|
Toukokuu 2003 |
|
|
31.05.2003 |
Tuomas Hampaala lähetti Sessi-koirasta ottamansa kuvan digicamera.netin lukijoiden iloksi. Kuvassa nurmijärveläinen Sessi nauttii kevään ensimmäisestä aurinkoisesta päivästä. Tästä ei koiran ilme enää parane! Kuva on otettu Olympus E-20P -kameralla. Pienempi kuva (513 x 600), suurempi kuva (1000 x 1169).
Severi lähetti kuvan tämänaamuisesta auringonpimennyksestä (kokoa 17 kB), kuvauspaikka oli Espoo. Kamera oli Canon 1D, kalusto 70-200 mm (zoomi isoimmalla), lisäksi telelisäkkeet 2.0 ja 1.4, kameran polttovälikerroin 1.3 => 728 mm! Toinen hurja luku on laskennallinen aukko, joksi saadaan F90. Suljinaika oli 1/16.000 s. Kuvaa ei ole mitenkään käsitelty, ei edes rajattu, vain leveys on muutettu 640 pikseliin.
Kävin eilen Kaisaniemenkadun (Hki) Kodin Ykkösessä (siis Anttila). Yläkerrassa oli pieni Kuvakioski, TopTen-osastolla. Vasemmalla puolella cd-asema, oikealla eri korteille neljä aukkoa (Smartmedia, SD/MultiMedia, Micro Drive, Compact Flash ja Memory Stick). Myyjältä pyydetään tyhjä cd-levy (1.50 euroa), neljää nappia painamalla ohjataan prosessia, jossa muistikortilta kopioidaan cd-levylle kuvatiedostot. Cd-levy suljetaan kuvapussiin ja pudotetaan laatikkoon kuten normaalit negat kehitettäväksi. Toimitusaika näille kuville on sama kuin tavallisillekin eli kaksi työpäivää. 10 x 13 cm maksaa 0.25 euroa, 13 x 18 cm 1.35 euroa. Vaikutti ihan yksinkertaiselta systeemiltä, cd:n saa tietenkin sitten paperikuvia haettaessa takaisin.
IR, Konicalta on tulossa kesäkuun 3. uusi viiden megapikselin digikamera.
|
30.05.2003 |
(ei ole lehteä, mutta tässä toisen käden tietoa)
Tekniikan Maailma 10/2003
- vertailussa alle 500 euron taskudigit, kaikkiaan kahdeksan mallia ja kahdeksan sivua
- Canon PowerShot A70 nousi kärkeen, yleisarvosana 8.9
- Canon on vertailun monipuolisin kamera
- muut testatut: Fuji A303 Zoom, HP 735, Konica Digital Revio KD-310Z, Nikon Coolpix 3100, Olympus C-350 Zoom, Pentax Optio 33L ja Sony Cyber-shot DSC-P72
- toiselle sijalle tuli Nikon ja kolmanneksi Olympus
HS viikkoliite NYT, näyttelyt 30.5. - 5.6, s. 29. Viikon toinen valinta on osunut Pekka Potkan valokuvanäyttelyyn retrospektio - mainosvalokuvia Laterna Magicassa. "...löytyy muutamia kiistattomia killereitä..."
Nettikaupat ovat lisänneet Canon G5:n valikoimiinsa, vaikka Canonin virallista julkistusta vasta odotellaan tapahtuvaksi (useimmin mainittu päivämäärä on kesäkuun 2. päivä). Topfoto-online.de myy (voi jo tilata!) Canon G5 -digikameraa hintaan 729 euroa, viisi megapikseliä, 34 mm - 140 mm. Saatavuus on arvioitu 06-07/2003. (Laita hakusanaksi G5).
- klo 18:10, melkoisen vakuuttavan tuntuinen "lehdistötiedote", dpreview:n foorumi
NeatImage v2.5 pro+ eli Photoshop plug-in -versio. Nykyisille Pro-version käyttäjille päivitys maksaa $9.75 ($14.95). Home- ja Pro-versio eroavat toisistaan kahdessa kohtaa: pro-versiossa voi tallettaa 16-bittisiä tiffejä eikä erätoimintoa ole rajoitettu kymmeneen kuvaan. Lisäksi Pro:ta on kaksi versiota, tavallinen Pro ja Pro+ (joka sisältää Photoshop plug-inin). Uusi versio lienee yhtä hidas kuin edellinen, mutta käyttömukavuus on lisääntynyt, kun kaiken voi tehdä Photoshopissa. Kohinan voi aiempaa helpommin poistaa vain osasta kuvaa, layereita käyttäen voi kätevästi pienentää tai voimistaa NI:n jälkeä (toisessa layerissa alkuperäinen kuva, toisessa NI:n käsittelemä).
Ranskalainen nettikauppa Nomatica.com on suomentanut sivunsa kokonaan. Suomennos vaikuttaa kohtuullisen hyvältä, vaikka muutamat sanat kiinnittivät huomiota, esim. ostosakti. Ranskan liikevaihtovero on 19.6%, hinnat eivät näyttäneet mitenkään erityisen edullisilta.
- Nomatican sivuille lisättiin Canon G5 jo huhtikuun 17. päivä, kts. Dpreview:n foorumi viestiketju. Mitään muita tietoja G5:sta ei ole, pelkkä nimi
Luminous Landscape, Imageprint 5.5. Kuluttajille suunnattu RIP-ohjelma (Raster Image Processor), eräänlainen printteriajuri, Epson 1270, 1280, 1290, 2100 ja 2200 -printtereille. Ohjelman mukana tulevat erittäin korkealuokkaiset profiilit kaikille mahdollisille paperilaaduille. Hinta on $495.
Kodak EasyShare 3.0, 18.3 MB, ilmainen kuva-albumi -softa.
|
29.05.2003 |
Eilen (keskiviikkona) tulivat sitten IFI:lle sunnuntaina lähetetyt kuvat. Aikaisempien kokemusten perusteella olin varautunut siihen, että Fotonetin ja IFI:n kuvien välillä ei ole paljoakaan eroja. Osittain näin olikin. Molemmat firmat käyttävät suunnilleen saman paksuista valokuvapaperia. Tai pitäisikö sanoa yhtä ohutta. Mielestäni valokuvat saisivat olla vähän jäykempiä. Kiiltävä pinta toistaa värit paremmin, mutta sormenjäljet vähän haittaavat. IFI:n kuvan värit olivat subjektiivisesti katsoen paremmat kuin Fotonetin. "Syyllinen" lienee Spyderin avulla kalibroitu näyttöni ja Photoshopissa IFI-kuviin muunnettu icc-profiili. Seuraavalla kertaa lähetän IFI:lle osan kuvista ilman profiili-muunnosta, niin näen, mikä osuus icc-profiililla on kuvien laatuun. Huomenna perjantaina tulevat sitten Fotonetistä reilummin terävöitetyt kuvat. IFI:n melkein kaksinkertaiset hinnat takaavat sen, että jatkossakin lähetän edelleen kuvat Fotonettiin (josta kuvat lisäksi ehtivät kotiin yleensä seuraavaksi päiväksi...).
Norman Koren, Canon 10D -sivut. Päivä ja kaksikin vierähtää Norman Korenin sivuilla.
Timo Koponen on jaksanut päivittää Canon A70 -sivujaan. Viimeisin lisäys on Canon Digital Ixus V3 -kamera, josta löytyy monta havainnollista kuvaa.
Digitalreview.ca, maaliskuulta perusteellinen vertailu Nikon D100 vs. Cano 10D.
Työkaveri etsi digicamera.netistä linkkiä ohjelmaan, jonka avulla voisi palauttaa vahingossa alustetun muistikortin kuvat. Tässä yksi sellainen, freewarea, PC INSPECTOR File Recovery. (Vähän kertausta: kun muistikortti alustetaan tai formatoidaan tai kun kuvatiedosto poistetaan, niin ihan oikeasti ei poisteta mitään. Kortin kirjanpitoon merkitään vain, että kuvatiedoston paikalle voi tallettaa uutta dataa. Tiedoston nimen ensimmäinen merkki korvataan kysymysmerkillä. Niin kauan kuin muistikortille ei ole talletettu uusia kuvatiedostoja, voidaan poistetut kuvat aina palauttaa).
DCRP, Sony Cybershot DSC-V1 -arvio. Sony F717:n ja Canon G3:n parhaat ominaisuudet on yhdistetty samaan kameraan (teoriassa). Viisi megapikseliä, nelinkertainen optinen zoom, ulkoisen salaman liitin (Sonyn omat salamat), yökuvaus, laseriin perustuva tarkennus. Memory Stick (Pro) -kortit (kalliimpia kuin cf-kortit), omat akut (heikko kesto). Kamera ei ollut ihan niin hyvä kuin olisi odottanut. Värit ovat hieman valjuja, kuvanlaatu ei ole ihan huippuluokkaa. Suomen hinta on 820 euroa.
