarvosana Recommended. Suomen hinta 620 e.

Dpreview, HP Photosmart 935 -arvio. Viisi megapikseliä, kolminkertainen zoom, 37 mm - 111 mm, F2.6 - F4.8, 12s - 1/2.000s, SD/MMC-kortit, 2 kpl AA-akkuja. Tuttuun HP-tapaan kyseessä ei ole mikään vauhtihirmu, automaattinen valkotasapaino on erinomainen. HP 935:n kuvanlaatu oli yllättävän lähellä Canon S50:ä. Kokonaisarvosana Above Average. Suomen hinta 500 e.

Rajala Cameran vaihtolaitteissa (Hki Sanomatalo) oli vaihteeksi objektiivi, jolla oli hyvä hinta/laatusuhde. 4.8.2003 päivätyssä Vaihtolaite-hinnastossa Canon EF 80-200/2.8 L maksoi 390 euroa. Mallia ei enää valmisteta, ei USM:a, muuten kelpo L(uxury)-laatua. Ikävä kyllä ko. linssi oli jo käynyt kaupaksi, kun kyselin sitä ostoaikeissa...

  • Photo.netin Bob Atkinsin arvio

(H.V. email) Siemens-puhelinvalmistajalla on meneillään kesän kuvauskilpailu, joka päättyy 10.8.2003. Aihe on vapaa, kehotetaan vain lähettämään paras kuva. Palkintona on SiemensM55-puhelin, johon kuuluu kamera. Kuvan voi lähettää liitetiedostona tai vaikka ihan paperikuvanakin. Kts. www.skorpioni.com.

Panoraamamies Hans Lehtinen on ahkeroinut kesän(kin) aikana. Rauman pääkirjastohanke on dokumentoitu panoraamoiksi mallikelpoisesti. Kts. Hans Lehtisen muut panoraamat.

Rob Galbraithin sivujen parasta antia ovat korkeatasoiset keskustelualueet, joilta puuttuvat turhanpäiväiset kinastelut. Erityisen mielenkiintoista luettavaa Canonin järjestelmädigien omistajille ovat Chuck Westfallin kirjoitukset (Director/Technical Information Dept., Camera Division/Canon U.S.A., Inc.). Viestejä löytyy 1222 kpl, Westfall osallistuu keskusteluihin yksityishenkilöinä. Hänen kirjoituksensa sisältävät aina asiaa, ne pitävät paikkansa. Suosittelen!

(www.photographyblog.com) Photography at About: New Digital Cameras. Pentax *ist D Digital SLR, Nikon D2H, Canon EOS10D, Olympus E1 System.

 

04.08.2003  

Viikon kuva: Haituvia.

Rajala Cameran Helsingin liikkeissä on meneillään Sony-viikko, Helsingin myymälöissä tarjoukset ovat voimassa 8.8.2003 saakka

  • (dv-kamerat)
  • DSR-PD150P 4.770 e
  • DSR-PDX10P 2.990 e
  • DCR-TRV19 850 e
  • DCR-TRV33 995 e
  • (digistill)
  • DSC-F717 895 e
  • DSC-V1 775 e

Keltaisen pörssin tuoreimmat ilmoitukset (8.8.) (Melkein kaikki ilmoitukset löytyvät osastoista 3203. Oheislaitteet ja tarvikkeet, 3107. Videolaitteet ja kamerat sekä 4313. Valokuvaus).