IR, Olympus D-390 -arvio (Euroopassa C-150). Peruskamera, kaksi megapikseliä, ei zoomia eikä käsisäätöjä. 38 mm, 1/1.000 s - 1/2 s, xD-kortit, AA-akut. Värien toistaminen ei suju aivan mallikkaasti. Suomen hinta 225 euroa.
Dpreview.com, Sonylta kaksi ultrapientä kameramallia. Sony DSC-U30 (U-20:n seuraaja) kaksi megapikseliä, ei zoomia. Sony DSC-U60, vedenpitävä malli. Molemmat kamerat tulevat myyntiin heinäkuussa, hinnat ovat $200 ja $250. Kts. myös IR.
Dpreview.com, uusi kameramalli Nikon Coolpix 5400, viisi megapikseliä, nelinkertainen zoom. Laajakulma alkaa jo 28 mm:stä (kuten esim. Minolta 7 -mallissa). Spekseissä ei mainita ollenkaan raw-tallennussa, myyntiin kesällä, hinta $799. Steve Sandersin ensiarvio, Nikon Coolpix 5400. 28 mm - 116 mm. Kts. myös IR.
|
28.05.2003 |
20.05.2003 digicamera.netin uutisissa kerrottiin EU-kuluttajaneuvonnan vastaus muutamaan Saksan nettikaupan ongelmakohtaan. Pari päivää sitten tuli tarkennusta saamaani viestiin. Laitoin digicamera.netin Foorumiin Digikuvaus-alueelle koko vastauksen. Keskustelusäikeen otsikko on "NYC, postista ei haettu lähetystä => LASKU!". Tässä viimeksi saadun viestin lyhennelmä (oma lyhennelmäni).
-
Jos saksalainen nettikauppa mainostaa ja markkinoi Suomessa => Suomen lain mukaan toimitaan
- Alle 40 euron tilauksissa myyjä saa veloittaa kulunsa Saksasta tilattujen tavaroiden osalta, vaikka peruutus tehtäisiinkin asianmukaisesti
- Saksan lakitekstiin ei ole kirjattu mitään siitä, että tavara tulisi noutaa postista ennen palautusta. Kyseessä on vain tämänhetkinen tulkinta
Dpreview.com, Olympus ja Fujifilm ovat julkistaneet 512 MB:n xD-kortit, tulevat kauppoihin kesä-/heinäkuussa. (xD-korttien hinnat ovat edelleen kaksin/kolminkertaiset verrattuna cf-korttien hintoihin).
Dpreview.com, Fujifilm FinePix A210 Zoom, kolme megapikseliä, kolminkertainen zoom, xD-kortit, suunniteltu ensimmäiseksi kameraksi. Ei vielä myynnissä, nyt vasta julkistus.
Digit.no, Fujifilm FinePix F410 -arvio. Kolme megapikseliä, kolminkertainen zoom, 38 mm - 114 mm, F2.8. Ei käsisäätöjä, xD-kortit, litiumioni-akut. Arvosana 85%. Suomen hinta 510 euroa.
Luminous Landscape, kuvien sekä mikron ohjelmien ja datan varmistukseen ohjeita.
|
27.05.2003 |
Viime lauantaina vaimon isosisko täytti 50 vuotta. Aika pienimuotoinen tilaisuus, paikalla ei ollut kuin sukulaisia. Minulla oli tietenkin kamera mukana ja otin kuvia kaikesta, mikä liikkui ja kaikesta, mikä ei liikkunut. Seurusteluun ei kovin paljoa aikaa jää, jos aikoo kuvata. Kuvia kertyi reilusti yli 400, olisi tietenkin kannattanut enemmän keskittyä ja odottaa, että saa hyviä ilmeitä jne. Toisaalta hyvien kuvien määrä tuli lopulta näin toimien isommaksi. Käytin salamaa, vaikka luonnonvaloakin olisi riittänyt ISO:a nostamalla. Salaman heijastin tietenkin takaseinän/katon kautta. Kuvissa ei salaman vaikutusta huomaa ollenkaan. Sunnuntaina sitten pienensin kuvat, terävöitin ja laitoin menemään paperikuviksi. Vertailun vuoksi laitoin tilauksen sekä Fotonettiin että IFI:iin (icc-profiili). Tämä oli ensimmäinen kerta, kun teetin Canon 10D -paperikuvia.
- tänään tiistaina tulivat Fotonetin kuvat (noin 70 kpl). Jossain vaiheessa olin onnistunut vahingossa valitsemaan 10 x 13 cm -koon. Pitemmältä sivulta oli kaikista kuvista leikkautunut osa pois, tätä ei oikeastaan edes huomaa. Ruudulla kuvat näyttivät kohtuullisen teräviltä, mutta en ollut ymmärtänyt, että kuvia olisi pitänyt terävöittää vielä paljon enemmän. (Printtiä vartenhan kuuluu aina terävöittää enemmän kuin ruutua varten). Canon 10D jättää oletusasetuksilla tällaiset asiat kuvankäsittelyohjelmaan
- en ole näin hyviä paperikuvia ikinä nähnyt, vaikka lievä pehmeys vaivasikin
- lähetin äsken osan kuvista uudestaan. Nyt olin terävöittänyt kuvia selvästi enemmän, voi olla, että vieläkin liian vähän
- Fotonetin hinta 10 x 15 -kokoisille kuville on 0.19 euroa, IFI:n hinta on 0.35 euroa. IFI:n kuvien pitäisi olla selkeästi Fotonetin kuvia parempia, että tällainen hintaero olisi oikeutettu. Huomenna keskiviikkona pitäisi IFI:n kuvien tulla, silloin pääsen vertaamaan laatua ja paperin paksuutta näiden kahden onlineprinttaajan välillä
- digikamerat ovat vieneet paperikuvien taian. Muistan, miten innostuneena aikaisemmin katsoi kehityksestä tulleita kuvia, kun ne näki ensimmäisen kerran. Nyt ovat pienet kuvat paperilla aina pettymys, kun on tottunut isolla ruudulla kuvia katselemaan. Yksityiskohdat ja värit toistuvat tietokoneen monitorilla tarkemmin kuin printeissä
Markku Henttonen, Olympus C-2100 UZ, kuvia Budapestista (Markulla ei ollut matkalla mukana kuin 64 MB:n kortti. Onnistumisprosentti oli siis aika hyvä).
Steve Sanders, Pentax Optio 550 -arvio. Viisi megapikseliä, viisinkertainen (!) zoom,pienikokoinen ja kevyt kamera. Polttoväli 37.5 mm - 187.5 mm, f/2.8 - f/4.6, optinen etsin, 1.5 tuuman lcd-näyttö. SD-/MMC-kortit, mahdollisuus 3d-kuviin, litiumioni-akut. Kolmenkymmenen sekunnin äänimemo (kamera käy myös sanelukoneesta). Suomen hinta 800 euroa.
Suomalaiselta Tarsiger.com -lintusivustolta voi bongata eilen Helsingin Sanomien etusivulla esiintyneen Gobintyllin. Uudemmat kuvat edustavat digiscopingia, sivusto on tarkoitettu lintuharrastajille.
MBnetin Hintaseurannan viisi suosituinta digikameraa
- Canon PowerShot A70
- Canon PowerShot G3
- Canon Digital Ixus 400
- Hewlett-Packard PhotoSmart 735
- Olympus Camedia C-750 Ultra Zoom
|
26.05.2003 |
Viikon 22 kuva: Kevätilta
Keltaisen
pörssin tuoreimmat ilmoitukset (30.5.) (Melkein kaikki ilmoitukset löytyvät
osastoista 3203. Oheislaitteet ja tarvikkeet, 3107. Videolaitteet ja kamerat sekä
4313. Valokuvaus).
- Agfa ePhoto CL 20, 50 e, Järvenpää (26.5.)
- Canon D60, 1.900 e (!), Hki (28.5.)
- Canon EF 100 mm F2.8 Macro USM, 700 e (!), Hki (25.5.)
- Canon G1, 480 e, Tampere (28.5.)
- Canon Ixus 330, 350 e, Järvenpää (28.5.)
- Canon Digi-Ixus, 250 e, Kirkkonummi (28.5.)
- Canon Digital Ixus V2, 570 e, Nokia (28.5.)
- Canon Ixus V2, 310 e, Jyväskylä (27.5.)
- Canon Powershot A100, 100 e, Hki (30.5.)
- Canon Powershot A200, 160 e, Tampere (28.5.)
- Canon Powershot A40, 32 MB + 128 MB, 240 e, Kirkkonummi (26.5.)
- Canon Powershot G2, 128 MB, 570 e, Hki (29.5.)
- Canon Speedlite 380EX, 120 e, Hki (26.5.)
- Epson 1620 SU photoskanneri, Hki (28.5.)
- HP 935, 128 MB, 500 e, Vantaa (30.5.)
- HP 850, 460 e, Turku (28.5.)
- HP Photosmart 120, 129 e, Vantaa (29.5.)
- HP Photosmart 850, 2 x 128 MB, 490 e, Kirkkonummi (26.5.)
- Kodak DC290 Zoom, 220 e, Espoo (23.5.)
- Manfrotto 290 jalusta, 200 videopää, 119 e, Salo (30.5.)
- Microtek 4000 skanneri, 870 e, Hki (28.5.)
- Minolta Dimage F100, 375 e, Jyväskylä (26.5.)
- Nikon 4500, 620 e, Uusikaupunki (29.5.)
- Nikon Coolpix 4500, 650 e, Hki (26.5.)
- Nikon Coolpix 2500, 270 e, Tampere (25.5.)
- Nikon Coolpix 5000, 620 e, Hki (28.5.)
- Nikon Coolpix 880, varusteita, 345 e, Kirkkonummi (27.5.)
- Nikon Coolpix 990, 64 MB, kortinlukija, 490 e, Tampere (30.5.)
- Nikon D1x digirunko, 2 akkua, Nikon Svenskan takuu 10 kk, 3.995 e, Hki (26.5., 30.5.)
- Novoflex Magicball kuulapää, 165 e, Hki (28.5.)
- Olympus C-40, 530 e, Espoo (27.5.)
- Olympus C-720 ultra zoom, 128 MB, laukku, 530 e, Nokia (28.5.)
- Olympus C-840L, 120 e, Espoo (28.5.)
- Olympus Camedia E-20P, 1.500 e, Hki (23.5.)
- Pentax Optio 330 RS, 64 MB, 400 e, Hki (27.5.)
- Rollei, 4.1 megapikseliä, 128 MB, 300 e, Toijala (26.5.)
- Samsung 410, 128 MB, 400 e, Hki (28.5.)
- Samsung Digimax 210SE, 64 MB, 215 e, Kuopio (28.5.)
- Sony 85, 128 MB, 650 e, Joutseno (30.5.)
- studiosalama Courtenay 4000S + heijastin + sateenvarjo, 250 Ws, 300 e, Espoo (24.5.)
- valotusmittari Seconic L-328, digitaalinen, 250 e, Espoo (24.5.)
DCRP, Kodak Easyshare LS633 -arvio. Kolme megapikseliä, kolminkertainen zoom, 37 mm - 111 mm, F2.7 - F4.6, 16 MB:n sisäinen muisti, SD- tai MMC-kortit. Helppokäyttöinen kamera, Kodakin kuvaprosessoinnin ylityöstetty jälki näkyy lopputuloksessa. Ensimmäinen laite, jossa on näyttönä OLED (Organic Light Emitting Diode). Kodak käyttää oled:ista nimeä NuVue. Lcd-näyttö on 2.2 tuumaa, katselukulma on huimat 165 astetta, värit ovat tarkat ja näyttö on erittäin kirkas. Suomen hinta on 450 euroa.
MikroPC 22.5.2003, 7/2003
- 500 euron näppäilykamerat, 10 sivun testi. (Yhteiskuvassa ja taulukoissa on Canon A70, tekstin mukaan malli on mukana vain verrokkina). Valmistajilta oli pyydetty ensisijaisesti taskuun mahtuvia malleja, hintahaarukka oli 500 - 700 euroa. Pitkästä aikaa oikein hyvä ja objektiivinen testi. Alussa on päteviä ohjeita kameran valintaan. Malleja on kaikkiaan testissä 12 kpl, lisäksi verrokkikamera Canon A70.
"Yleispokkareiden parhaaksi kohosi Canonin kestävä, laadukas ja helppokäyttöinen Digital IXUS 400".
"Paidantaskuun sopivien pikkupokkareiden sarjassa Minolta DIMAGE Xt vei voiton kestävän ja hyvän kokonaisuutensa ansiosta niukasti ennen Pentaxin Optio S:ä ja Casion Exilim EX-Z3:a".
"Kun näppäilijä tarvitsee manuaalisäätöjä, kookkaiden taskukameroiden ryhmässä myös kohtuuhintainen Samsung Digimax V4 on varteenotettava valinta".
Samsung näyttää siis vihdoin korjanneen pahimmat vikansa, aiemmat mallit ovat olleet käytössä aivan liian hitaita. Roiskevesisuojattu Olympus mjuu 300 Digital vaikutti mielenkiintoiselta, vaikka kohina sitä vaivasikin. Yhteenvetona testistä voisi sanoa, että kamera pitää valita omien mieltymystensä mukaisesti. Testivoittaja istuu yhden käteen, mutta ei välttämättä jokaiseen
- Kirja-arvioissa Deke McClellandin Photoshop 7 (suomenkielinen) ja Scott Kelbyn Adobe Photoshop 7 edistynyt käyttö. McClellandin kirja kattaa käytännössä kaiken tietämisen arvoisen, se sopii erinomaisesti hakuteokseksi. Tarkoitus on palata kirjaan aina, kun kohdataan jokin epäselvä asia. Kelbyn kirja sopii harrastelijalle paremmin, siinä on lähes 700 värikuvaa. Kelby olettaa, että Photoshopin perusteet tunnetaan. Harjoitukset muistuttavat oikeita kuvanmuokkauksia (digicamera.netin Vinkit-osiosta voi lukea Armin mielipiteen McClellandin kirjasta. Sattuneesta syystä en ole itse päässyt Deken kirjassa sataa sivua pidemmälle. Pitänee käydä Sanomatalosta ostamassa tuo Kelbyn kirja, lienee vähän sopivampi minun käyttööni)
- pikatestissä kaksi pientä Pentaxia, Pentax Optio 330GS 500 euroa ja Pentax Optio 430RS 700 euroa. Kolmen ja neljän megapikselin malleissa erottelykyvyssä ei näkynyt eroja. 430RS oli vähän hitaanpuoleinen, laukaisuviive oli yli sekunnin (Canonin vastaavilla malleilla alle sekunnin). Optio 330GS oli nopeuden suhteen keskitasoa. "Pentaxit sopivat rauhalliselle kuvaajalle, joka haluaa tarkkoja kuvia turhia hosumatta"
- pikatestissä Olympus W-10, 180 euroa, monikäyttöinen kuvasanelin. 16 MB:n kiinteä muisti, eniten pakattua ääntä mahtuu kolme tuntia, parhaalla laadulla 45 minuuttia. Kuvat ovat 640 x 480 tarkkuutta, kokoa niillä on noin 60 kB. Käyttöergonomia on hyvä, laitetta voi käyttää vaikka pilkkopimeässä. Kuvanlaatu on parempi kuin tavanomaisilla webbikameroilla, ääni tallentuu wav-muodossa, kuva jpg:nä
- MikroPC:n seuraava numero 8/200 ilmestyy torstaina 12.6. Katsaus miniatyyri-ihmeisiin (esim. tiedostosäilöihin). Värijälkeä maksikokoon: 500 - 700 euron A3-mustesuihkut
(uutinen bongattu digicamera.netin Foorumilta) Canon D60 -järjestelmädigin hinta rupeaa vihdoinkin olemaan oikeassa suhteessa Canon 10D -järjestelmädigiin. Technikdirekt.de, 1.558 euroa. Nikon 100D:n ja Fuji S2 Pro:n hintoja jo jouduttiin tarkistamaan, alaspäin.
Steve Sanders, Casio QV-5700 -arvio. Viisi megapikseliä, 34 mm - 105 mm, f2 -f2.5. Viisi valmista kuvausohjelmaa, cd:ltä löytyy lisäksi 100 muuta kuvausohjelmaa. Reaaliaikainen histogrammi, 60 s - 1.1000 s, ulkoisen salaman liitin. AA-akut ja Compact Flash -kortti. Kameraan voi lisävarusteena ostaa 58 mm:n linssiadapterin, jonka avulla voi käyttää suotimia ja lisäkkeitä. Kaukosäädin, aika paljon ominaisuudet muistuttavat Canon G3:a. Kamerassa voi valita jo valmiiksi html-sivut neljästä pohjasta kuvien näyttämiseen. Videot nauhoitetaan ilman ääntä. Suomen hinta on 740 euroa (malli on ollut myynnissä jo kahdeksan kuukautta).
Luminous Landscape, kuunpimennyskilpailun voittaja + muut (kaikkiaan kymmenen kuvaa).
|
25.05.2003 |
Suomalainen www.pspvinkit.net -sivustokin pääse hiljalleen vauhtiin, foorumilla on 52 viestiä ja 22 rekisteröitynyttä käyttäjää. Ylläpitäjä on kerännyt Paint Shop Pro 8 -ohjelmaan liittyviä linkkejä.