  • Canon Digital Ixus V, 260 e, Tampere (6.8.)
  • Canon Digital Ixus V3, 256 MB, 480 e, Oulu (4.8.)
  • Canon EF 28-105 F/3.5-4.5 USM, 220 e, Oulu (5.8.)
  • Canon EF 20-35 2.8 L (valmistus loppunut, ei USM:a, kontrasti ja piirto hyvät), 750 e, Vantaa (2.8.)
  • Canon EF 35/2.0 + v.v.s., 215 e, Pieksämäki (5.8.)
  • Canon D60, 1.450, Riihimäki (6.8.)
  • Canon EOS D60, 1.650 e, Espoo (5.8.)
  • Canon Ixus, 230 e, Hki (4.8.)
  • Canon Ixus 300, 360 e, Vantaa (6.8.)
  • Canon Ixus V2, 128 MB, Hki (4.8.)
  • Canon Ixus V2, 420 e, Lappeenranta (5.8.)
  • Canon Powershot A100, 64 MB, Pornainen (7.8.)
  • Canon Powershot A100, 225 e, Kauhava (4.8.)
  • Epson 1640 SU, 200 e, Hki (6.8.)
  • Epson PhotoPC 650, 32 MB, 120 e, Hämeenlinna (5.8.)
  • Fuji S2 Pro, 3 akkusarjaa, 1.820 e, Hki (7.8.)
  • Fuji Finepix S2:n verkkolaite AC-5vhs, 40 e, Kuopio (2.8.)
  • Gitzo Super Studex, 390 e, Lahti (5.8.)
  • Hensel monoflash vario 800, 2 kpl voimaosia, kupuheijastimet, 2 kpl sateenvarj., jalustat 4 kpl, Sekonic flashmate, 1.000 e, Vantaa (4.8.)
  • HP 912, 250 e, Pori (4.8.)
  • HP 318, 128 MB, 175 e, Jämsä (8.8.)
  • HP Photosmart 320, 150 e, Kaarina (3.8.)
  • HP Photosmart 812, 128 MB, 320 e, Riihimäki (4.8.)
  • Kodak CX4300, 200 e, Mäntsälä (4.8.)
  • Kodak DC240Zoom, 40 MB, Vantaa (4.8.)
  • Kodak Easyshare DX4900, 300 e, Tampere (6.8.)
  • Konica Digital Revio KD-220Z, 32 MB, 299 e, Tampere (8.8.)
  • Konica Digital Revio 400Z, 64 MB, 390 e, Tampere (4.8.)
  • Manfrotto 055B, jalusta, 100 e, Jyväskylä (2.8.)
  • Manfrotto 055 CLB, 100 e, Hki (5.8.)
  • Manfrotto 190B Mini Pro jalusta, 70 e, Vantaa (7.8.)
  • MemoryStick 128 MB, 37 e, Anjalankoski (5.8.)
  • Microtek 4000 DIA, ArtixScan 4000t, 700 e, Hki (6.8.)
  • Minolta Dimage 5, 128 MB, 580 e, Jyväskylä (6.8.)
  • Mustek Gsmart Mini 2, 50 e, Jyväskylä (5.8.)
  • Nikkor AF-D 28-70/3.5-4.5, Hki (5.8.)
  • Nikkor 50/1.8 D AF, 130 e, Hki (5.8.)
  • Nikkor AF 300/2.8 ED, CT-303 kuljetuslaatikko, Manfrotto 058B, kinopää 229 Professional 3D, 2.400 e, Hki (8.8.)
  • Nikon AF-S 24-85mm ED f3.5-4.5, 450 e, Kuopio (2.8.)
  • Nikon F80D AF 28-80, 650 e, Seinäjoki (5.8.)
  • Nikon SB-80DX salama, 380 e, Kuopio (2.8.)
  • Novoflex Magicball kuulapää, 115 e, Hki (6.8.)
  • Oly B300, 100 e, Vantaa (5.8.)
  • Olympus B-300 telejatke 1.7x, 52 mm, konvertterilla 58 mm, 45 e, Hki (8.8.)
  • Olympus B-300 telejatke 1.7x, 99 e, Hki (5.8.)
  • Olympus C-920 Zoom, 110 e, Honkajoki (6.8.)
  • Olympus E-10, laajakulma, laukku, 1.400 e, Espoo (1.8.)
  • Olympus mju-II, ei digikamera, 75 e, Espoo (4.8.)
  • Samsung Digimax 410, 128 MB, 399 e, Oulu (5.8.)
  • Sigma DL Supermakro 70-300/4.0-5.6 Canon, 220 e, Ylihärmä (7.8.)
  • Sigma 135-400 f/4.5-5.6 Apo Asph Zoom (Nikon), 420 e, Tampere (8.8.)
  • Sony 707, 700 e, Vantaa (5.8.)
  • Sony Cybershot DSC-F505, 350 e, Tampere (5.8.)
  • Sony DSC-F707, 128 MB, laukku, IR-filtteri, Mezt SCA-adapteri, 699 e, Hki (5.8.)
  • Sony DSC-F707, 128 MB, laukku, IR-filtteri, Mezt SCA-adapteri, 645 e, Hki (5.8.)
  • Sony DSC-P32, 64 MB, 330 e, Hki (6.8.)
  • Sony DSC-P9, 610 e, Karkkila (5.8.)
  • Sony DSC-S85, 128 MB, laukku, 650, Joensuu (1.8.)
  • Sony DSC-U20, 360 e, Tampere (4.8., 6.8.)
  • Sony U10, 128 MB, PCMCIA-adapteri, 215 e, Kuopio (8.8.)