Digit-life.com, lyhyt esittely, Casio EXILIM EX-S3 ja Casio EXILIM EX-Z3, kolme megapikseliä, lcd-näyttö 2 tuumaa. S3:ssa ei zoomia, Z3:ssa kolminkertainen zoom, Suomen hinnat 420 euroa ja 490 euroa.
IR, Minolta Dimage F300 -arvio. Viisi megapikseliä, kolminkertainen zoom, 38 mm - 114 mm, f/2.8 - f/4.7, optinen etsin ja 1.5 tuuman lcd-näyttö. Suljinajat ovat 15 s - 1/1.000 s, SD-kortit ja AA-akut. Kameran ainoa heikko kohta on hidas tarkennus. Suomen hinta on vähän alle 700 euroa.
|
24.05.2003 |
Digicamera.net:illä on ollut pitempään käytössä sellainen ilmainen palvelu, joka tarkistaa kerran tunnissa uutissivun linjoillaolon. Pitkästä aikaa tuli sähköpostia tästä palvelusta, asiana ei ollut digicamera.netin toimimattomuus, vaan itse palvelun väliaikainen url-muutos. Piti käydä oikein tarkistamassa edellinen kerta, jolloin digicamera.net ei ole ollut palvelun mukaan linjoilla. Se edellinen kerta oli tammikuun 10. 2003! Kaikki kunnia ja kiitos digicamera.netin isännälle espoolaiselle www-hotellipalvelujen tarjoajalle, Nebula.fi:lle. Nebula ei ole ehkä kaikkein halvin, mutta siellä on käsittääkseni paras asiakaspalvelu.
- satunnaisia muutaman minuutin ja kymmenenkin minuutin katkoja tietenkin on aina
- isotkin nettisivut ovat usein monta tuntia poissa linjoilta (mutta ei siis digicamera.net...)
- ihmettelen, mikseivät useammat digikuvien ottajat varaa itselleen omaa domainia. Esim. Nebulalla saa vuodeksi 1 GB:n verran talletustilaa + domain-nimen ilmaisen rekisteröinnin + kaikkea mahdollista (postilaatikoita, unixia, php:tä, ssi:tä, hakemistojen salasanasuojauksia, kunnon kävijätilastoja jne. jne.). Hinta on tällaiselle sivustolle vuosimaksulla 175 euroa. Kts. tarkemmin Nebula Webhotel Pro. Halvempiakin hintoja tietenkin muualta löytyy, mutta silloin on jouduttu aina tinkimään jostain. Yleensä tinkimisen kohteina ovat luotettavuus ja asiakaspalvelu
Ei ole ollut aikaa eikä tarmoa kokeilla ilmaista Canonin raw-tiedostojen muunto-ohjelmaa PowerShovel-II:ia. Hinta/laatusuhde on ainakin kohdallaan.
Kellekään ei liene tullut isona yllätyksenä, että Belgian Canonin sivuilta on poistettu uuden Canon G5 -mallin speksit. Tällä hetkellä uskottavin tieto on, että Canon G5 julkistetaan kesäkuun alussa.
IR, Kopinilta on tullut uusia elektronisia etsimiä, tällä hetkellä jo valmistuksessa. Pian näitä näkynee uusissa digikameramalleissakin...
Dp-now.com, Englannin Hewlett-Packard on laskenut HP Photosmart 320:n suositushintaa 149 punnasta 99 puntaan, lue lehdistötiedote. Suomen hintahan on 160 euroa.
|
23.05.2003 |
Canon G5 on sittenkin totta (aiemmin laajasti levitetty feikkikuva oli tehty kuvankäsittelyllä). Lue photography-on-the.net:in foorumilta viestiketju. Viisi megapikseliä, nelinkertainen zoom, f2.0, hinta 999 euroa, 1 GB:n microdriven kanssa 1.199 euroa. Nämä tiedot olivat peräisin Belgian Canonin sivuilta.
Kameralehti 5/2003 (ilmestyi jo jokin aika sitten)
- Suomen Luontokuva Oy, sivun värimainos, jossa esim. hernepussi. www-sivuilta löytyvät yhteystiedot
- niksipalstalla oli kaksi salamavinkkiä. Toisessa oli otettu Bilteman myymä autoille tarkoitettu juomapulloteline orjasalaman ripustuskäyttöön. Toinen ohje koski rengassalaman korviketta lähikuviin. Ulkoisen salaman ympärille oli koottu kartongista salamalisäke
- sivulla 38 esiteltiin koko sivun mainoksessa, miltä näyttää pahimmanlaatuiset punasilmät, kun salamaa ei osata käyttää
- Pekka Potkan uraa ja studiota oli kolmen sivun verran, käytännönläheistä tekstiä, kts. www.potkastudios.fi
- Adobe Photoshop Album 1.0, kaksi sivua
- Canon EOS-10D, kolme ja puoli sivua
- Epson Perfection Photo 3200 -tasoskanneri, kolme sivua
- Digistudion loistavat putket, yksi sivu. Kyse on siis jatkuvan valon valaisimista, loisteputkivalo sopii hyvin digikuvaajalle
- pikkuilmoitukset ja isommatkin ovat mielenkiintoista luettavaa
- Kuumat uutiset/huhut: HP 8200 -tasoskanneri tulee heinäkuussa, 4.800 dpi, 599 euroa, mukana PS Elements 2.0
- seuraava numero 5/2003 ilmestyy 16.05.2003 (näin lehdessä lukee, siis virhe, jäänyt edellisestä numerosta!). Videolla fotoja ja Stillillä videota. Kestävää mustesuihkua
DCRP, Olympus C-740 Ultra Zoom -arvio. Uusi ED-linssi (vähemmän purppurareunaisuutta), pienempi runko, xD-kortit, kolme megapikseliä, ei ulkoisen salaman liitäntää, runko muovia. Kamerassa ei ole mahdollista nauhoittaa ääntä. NiMH-akut, suotimia voi käyttää, mutta ensin on ostettava erillinen linssiadapteri CLA-4. Kameran mukana tulee uusi softa Olympus Camedia Master 4.1, joka paljon uudistunut viime vuosien aikana. Kymmenkertainen zoom, 38 mm - 380 mm, F2.8 - F3.7, ei kaukosäädintä, ei aputarkennusvaloa hämärässä kuvaamiseen. Optisen etsimen sijaan kamerassa on elektroninen etsin, lcd on 1.5 tuumaa. Suomen hinta on 590 euroa.
Steve Sanders, Apacer Disc Steno CP-100 -arvio. Akuilla tai verkkovirralla toimiva pieni itsenäinen polttava cd-asema, jolla voi suoraan tehdä romppuja muistikorteista. Tukee kaikkia muita muistikortteja, mutta ei Memory Stick Pro:ta. USB 2.0, vähän alle 500 MB dataa poltettiin cd:ksi viidessä minuutissa. Jos virheentarkistus oli päällä, aika kasvoi yli 18 minuuttiin. Litiumioni-akut kestävät käyttöä 60 minuuttia, lataus kestää kolmestä tunnista kahdeksaan tuntiin. Kätevä laite, jonka voi liittää myös mikroon. Ainoa ongelma ovat isommat muistikortit. Hinta $300. Kts. digicamera.netin uutiset 5.4.2003
Popular Photographics -lehden foorumilta löytyy viesti, jossa on huikea määrä kuvankäsittelyyn liittyviä linkkejä.
HS, sivu A10, Rajala Pro Sho (Hki, Sanomatalo) Sony DSC-F717+ 128 MB 1.095 euroa, Sony DSC-V1 + 128 MB 895 euroa.
|
22.05.2003 |
Marko Björkroth nosti kissan pöydälle, lue viestit Bryan Biggersin foorumilta. Pitäisi jaksaa suhtautua kriittisesti näennäisesti objektiivisiin testimenetelmiin. Hiukan ihmettelin Phil Askeyn perusteellista arviota lukiessani, miten voisi olla mahdollista, että Kodak DSC-14n -järjestelmädigi tekisi yhtäkkiä kohinattomampaa jälkeä kuin Canon 1Ds. Kaikissa aiemmin lukemissani oikeiden valokuvaajien testeissä oli valiteltu Kodakin kuviin tulevaa kohinaa.
HS, valokuvaaja Simo Rista täyttää tänään 70 vuotta, lue juttu. Simo Ristan kuvia on näkynyt jo monta kymmentä vuotta kirjoissa ja lehdissä. Viime vuosina eniten huomiota herättänyt projekti on Stadin taivaan alla. Netissä on esillä 8.350 kuvaa Helsingistä 60-, 70- ja 80-luvulta.
Applen sivuille on tullut uusi 25-sivuinen pdf-dokumentti Colorsync in Mac OS X: Technology Overview. Mielenkiintoista asiaa Maceista, joissa icc-värinhallinta on helpompaa kuin PC:ssa. (Maceissa on oletusarvona alempi gamma-arvo kuin Windows-koneissa. Jos mac-käyttäjä ei "viitsi" muuntaa kuvaa Windowsin gamma-arvoon, niin kuvat näyttävät netissä Windows-koneissa liian tummilta. Digicamera.netin uutissivun kävijöistä 3.5 %:lla on mac käytössä. Siis 96.5%:lla kuvat näkyvät liian tummina, jos niitä ei muuteta vaaleammiksi...)
Dpreview, Pentaxin ilmoitus Pentax *ist D:n myöhästymisestä on nyt käännetty englanniksi. Myyntiintulo siirtyy luvatusta alkukesästä elokuun loppuun.
HS, sivu A10, Rajala Pro Sho (Hki, Sanomatalo) Olympus C-5050 + 256 MB 895 euroa.
|
21.05.2003 |
Kävin eilen ostamassa JAS Tekniikasta (Hki, Puistokatu 1, Kaivopuisto, Kaivohuoneelta 150 m pohjoiseen) suomenkieliset manuaalit Canon 10D -digikameraan. Maksoin kaksipuolisista A4-kokoisista valokopioista 50 euroa. Aika tuhruisen näköistä jälkeä, monesta kameran lcd-näyttöä esittävästä kuvasta ei saa oikein selvää. Sivuja kameran manuaalissa oli 183 s, yhdellä A4-aukeamalla oli kaksi sivua. (Suomesta ostetun kameran mukana tuleva oikea nidottu valkoinen manuaali on A5-kokoa). Lisäksi tulivat ohjelmiston käyttöohjeet, pc-osiossa sivuja oli 93, macin ohjelmiston manuaalissa vähemmän. Molemmat manuaalit oli laitettu Esselten siniseen pehmeäkantiseen muovisuojaan.
Neat Image, uusi versio (mukana myös Photoshop plugin!) on tulossa ennen toukokuun loppua. Lue viesti. Neat Image on paras kohinan poistaja, ohjelmasta löytyy myös ilmainen versio.
Dpreview, yhteen viestiin on koottu monta kuvankäsittelylinkkiä
Genuine Fractals 3.0. Uutta ovat esikatselu, peukalonkynsikuvat esikatseluun, koodi käännetty uudelleen. Kuvan kokoa voidaan keinotekoisesti kasvattaa. Kannattaa käyttää vain, jos alkuperäinen tiedosto on jo valmiiksi riittävän iso (mieluimmin pakkaamaton). Photoshopissa erittäin pienen askelin suurennetusta kuvatiedostosta tulee usein parempi kuin GF:n vastaavasta. Myös GF Print Pro:sta versio 3.0.
Digitoday.fi, Sonyn robottikoirasta digikamera.
Dpreview, Japani, digikameroiden valmistajille isot tuotot. Isot perustamiskustannukset on maksettu, jatkossa kulut ovat pienemmät. Viiden isoimman valmistajan tuotot nousivat viime vuonna 130%. Maailmanlaajuinen tuotanto nousi 70% 24.55 miljoonaan kappaleeseen, rahassa nousua oli 50%. Olympuksen, Sonyn, Canonin ja Fujifilmin osuus markkinoista on noin 20%. Kts. myös Steve Sanders news 20.5.2003 (linkki PMA Newsline).
Dpreview, Kodak DCS-14n -arvio. Neljäntoista megapikselin järjestelmädigi, CMOS (Belgiassa valmistettu, kooltaan täysi vastaavuus 35 mm:n ruutuun), $5.000. Paljon hyvää löytyi, mutta myös ongelmia. Loppuarvio vain Recommended.
HS, sivu A9, Rajala Pro Sho (Hki, Sanomatalo) Canon 10D/1Ds/1D. Digikameroita alkaen 99 euroa, rajoitetusti.
|
20.05.2003 |
Vinkit-osastolla uutuutena Kirjat-osio, jossa muutama Photoshop 7 -kirjan arvio. Tarkoitus on koota lähiaikoina noille sivuille lisää kirjallisuutta digikameroihin ja kuvankäsittelyyn liittyen ja tehdä aina silloin tällöin myös muutama arviointi.
Digicamera.netin Foorumin puolella on pitkä keskustelusäie (otsikko: NYC, postista ei haettu lähetystä => LASKU!), jossa yhdessä on ihmetelty saksalaisen nettifirman New York Cameran laskua lunastamattomasta lähetyksestä, 50 euroa. Helsingin kaupungin EU-kuluttajaneuvonnasta tuli tänään vastaus muutamaan sähköpostiviestiini. Olin selostanut tapaukset mahdollisimman perusteellisesti. EU-kuluttajaneuvonta oli paneutunut asiaan ja ottanut yhteyttä Saksan sisartoimistoon. Laitoin Foorumin puolelle vastauksen perusteluineen kokonaan. Tässä ydinkohdat:
- Saksan lain mukaan Suomeen internetin välityksellä tilattu tavara on noudettava ensin postista. Vasta sitten paketin voi lähettää takaisin elinkeinonharjoittajalle
- Palautusaikaa tai peruutusoikeutta on 14 päivää tavaran vastaanottamisesta. Mitään erillistä ilmoitusta elinkeinonharjoittajalle ei tarvita, pelkkä tavaran palauttaminen katsotaan riittävän ilmoitukseksi tavaran palauttamisesta
- Saksan myyjä ei saa veloittaa mitään kuluja, lisäksi palauttajan kulut on korvattava täysmääräisesti
- Saksan lain mukaan jos tavaraa ei noudeta ollenkaan postista, niin elinkeinonharjoittajalla on oikeus periä todelliset kulut tilaajalta (!)
- Suomessa kuluttajasuojalain alainen etämyynti on erilainen. Tavaran noutamatta jättäminen katsotaan ilmoitukseksi etämyyntiin liittyvän lakisääteisen peruutusoikeuden käyttämisestä
- (NYC on siis oikeutettu perimään kulunsa, jos tilaus jätetään kokonaan noutamatta postista. Aika hankala tilanne, jos kyse on isommasta summasta. On vain sitten luotettava siihen, että rahat aikanaan palautetaan Saksasta. Kovin kevein perustein ei siis kannata Saksasta lähteä tilaamaan tavaraa)
- (28.05.2003 vielä vähän tarkennusta tekstiin...)
Macmaailma toukokuu 4/2003 (lehden viimeinen numero)
- sivun pituinen juttu Bruce Fraserista, jota on haastateltu Helsingissä pidetyn kurssin yhteydessä. USA:ssa ei kuulemma ole yleisesti käytössä värinhallintaa, vaikka valokuvaajien myötä RGB-työnkulkua on ruvennut näkymään. Suomessa yleistynyttä pyrkimystä kohti värinhallintaa Fraser pitää hyvänä, mutta ymmärtää myös vastustuksen: "Kuka haluaa ottaa entisen kuvarepron työn ja vastuun?" Fraser ennustaa, että värinhallinta saadaan kuluttajille sopivaan muotoon 15 vuodessa (!).