Dpreview, neljän gigatavun Lexarin Compact Flash -kortti on tullut myyntiin, USA:ssa hinta vaatimattomat 1.500 dollaria, lue uutinen.

Saksan hintavertailu www.guenstiger.de on yleensä näyttänyt halvimmat hinnat nopeimmin. Www.camera-discount.de myy Canon 10D -järjestelmädigiä hintaan 1.617 e.

  • 42 euroa näytti camera-discount.de tarjoavan postikuluiksi Suomeen, ei kuitenkaan vaatinut ennakkomaksua (jota en suosittele!). Digivideo.org:ista löytyy muutama kokemus tästä liikkeestä (ctrl + f hakee selaimessa), ei kovin mairittelevia
  • oletettavasti kameraa joutuu odottelemaan pitkään
  • kaikesta huolimatta melkoisen halpa hinta

Joku on voinut ehkä huomata, että meidän perheessä on eräs henkilö _hieman_ innostunut makrokuvauksesta. Toistaiseksi Galleriassa on esillä makrokuvia kukista (pääasiassa kukintavaiheen ohittaneista).

Pekka Saarinen (photography-on-the-net), Canon 10D ja Lieksan Vaskiviikko 2003 valokuvia (234 kpl).

Dp-now.com, Minolta Dimage 7(h)i:n seuraaja (kts. myös digicamera.netin uutinen 2.8.2003).

AC-Foto myy 1.200mm/f5.6 Canonin objektiivia hintaan 111.000 euroa. Painoa 16.5 kg. Tämän jutun mukaan niitä olisi käytössä vain kymmenkunta kappaletta.

 

03.08.2003  

Helsingin Sanomien kulttuurisivulla B5 on iso kuva ruotsalaisesta La Donna Forte -yhtyeestä, joka on erikoistunut naissäveltäjien musiikkiin. Lehden sivuilla poseeraa kolme naista soittimien kanssa ja vanhanmallisiin vaatteisiin pukeutuneena. Nopeasti vilkaistuna kuvassa ei ole mitään erikoista. Sitten katse tarkentuu silmiin, yhdet, kahdet, kolmet punasilmät! En ole pitkään aikaan nähnyt näin pahoja vampyyrisilmiä. Korjaamiseen olisi mennyt alle minuutti....

Ilmainen JAlbum v.3.5, nettialbumien tekoon.

Popular Photography -lehti, April 2002, Does It Pay to Repair Your Camera?

Michael Almond on päivittänyt artikkeliaan, jossa verrattiin erilaisia kohinan poistoon tarkoitettuja ohjelmia. Mukana on viisi uutta ohjelmaa, kaikkiaan siis 17 menetelmää verrataan toisiinsa. Neat Image selvityi testivoittajaksi.

Luminous Landscape, Understanding USM (Unsharp Mask).

Dp-now.com, Epsonilta kaksi uutta mustesuihkukirjoitinta. Eivät ole tarkoitettu varsinaisesti valokuvien tulokseen, käyttävät Epsonin uutta pigmenttimustetta. Syyskuussa myyntiin, uusi muste ei haalistu ja kestää kostettua hyvin. Epson Perfection 1670 -skanneri, Epson Perfection 3170 -skanneri.