- pikkku-uutisissa: Minolta Dimage Scan Elite 5400, 5.400 dpi, Digital ICE pölynpoisto, Firewire + USB 2.0, kesäkuussa myyntiin, 1.000 euroa. Minoltalta CompactFlash -adapteri SD-korteille, max. tiedonsiirtonopeus 3.3 Mt/s, hinta alle 80 euora
- puolen sivun pikakokeessa Canon Ixus v400 580 euroa, Entistä parempi Ixus. Neljä megapikseliä, kolminkertainen zoom. Zoomissa on vain kuusi asentoa, kovin tarkkaa rajausta sillä ei voi tehdä. Optisen etsimen ja lcd-näytön ero rajauksessa on sama kuin monitorin kuvalla ja muovireunuksilla. Kuvan valotus ja värit onnistuvat erinomaisesti, yökuvauksestakin Ixus selviää hyvin. Käytössä ovat edelleen Compact Flash -kortit (kameraan käyvät myös isommat yli 2 GB:n kortit). "Tuntuma on laadukas aina painikkeista ja kytkimistä lähtien, eikä tulos petä kuvia katsellessakaan... Laadukas digikamera vaativalle harrastajalle"
- viiden sivun perusteellinen ja maino testi, Tasoskannerit pitävät pintansa, kuusi keskiluokan pöytäskanneria, kaikissa mahdollista skannata myös filmiä. Testeissä vuosikaudet käytetyt mittakuvat eivät enää tahdo riittää, sen verran skannerit ovat parantuneet. Todellinen tarkkuus paperikuvia skannatessa yltää useimmilla jo 600 kuvapisteeseen. Tämä tarkoittaa, että paperikuvista saa käytännössä irti jo kaiken informaation. Tasoskannerit eivät yllä filmiskannerien tasolle filmiä (ja diaa) skannatessa, teoriassa 2400 pisteen tarkkuus vastaa 7.4 miljoonan kuvapisteen digiä ja 3200 pisteen tarkkuus vastaa 13 miljoonan kuvapisteen digiä. Tarkennus filmin pintaan ei kuitenkaan ole tarkka, 2400 ppi:n tasoskanneri vastaa tämän takia miljoonan kuvapisteen digiä (siis kolme megatavua), 3200 pp:n tasoskanneri 1.5 miljoonan kuvapisteen digiä (4.5 megatavua). 6x6 sentin rullafilmin ja 4x6 tuuman laakafilmin osalta tilanne on paljon parempi. Skannerien mekaaninen tarkkuus ylittää yli kaksinkertaisesti optisen oikean tarkkuuden
- Canon Canoscan 9900F 482 euroa, Toimituksen valinta, erityisen hyvin sopii negatiivien skannaukseen. Nopea, kansi pysyy myös osittain ylös nostettuna auki, dioissa tummaan päähän jää jonkin verran kohinaa. "Canon on hyvä valinta yleisskanneriksi ja arkistoon"
- Epson Perfection 3200 Photo 482 euroa, Toimituksen valinta, skannausohjelma ei aina automaattisesti tunnistanut skannattavaa filmiä. Paperikuvat skannautuvat hyvin, diakuvat samoin. Kinofilmiin terävyys (mekaaninen tarkkuus) ei riitä. Parasta on sävydynamiikka, Epson selviää tämän ansioista hyvin negoista. "Täydennettynä filmiskannerilla Epson muodostaa hyvän skannausvarustuksen kaikenlaiselle materiaalille"
- HP Scanjet 5500c 378 euroa, tavallisille kuluttajille suunnattu, kymppikuville on kannessa oma syöttölaite. USB on ainoa liitäntä, tarkkuus on 2400 ppi, hyvästä kuvasta saa hyvän skannaustuloksen. Huonommissa kuvissa skannerin säätövara loppuu. Filmiä ei voi laadun takia skannata kuin internet-käyttöön. "Filmiskannaus on lisäominaisuus skannerissa, joka on varsinaisesti tarkoitettu tehokkaaksi paperikuvien skanneriksi sekä myös dokumenttien skannaukseen ja tekstin tunnistukseen"
- Mikrotek ScanMaker 6800 643 euroa, tekninen erikoisuus paperikuvien vaurioiden automaattinen korjausmahdollisuus. Kaksi FireWire-liitäntää, mukana tulee PCI-kortti. Kuvat asetetaan kätevästi etureunaa vasten. Käyttöergonomia on huono, skannerin kannen läpi tulee häikäisevä kirkas valo, kansi ei ole ollenkaan jousitettu ja filmiskannaus on hankalaa huonon maskin takia. Optinen terävyys jää alle 600 ppi:n ja skannattuja kuvia vaivaa kohina. "ScanMaker on kuin uusi auto vanhalla moottorilla. Mikrotekilla kaivataan pikaisesti panostusta skannerin sydämeen, optiikkaan ja CCD-tekniikkaan"
- Umax Astra 6700 560 euroa, kohderyhmä kotimarkkinat ja harrastajat. Vertailun ainoa skanneri, jonka kannen sisäpuoli on musta, skannattavan kääntöpuolen merkinnät eivät näin tule näkyviin. Filmikehys on kätevä ja tukeva. Skannausohjelma on vaatimaton, mukana tulee kuitenkin SilverFast, joka on jo parempi ohjelma. Terävyys ja kohina on vaatimatonta tasoa. Paperikuvat onnistuvat paremmin. "Vaikka mitatut kohina-arvot ovat korkeahkoja, kohina ei käytännössä ole häiritsevä. Terävyys ei riitä kinofilmien skannaukseen"
- Umax Powerlook 1000 1562 euroa, edellistä sukupolvea, tarkkuus 2400, ei filmipitimiä kinofilmille. Oma ohjelma on vaatimaton, mutta SilverFastista on mukana parempi versio. Mukana on mahdollisuus kalibrointiin, targetit löytyvät sekä paperioriginaalille että dialle. Negatiivien skannaus onnistuu hyvin, mutta diakuviin dynamiikka ei riitä. Paperikuvat onnistuvat kohtuullisen hyvin. "Värikuvat tuntuivat onnistuvan paremmin kuin mustavalkoiset, sillä testikuvamme kääntyi lieväksi kohinaiseksi"
- seuraava numero Macmaailma 5 ilmestyy 12.6.2003 (vaikka lehdessä näin lukeekin, niin Macmaailma 4 jäi viimeiseksi ilmestyneeksi numeroksi)
Rob Galbraith, Canonilta päivityksiä File Vieweriin (ei kuitenkaan vielä hartaasti odotettua korjausta Canon 10D:n lineaarimuunnokseen).
IR, Canon PowerShot A300 -arvio. Kolme megapikseliä, uutta liukuva linssisuojus, lisää valkotasapainon säätöä sekä äänen tallennus. Ei zoomia, kiinteä 33 mm, f/3.6, AA-akut ja ISO 50 - 400. Optinen etsin näyttää tallentuvasta kuvasta 83%, lcd-näyttö 98%. Helppo käyttää, ottaa hyviä kuvia, mutta Canon A60/A70 olisivat kuitenkin parempi vaihtoehto. Suomen hinta 270 euroa, kaikkien Canonien tapaan valikkoihin saa kieleksi suomen.
Luminous Landscape, selostetaan tarkkaan, miten sivustolta löytyvä hieno kuva kuunpimennyksestä oikein otettiin. Kalustona oli Canon 1Ds ja Canon 500mm f/4L -objektiivi.
HS, sivu C6, Rajala Pro Sho (Hki, Sanomatalo) tiistaina 20.5.2003 Nikon D100 2.190 euroa.
|
19.05.2003 |
Viikon kuva Emu on otettu noin kuukausi sitten lomamatkalla.
Keltaisen
pörssin tuoreimmat ilmoitukset (23.5.) (Melkein kaikki ilmoitukset löytyvät
osastoista 3203. Oheislaitteet ja tarvikkeet, 3107. Videolaitteet ja kamerat sekä
4313. Valokuvaus).
- Calcu-Flash III valotusmittari, 80 e, Tampere (22.5.)
- Canon EOS D30, 1.100 e, Vihti (19.5.)
- Canon Ixus V, 320 e, Joensuu (21.5.)
- Canon Digital Ixus V3, 128 MB, Oulu (21.5.)
- Canon Digital Ixus 330, 450 e, Riihimäki (21.5.)
- Canon Digital Ixus, 250 e, Hki (21.5.)
- Canon Digi-Ixus, 270 e, Kirkkonummi (18.5.)
- Canon G3, 512 MB, Lensmate 52 mm, suotimet 2 kpl, Kenko 2 x telejatke, 420 eX-salama, 1.300 e, Turku (17.5.)
- Canon Ixus V3, 128 MB, 400 e, Seinäjoki (21.5.)
- Canon Ixus V2, 325 e, Jyväskylä (20.5.)
- Canon A40, 280 e, Lappeenranta (19.5.)
- Canon Powershot A40, 128 MB, kortinlukija, PSP 7, 450 e, Tampere (19.5.)
- Canon Powershot G3, 750 e, Hki (19.5.)
- Canon Powershot S20, Tampere (19.5.)
- Canon Powershot S20,350 e, Joensuu (17.5.)
- Canon S40, vyökotelo, 450 e, Hki (20.5.)
- Fujifilm EX-20, 70 e, Hki (20.5.)
- Fuji Finepix 4900Z, 64 MB, 420 e, Hyvinkää (21.5.)
- Fuji Finepix A101, 64 MB, 180 e, Vaasa (22.5.)
- Fuji Finepix A200, 400 e, Lohja (19.5.)
- HP 620, 200 e, Jyväskylä (20.5.)
- HP Photosmart 120, 150 e, Kirkkonummi (22.5.)
- HP Photosmart 315, 8 MB + 32 MB + 64 MB + 128 MB, 215 e, Hki (22.5.)
- HP Photosmart 318, 169 e, Hki (22.5.)
- HP Photosmart 850, telakointiasema, 2 x 128 MB, 520 e, Kirkkonummi (21.5.)
- Lomo LC-A, 100 e, Toijala (19.5.)
- Manfrotto 290 + 200 videopää, 119 e, Salo (23.5.)
- Minolta Dimage 7 + salama Minolta HS(D) 3600, 700 e, Hki (20.5.)
- Minolta Dimage Scan Dual II, 2.820 dpi negaskanneri USB, 350 e, Espoo (20.5.)
- Minolta Dimage X, 350 e, Hki (20.5.)
- Nikon Coolpix 880, 395 e, Kirkkonummi (19.5.)
- Olympus Camedia C-4000, 128 MB, laukku, 450 e, Jyväskylä (18.5.)