Heinä/elokuun megapixel.net:

  • Sony DSC-V1. Viisi megapikseliä, nelinkertainen zoom, 34 mm - 136 mm (!), f2.8 (f4) - (f8), 30 s - 1/2.000 s, ISO 100 - 800, 1.5 tuuman lcd-näyttö, USB 2.0. Ns. night framing mahdollistaa infrapunan avulla kuvan oton pimeässä. Sonyn omat hyvät litiumioni-akut, salamakenkä (voi liittää Sonyn 32-ohjeluvun salaman tai jonkin toisen merkkisen). Suljinviive on puolisen sekuntia, ei paljoa vääristymiä, ei värivirheitä. Pakkaamattoman tiffin tallentaminen tavalliselle Memory Stickille kestää yli 50 sekuntia, jpg-tiedoston pakkausasteelle ei ole tarpeeksi vaihtoehtoja. Sony omia tele- ja laajakulmalisäkkeitä voidaan käyttää. 1/6 s pitemmillä suljinajoilla käytetään kohinan poistoa. Käytettävyys 8, kuvanlaatu 9. Suomen hinta 800 euroa.
  • Canon Powershot S50. Viisi megapikseliä, kolminkertainen zoom, 35 mm - 105 mm, f2.8 - f4.9, 15 s - 1/1.500 s. ISO 50 - 400, Compact Flash -kortit ja omat litiumioni-akut. Raw-muotoisen tiedoston tallennus ei vie liikaa aikaa. Käytettävyys 8.2, kuvanlaatu 9.2. Suomen hinta 650 euroa (MBnetin hintahaseurannan vaihteluväli 587 e - 869 e!)
  • FujiFilm FinePix F410. Neljän megapikselin SuperCCD, kolminkertainen zoom, 38 mm - 114 mm, f2.8 - f7, 1/4 s - 1/2.000 s. xD-kortit, litiumioni-akut, 1.5 tuuman lcd-näyttö. Voi valita vain yhden jpg-pakkaustason, pienin ISO 200, ei kuitenkaan kohinaa. Värien toisto erinomainen. Käytettävyys 8.2, kuvanlaatu 7.8. Suomen hinta 460 euroa
  • Olympus Stylus 400 (mju 300 Euroopassa). Kosteutta hylkivä, neljä megapikseliä, kolminkertainen zoom, 35 mm - 105 mm, f3.1 (f5.2) - f8.8 (f14), 4s - 1/1.000s. XD-kortit, litiumioni-akut. Parempi kuvanlaatu kuin 300-mallissa, pienikokoinen kamera, vähemmän kohinaa kuin 300-mallissa, ei mahdollista käyttää pitempiä suljinaikoja. Käytettävyys 8, kuvanlaatu 8.4. Suomen hinta 550 euroa
  • Canon Powershot S400 Digital Elph (Euroopassa Canon Digital Ixus 400). Pienikokoinen, neljä megapikseliä, kolminkertainen zoom, 36 mm- 108 mm, ISO 50 - 400, f2.8 (f4.9), 15s - 1/2.000s. Ei raw-tallennusmuotoa, makrokuvat hyviä. Compact Flash -kortit, litiumioni-akut. Käytettävyys 8.4, kuvanlaatu 9. Suomen hinta 560 euroa
  • Canon i850 mustesuihkukirjoitin 4.800 x 1.200 dpi, erittäin nopea, mahdollisuus printata laidasta laitaan. Rinnakkais- ja USB-liitäntä, neljä mustekasettia. Erittäin hiljainen kirjoitin, tähän asti testatuista paras kirjoitin (!). A4:n printtaukselle tuli hintaa 1.86 euroa. Suomen hinta 230 euroa
  • Four Thirds System selvitetään Olympus skenariota
  • Makrokuvia, peräti kahden suomalaisen kuvaajan ottamat kuvat (molemmilla Nikon 990)
  • Jatkossa megapixel.net ilmestyy kunkin kuukauden 15. päivä, seuraava syyskuun numero julkistetaan siis elokuun 15. päivä

 

02.08.2003  

Vesa Huttusella on upea lintukuvasarja Valo aukea.netissä näyttelynä, kuvia on kaikkiaan 10 kpl. Vesan kamerahan on Nikonin järjestelmädigi D100.

Luminous Landscape, Canon MP-E 65mm Macro. Manuaalitarkennus, 1:1 - 5:1 (kohde siis viisinkertaiseksi!). Etäisyys kuvattavaan on vain joitakin senttejä, pieni aukko f16, syväterävyysalue hyvin pieni. Saksalaisen AC-Foton hinta ko. makrolinssille on 1.141 euroa.

Marko Björkroth (kts. kuvat) kirjoitti digicamera.netin Foorumin Minolta-alueelle tulossa olevista uusista Minoltan digeistä (osa tiedoista on jo aika varmaa, osa epävarmempaa)

  • Dimage XT Biz, kts. Bytephoto.com
  • 38-380 mm (vastaavalla) optisella zoomilla varustettu 3 megapikselin kamera, jonka ulkonäkö on jossain 7i:n ja sen käyttöohjekirjassa esitellyn 60-luvun Electro-zoom X -proton välimaastossa.
  • Minolta Dimage A1, 7Hi:n seuraaja. Optiikka lienee vanha tuttu 28-200, mutta... kuvanvakaajalla höystettynä! ... Uudistuslistalla pitäisi olla myös käynnistys otekahvan/etsimen sensorien avulla (Minoltan järkkärien tyyliin), nopeampi AF, kääntyvä LCD-näyttö, Li-Ion akku + AA-akkuja syövä pystykahva lisävarusteena ja parempi EVF. Virallinen julkistuspäivä on huhujen mukaan 8. elokuuta, mutta yksi kaveri väittää jo päässeensä A1:tä näpelöimään ja hän postitti sanojensa vakuudeksi huonolaatuisen, jostain esitteestä skannatun kuvan. Mainittakoon, että tieto 7Hi mallistakin vuosi julkisuuteen pari viikkoa etuajassa samaisella foorumilla. Toisaalta, 7Hi:stä saatiin tietoa kahdesta, riippumattomasta lähteestä, joten vielä ei kannata alkaa hengitystä pidättämään...

MBnetin Hintaseurannan viisi katsotuinta digikameramallia:

  • Canon PowerShot A70
  • Canon Digital Ixus 400
  • Olympus Camedia C-750 Ultra Zoom
  • Canon PowerShot G3
  • Canon PowerShot G5

Helsingin Huutokauppakamarilla on Turun lainatoimistossa Eerikinkatu 5 huutokauppa 7.8.2003 alkaen klo 17, kts. huutokaupat ja luettelot. Myynnissä on luettelon mukaan kaikkiaan viisi Gitzon kalliimpaa kamerajalustaa. Panttihuutokaupoissa myydään usein lähtöhinnan alle, panttaajakin voi lunastaa pantin juuri ennen huutokauppaa, myytävälle tavaralle ei tietenkään anneta mitään takuuta. Hinnat myytäville jalustoille katsoin amerikkalaisen B&H:n sivuilta, mallinumeroiden vastaavudesta ei ole tietoa. Ensimmäinen t-kirjaimella alkava numero allaolevassa listassa on huutokaupan myyntino, viimeinen luku lähtöhinta euroina, suluissa B&H:n hinta. 11.8.: huutokaupan myyntitulokset olivat tulleet, mutta Gitzojen kohdalla luki vain "poistettu". Turun panttihuutokaupassa näytti melkein puolella kohteissa olevan "poistettu", joko lähtöhintaa ei ole saavutettu tai sitten pantinhaltija on kohteet lunastanut ennen huutokaupan alkua.

  • T121459 1 KAMERAJALUSTA GITZO G1349 ($732) + KUULAPÄÄ CAMBO CBH3 (toiselta sivulta löydetty hinta kuulapäälle 137 e) 280e (lähtöhinta)
  • T121570 3 KAMERAJALUSTAA GITZO G1220 ($261). G1276M ($176). G1320 ($327) 520 e (lähtöhinta)
  • T121777 1 KAMERAJALUSTA GITZO 410 (p.o.? 1410 $349) 200 e (lähtöhinta)

 

01.08.2003  

Keltaisen pörssin tuoreimmat ilmoitukset (1.8.) (Melkein kaikki ilmoitukset löytyvät osastoista 3203. Oheislaitteet ja tarvikkeet, 3107. Videolaitteet ja kamerat sekä 4313. Valokuvaus).