- Olympus C-2020Z, 64 MB, 250 e, Espoo (21.5.)
- Olympus C-2000, 200 e, Pori (19.5.)
- Olympus E-100, laajakulma, 1.800 e, Espoo (17.5.)
- Olympus C-50Z, 560 e, Espoo (19.5.)
- (Sony) DSC-U20, 300 e, Hattula (20.5.)
- Sony DSC-P7, 64 MB, 550 e, Hki (22.5.)
- Sony DSC-P5:een sukelluskotelo, 200 e, Tampere (21.5.)
- Sony DSC-U20, 64 MB, 437 e, Tampere (17.5.)
- Sony F505, 64MB, laukku, 600 e, Pori (17.5.)
HS, sivu A8, Rajala Pro Shop, järjestelmädigi Sigma SD9 tämän päivän 995 euroa (suositushinta 2.000 euroa). Ilmoituksen mukaan Sigman maahantuojan edustaja on paikalla klo 10.00 - 16.00.
Petteri Sulonen (seittipaja.fi) kertoo dpreview:n viestissä, miksi osti Canon 10D -järjestelmädigin.
digital4to.com, kaikki mahdollinen ja mahdoton Epsonin mustepatruunoista. Peruskirjoittimena Epson 2100 (USA:ssa Epson 2200), mutta samat periaatteet koskevat myös Epsonin kirjoittimia C80, C82, 960 jne.
cam2pc, freeware-ohjelma, jonka avulla kuvia voi siirtää monesta eri digikamerasta mikroon. Ominaisuuksiin kuuluu exif-tietojen ja kuvien näyttäminen, kuvien koon muuttaminen erätoimintona ja kuvatiedostojen monipuolinen nimeäminen. Lisäksi ohjelma pystyy automaattisesti mappaamaan toimimattomat pikselit.
Hotpixel Killer, toinen ohjelma toimimattomien pikselien poistoon, tämäkin ilmainen.
DCRP, Panasonic Lumix DMC-FZ1 -arvio. Kaksimegapikseliä, 12-kertainen zoom, F2.8 Leican linssi, optinen kuvanvakaaja. SD-kortit, omat akut, isosta zoomista huolimatta ei kovin isokokoinen kamera. Elektroninen etsin, päivänvalossa erinomainen, mutta hämärässä ei voi käyttää. 1.5 tuuman lcd-näyttö, hämärässä kuvatessa tarkentaminen oli vaikeaa. Käsisäätöjä ei ole (vain valkotasapainon säätö). Suomen hinta 630 euroa.
Vesa Huttunen on laittanut esille sivuilleen pääasiassa lintukuvia, mutta myös hyönteis- ja maisemakuvia. 95% kuvista on otettu Nikon D100 -järjestelmädigillä, loput ovat sitten digiscoping-kuvia. Käytetystä kalustosta on kerrottu tiedot. Automaattisesti käynnistyvän diashow:n saa pois päältä painamalla kerran start/stop -painiketta. (Harjoitustehtävänä voisi yrittää erottaa, missä on käytetty Nikon D100:aa ja missä yhdistelmää Nikon 4500 + Swarovski).
|
18.05.2003 |
HS, sivulla A8, Rajala Pro Shopin Digiviikosta ilmoitus. Pidennetyt aukioloajat ark. 9.00-18.00, la 10.00-14.00, ilmoituksia Helsingin Sanomissa, osa tarjouksista rajoitetusti voimassa Tampereella. Esittelyssä (maahantuojan edustaja paikalla). (Tänään jaettiin Helsingissä ns. "kesälehti", samat asiat löytyvät pdf:nä www-sivuilta).
- Maanantai: Sigma (Foveon SD-9), tarjous, uusia objektiiveja
- Tiistai: Nikon D100
- Keskiviikko: Canon EOS-1DS, digikamerat alkaen 99 euroa
- Torstai: Olympus Cameda C-5050, uusi roisketiivis digi
- Perjantai: Sony Cybeshot V1, uusia digikameroita ja digivideoita, Sony DSR-PDX10P
Dcviews.com. Casio Japan julkisti ensimmäisen megapikseliluokan kamerakännykän. Casio A5401CA -puhelimessa on 1.24 megapikselin CCD-kenno. (15.5. ITviikko-lehdessä s. 6 Canonin Euroopan johtaja kertoo, että yhtiön kaikkiin tuotteisiin tulee langaton yhteys. "Ei viiden vaan muutaman vuoden päästä kameroissa ja tulostimissa on langaton yhteys, jonka avulla tiedonsiirto onnistuu sen ajan nopeimmissa verkoissa. Onko se 3G, 4G vai jotain mutua tekniikkaa, sitä emme vielä tiedä").
Luminous Landscape, Mike Johnston haastattelee Bill Brentiä, aiheena on Photographing Models and Nudes.
|
17.05.2003 |
Macmaailmasta ilmestyi juuri viimeinen numero, toukokuu 4/2003. Kolmetoista vuotta sitten prosessi oli toisinpäin, kun Macmaailma irtaantui Tietokone-lehdestä. Nyt sitten lehti sulautuu Tietokone-lehteen. Vähän sääli, sillä varmasti värinhallintaa, digikameroita ja -kuvausta käsittelevät artikkelit vähentyvät. Kts. digitoday.fi.
Los Angeles Timesin erottaman Brian Walskin haastattelu (yhdisti kaksi uutiskuvaa Irakin sodasta yhdeksi kuvaksi).
Ilmaisia icc-profiileita eri paperityypeille, Canon S900/S9000.
GurusNetwork.com, Introduction to the Curves Command.
|
16.05.2003 |
(Edelleen...) Rajala Pro Shop (Sanomatalo, Hki) järjestää ensi viikolla ma 19.5. - la 24.5. Digiviikon. Joka päivä myymälässä on edustettuna eri kameramerkki, pitäisi olla huipputarjouksia...
Soitin tänään Helsingin JAS Tekniikkaan ja kyselin suomenkielistä Canon 10D -manuaalia. Kopiokone (tai muu kone) oli kuulemma rikki, mutta ensi viikon alkupuolella pitäisi onnistua tuo manuaalin osto. Hinta 50 euroa ja manuaalin voi noutaa Ullanlinnasta Helsingistä, näin säästyy postiennakko.
(Elokuvia ja Valokuvia -weblogin pitäjältä tuli email) Vaikka Saksan Amazon on nostanut Canon 10D:n hintaa, niin Englannin Amazonilla (laita hakusanaksi vaikkapa Canon 10D) Canon 10D maksaa 1.235 puntaa eli siis 1.733 euroa (!). Lisäbonuksena tulevat vielä englanninkieliset manuaalit. Klo 23:15, sivuilla lukee "This item can only be delivered within the UK and Republic of Ireland" ja tämä pitää paikkansa saamani sähköpostiviestin mukaan. Mikäänhän ei estä pyytämästä apuun Brittein saarilla asuvaa tuttavaa, jos haluaa saada kameransa mahdollisimman halvalla...
Dpreview, Pentaxin *ist D viivästyy (odotetusti), alkuaan sen piti tulla myyntiin kesäkuussa. Uusi ilmoitettu aika on nyt elokuun lopussa. Pentaxiltahan piti aiemmin ilmestyä digitaalinen järjestelmäkamera,mutta tästä ei sitten tullutkaan mitään. (Vähän näyttää, että Pentax on liian myöhään liikkeellä...).
Tekniikan Maailma 14.5.2003, 9/03
- TM pikakoe kaksi sivua, Olympus Camedia C-740 Ultra Zoom, Pikkujättiläinen, 650 euroa. Ei ollenkaan niin suuri kamera kuin luulisi, pienempi ja kevyempi kuin Olympus C-5050. Elektroninen etsin optisen sijaan, 10-kertainen zoom, 38 mm - 380 mm, kolme megapikseliä, valovoima F:2.8 - 3.7. Tele- ja tynnyrivääristymää on keskitasoa vähemmän. Makro tarkentuu kolmen senttimetrin päähän. Zoomauksen jälkeen pienikin tärähdys riittää tekemään kuvasta epätarkan, käsivaralta kuvatessa suljinaika pitäisi olla 1/500 -1/1.000. Kesän aikana on tulossa myyntiin neljän megapikselin C-750, 100 euroa kalliimpi. "C-740 on myös erityisen sopiva matkailijan, retkeilijän tai luontoharrastajan välineeksi"
- Fotomaailma, tilastotietoja
- perinteisten filmiä käyttävien kameroiden myynti tulee olemaan tänä vuonna yli 100.000 kpl
- digikameraa suosivat kuuluvat 25-34 -vuotiaisiin lapsiperheisiin
- v.2003 myydään 125.000 digikameraa, kasvua viime vuoteen on 69%
- v.2002 myytiin 139.000 kpl perinteistä kameraa
- digikameroita myytiin v.1999 13.700 kpl, v.2000 26.000 kpl kasvua 90%, v.2001 38.500 kpl kasvua 48%, v.2002 73.000 kpl kasvua 92%
- digikameroiden myynti v.2002: alle 336 euroa osuus 22%, alle 840 euroa osuus 54%, alle 1.260 euroa osuus 18%
- (nämä luvut lienevät peräisin Valokuvausalan
tuonti- ja tukkukauppiailta, siitä puuttunevat esim. ulkomaisten nettikauppojen kautta tapahtunut myynti jne.)