  • ArtixScan 4000t, skanneri, 699 e, Tampere (29.7.)
  • Canon Digital Ixus V2, 350 e, Espoo (31.7.)
  • Canon EF 75 - 300mm USM 4.0-5.6, 245 e, Kälviä (11.7., 29.7.)
  • Canon EOS D60, 1.680 e, Espoo (1.8.)
  • Canon G3, 2 x 128 MB, kortinlukija, 700 e, Hki (30.7.)
  • Canon Ixus V, 128 MB, vyölaukku, 2 akut, 270 e, Tampere (29.7.)
  • Canon Ixus V2, 320 e, Lempäälä (30.7.)
  • Canon Ixus V3, 64 MB, 450 e, Oulu (1.8.)
  • Canon Powershot A20, 205 e, Espoo (31.7.)
  • Canon Powershot A100, 225 e, Kauhava (24.7., 29.7., 31.7.)
  • Canon Powershot 90IS, 700 e, Eura (31.7.)
  • Canon S30, 570 e, Hki (1.8.)
  • Epson PhotoPC 650, 48 MB, 120 e, Hämeenlinna (30.7., 1.8.)
  • Fuji A310, 64 MB, 399 e, Hyvinkää (29.7.)
  • HP 620, akut + laukku, 150 e, Tampere (29.7.)
  • Kodak DC240 Zoom, 40 MB, 130 e, Vantaa (1.8.)
  • Nikkor AF-D 28-70/3.5-4.5 260 e, Hki (29.7.)
  • Nikkor AF 35-70/2.8 370 e, Iitti (30.7.)
  • Nikon SB-28 salama, 220 e, Tampere (29.7.)
  • Olympus B-300 telejatke 1.7 x, 1.40 e, Hki (1.8.)
  • Panasonic DMC-LC20, 350 e, Kurikka (31.7.)
  • Sanyo VPC-MZ3EX, 200 e, Hki (1.8.)
  • Seconic L-608 valotusmittari, 920 e, Kirkkonummi (1.8.)
  • Sigma 17-35/2.8-4 EX HSM Canon, 350 e, Suomussalmi (1.8.)
  • Sigma EX 180 mm F3.5 APO MACRO IF, Nikon AF-D, 600 e, Jyväskylä (30.7.)
  • Sony F-707, 128 MB, laukku, 740 e, Hki (1.8.)
  • Sony DSC-P71, 400 e, Hämeenlinna (29.7.)
  • Sony DSC-P8, 390 e, Hki (29.7.)
  • Sony DSC-P9, 610 e, Karkkila (1.8.)
  • Sony DSC-S85, kaksi akkua, 64 MB, 660 e, Espoo (29.7.)
  • Sony DSC-S75, 2 x 128 MB, 450 e, Turku (1.8.)
  • Sony DSC-U20, 64 MB, 430 e, Tampere (21.7., 29.7.)
  • Sony VCL-DEH 17V tele, Sony VCL-DEH 07V laajakulma, Sony DSC-V1 lisälinssit, yht. 350 e, Orivesi (22.7., 29.7.)

Olli Rinne (erittäin suositeltava Digikameran omistajan FAQ) on kirjoittanut artikkelin Digikameran väritasapaino veden alla. Havainnollisin näytekuvin esitetään dramaattisesti, miten paljon kameran oman manuaalisen valkotasapainon käyttäminen parantaa kuvaa.

Helsingin kaupungin suomenkielisen työväenopiston ohjelma syksy 2003 on ilmestynyt paperiversiona, sivuja 196. Samat tiedot löytyvät myös www-sivuilta. Kursseja kannattaa hakea Aineryhmä: Kuvataide ja Oppiaine: Valokuvaus. Toinen haku on sitten Aineryhmä: Tietotekniikka ja Oppiaine: 6. Piirto ja kuvankäsittely. Tällaisia aiheita löytyi:

  • Valokuvaus ja kuvanvalmistus I
  • Valokuvaus 1 A, 1 B, 2, 2 A, 3
  • Valokuvauksen jatkokurssi
  • Valokuvauksen päiväkurssi
  • Valokuvauksen alkeiskurssi
  • Mustavalkokuvien pimiökurssi A
  • Mustavalkopimiökurssi A
  • Mustavalkopimiön jatkokurssi A
  • Henkilökuvauskurssi
  • Valokuvasommittelun jatkoryhmä - kohti parempaa valokuvailmaisua
  • Valokuvasommittelun peruskurssi
  • Valokuvasommittelun perusteet
  • Luontokuvailta - Viron luonto on Euroopan eliittiä
  • Luonnonkuvauksen maastokurssi
  • Luonnonvalokuvauksen erikoiskurssi
  • Valokuvaus, Cyanotypia
  • Ota parempia kuvia
  • Mustavalkokuvien pimiökurssi
  • Järjestelmäkameralla kuvaamisen alkeiskurssi A, B
  • Studiomuotokuvauksen perusteet A
  • Henkilökuvauksen perusteita
  • Valon merkitys valokuvassa
  • Värivalokuvauksen alkeet
  • Kuvitteellinen kotiinpaluu ja muita pohjoisen kuvia
  • ...
  • CorelDraw
  • PhotoPaint A/B
  • PhotoPaint
  • Gimp
  • Digitaalikuvaus ja kuvankäsittely
  • PhotoShop
  • Digikuvaus ja kuvankäsittely A/B
  • Skannaus ja kuvankäsittely
  • Digitaalikuvauksen perusteet

IR, Casio Exilim EX-Z3 -arvio. Ultrapieni, kolme megapikseliä, kolminkertainen zoom, 35 mm - 105 mm, 2 tuuman lcd-näyttö. Optinen etsin näyttää kuvasta 73% - 77%. Käyttää samaa optiikkaa kuin Pentax Optio S, Casiossa on enemmän kuvausohjelmia (sopiva kokemattomammalle kuvaajalle). Suomen hinta 485 euroa.

Dpreview, ensimmäiset kertakäyttöiset digikamerat tulevat myyntiin. Hinta $10.99, kahden megapikselin CMOS, salama, ei lcd-näyttöä. Kameralla voi ottaa 25 kuvaa, kuvia voi poistaa.

  • Kts. IR sama uutinen, 45 mm linssi, patteri kestää 100 kuvan oton, voi siis poistaa kolme epäonnistunutta kuvaa ja jättää yhden jäljelle (neljää kuvanottoa kohti). Pentax ja Sanyo julkistivat samanlaisia suunnitelmia melkein kaksi vuotta sitten

Dpreview, Canonin v.2003, ensimmäisen puolen vuoden tulokset, myynti kasvoi viime vuodesta 10.9%, nettotuloksen kasvu oli 74.5%.

ePhotoZine.com, X's Drive II -arvio. Muutama seikka arviosta: tiedostosäilön akut eivät kestä kauan (vaikka artikkelissa niin arvellaankin). Tiedostojen siirto muistikortilla X's Drive II:een kesti saman verran kuin omassa käytössäni. USB 2:lla siirtoaika pc:lle on varmaankin sitten mitattu 59 sekuntia (256 MB).

  • laite lienee tärinälle melko herkkä, itse siirsin kuvakortilta tiedostot vain silloin kuin X's Drive oli liikkumatta. Siirron voi tehdä vaikka liikkuvassa bussissa, mutta silloin voi varautua virheisiin
  • BreezeBrowserilla Canon 10D:n raw-kuvia selaa suoraan X's Drivelta melkein yhtä nopeasti kuin mikronkin kovalevyltä. Minullahan ei ole USB 2.0 -korttia. Tällöin näytetään vain upotettu jpg-kuva.
  • halpa ja luotettava tiedostosäilö pitemmällä matkalla. Ensi kesänä lienee ehkä kuitenkin edessä kannettavan osto.
  • (L.J. email) "Iski silmääni tämä tärinä. Todellakin laite kärsii tärinästä pahasti, mutta kun päivität Vosonicin sivuilta firmwaren 1.06:een ongelmat häviävät. Olen kopioinut tiedostoja kävellessä, ruuhkassa ja ties missä eikä ongelmia ole enää ollut. Aikaisemmilla firmwareilla ongelmia oli. Firmware pitää päivittää 98/2000, XP:Ssä sitä ei voi tehdä. Onneksi yhdellä kaverilla oli vielä W2K. Kertaakaan eivät ole kuvat hävinneet."

 

 

Lähetä uutisvinkki:


Matti Harju

 

Armi Hölttö (näyttelyt, kilpailut, tapahtumat)

 

 

 

 

| sivun alkuun | Kaikki uutiset |

 


Hae Google:sta

Uutiset