c|net, News.com, MSN Photo:ssa suunnitellaan palvelun muuttamista maksulliseksi toukokuun 22. päivä. Tähän asti kuvien talletus on ollut ilmaista. Monet palvelun käyttäjistä ovat vain siirtäneet kuvat palveluun, mutta eivät ole niitä päivittäneet eivätkä tilanneet paperikuvia. MS ei ole valmis maksamaan tällaisesta toiminnasta. MSN Photoon siirretyt kuvat siis katoavat toukokuun 22., jos ei tilaa MSN 8:aa ($21.85, Suomessahan tätä dial-upia ei voine edes käyttää). Suomen MSN Valokuvista voi lukea saman tiedotuksen, 21.5. jälkeen kuviin ei enää pääse käsiksi! "MSN Valokuvat -sivustoon tallentamasi kuvat eivät ole enää käytettävissä 21.5.2003 jälkeen. Pahoittelemme muutoksesta aiheutuvaa vaivaa. Saat lisätietoja napsauttamalla tätä".
Steve Sanders, Image Tank G2 -arvio. Tiedostosäilö, USB 2.0, 20 GB, $350. Kuvat siirtyivät muistikortilta vauhdikkaasti, 497 MB gigan microdrivelta 4 min 30 s, nopeammin siis kuin X's Drive II:lla. Edellistä versiota on ollut Suomessa myynnissä.
GPS-laitteen ja digikameran omistavat voivat tutustua OziPhotoTool -ohjelmaan ja OziExplorer -ohjelmaan. Yksityiskäytössä molemmat ohjelmat ovat ilmaisia.
|
15.05.2003 |
Rajala Camera -kesälehti (pdf) on ilmestynyt, valitse etusivulta Rajala Camera lehti. Useampi sivu täynnä kuvia tuotteista, hintoja, digivideoita, digikameroita, kiikareita, pokkarikameroita, jalustoja, video-editointiohjelmia, albumeita (tavallisille kuville tai vaikka rompuille), kesän etukuponkeja (voimassa 30.6.2003 asti) diakehitykselle, minijalustalle, tuplakuville jne. Kaikista hinnat esillä.
Dpreview,
Kodak luopui
yhteistyöstä HP:n kanssa mustesuihkutekniikkaan perustuvien minilaboratorioiden
kehittämiseksi. Rahaa kului yhteishankkeesee 50 miljoonaa dollaria. Kodak
on maailman suurin valokuvausalan yritys, jonka rahavirrasta 71% tulee kuvien
kehittämiseen tarvittavien filmin, paperin ja kemikaalien myynnistä.
IR, Canon
PowerShot A300 -arvio. Kolme megapikseliä, ei zoomia, 33 mm, f/3.6, optinen
etsin, 1.5 tuuman lcd-näyttö. Compact Flash -kortti ja AA-akut. Yksinkertainen
käyttää, ottaa hyviä kuvia. Sopiva kamera aloittelijalle.
Suomen hinta 240 euroa.
Saksan
Amazon eli Amazon.de myi Canon
10D -järjestelmädigiä hintaan 1.799 euroa, nyt hinta on 100
euroa enemmän. Osalla halpaan hintaan myyvillä nettifirmoilla toimitusajat
venyvät kuukausiksi, esim. Canon 10D -järjestelmädigiä jotkut
ovat odotelleet puolitoistakin kuukautta. Osa on saanut kameransa Saksasta alle
viikossa. Loppusummaan on laskettava myös postikulut + esim. ulkomaille menevästä
postiennakkomaksusta perittävä 6.70 euroa. Saksasta tilattaessa en ole
kuullut, että pyynnöstä huolimatta olisi saanut englanninkielistä
manuaalia. Verkostahan voi itse tulostaa paksun nipun A4-papereita (liian paksua
paperia ja väärä koko vs. alkuperäinen manuaali). Suomenkielisestä
manuaalista joutuu maksamaan postiennakkoineen 61 euroa (tämäkin lienee
A4-kokoa). Kuten näkyy luvuista, niin mitenkään itsestäänselvästi
Saksasta ei kannata ostaa. Objektiivien osalta tilanne on toinen.
IR, NuCORE on julkistanut kaksi uutta digikameroihin tarkoitettua prosessoria. Vuoden kolmannella neljänneksellä odotetaan uutuutta käyttäviä digikameroita myyntiin. CCD-kennot voivat olla kooltaan 24 megaisia, nopeus on kasvanut 50 megapikselistä sekunnissa 75 megapikseliin sekunnissa. Prosessorit on erityisesti suunniteltu vähentämään kuvissa esiintyvää kohinaa.
Digit.no, Pentax Optio S -arvio, laaja, kokonaisarvio 85%.
Ilmainen plug-in Photoshoppiin, Stairstep Image Size, lähinnä kuvien suurentamiseen (mutta myös pienentämiseen).
Olympuksen lanseeraamasta 4/3-systeemistä on koottu FAQ eli Olympus FourThirds SLR FAQ.
|
14.05.2003 |
MikroBitti toukokuu 5/2003 (ilmestyi vähän yli viikko sitten)
- pikku-uutinen, Digikuvaajan palvelupäätteet. Kodakin kuvakioskit eli Kodak Picture Maker -palvelupäätteet ovat tulleet valokuvausliikkeisiin. Löytyy kolmenlaisia kokoonpanoja, kuvia voi siirtää muistikorteilta cd-levylle, on olemassa sublimaatiotulostin ja lisäksi löytyy kuvanlukija vanhoja paperikuvia varten. Kodakin palvelupäätteitä on käytössä Suomen Kodak Express-, Zoomi- ja Fotoyks-liikkeissä, monipuolisemmat laitteet tulevat käyttöön kesäkuussa
- kokeiltua, puoli sivua, Adobe Photoshop Album 1.0, 59 euroa, Digitaalinen valokuva-albumi. Käyttöliittymä on helppo, kuvat järjestäytyvät automaattisesti ajan mukaan. Kuvien selaus on nopeaa, sama kuva voi kuulua moneenkin kansioon eli lajittelutekijään. Exif-tiedot näkyvät, kuviin voi liittää omia muistiinpanojaan tai vaikka ääntä. Diaesitysten, omien kalenterien tai onnittelukorttien teko on helppoa ohjattujen toimintojen avulla. Myös kuvien muokkaus sisältyy ohjelmaan, esimerkiksi valoisuuden ja kontrastin säätäminen tai vaikka punasilmäisyyden poisto. "Adobe Photoshop Album on erinomainen digitaalinen kuva-albumi kuvien järjestämiseen ja arkistointiin"
- seuraavassa numerossa (kesäkuu 6/2003) testissä Digikameroiden suosikkiluokka, kolme megapikseliä ja kolminkertainen zoom
JAlbum v.3.3 on ilmestynyt, freeware-ohjelma webbialbumien tekoon.
Dpreview, viesti, johon on kerätty viisi erilaista sivustoa, joilta löytyy objektiiveista arvioita.
IR, Pentax Optio S -arvio. Vähän luottokorttia pienempi, kolme megapikseliä, kolminkertainen zoom, 35 mm - 105 mm. Suljinviive on pieni, kamera ottaa kuvan nopeasti. Kuvaaja joutuu kuitenkin odottamaan yli kahdeksan sekuntia (tarkimmalla tallennusasetuksilla), ennenkuin voi ottaa seuraavan kuvan. Kamerassa ei ole ollenkaan ns. puskurimuistia, joten kuvan ottaminen ei onnistu, ennenkuin kuvatiedosto on kirjoitettu kokonaan muistikortille. Muuten ei huomauttamista, kokoon suhteutettuna kuvanlaatu on erinomainen. Suomen hinta vähän yli 500 euroa. Aiemmat testit:
Steve Sanders, Olympus C-740 Ultra Zoom -arvio. Kolme megapikselia, kymmenkertainen zoom, 38 mm - 380 mm, f2.8/f3.7 - f8, 1/1.000 s - 16 s, elektroninen etsin, xD-kortit. Purppurareunaisuutta, ei kaukosäädintä, ei salamaliitäntää. Suomen hinta 590 euroa.
Steve Sanders, Minolta Dimage Xt -arvio. Entistäkin pienempi ja kevyempi runko, kolme megaa, kolminkertainen zoom. 37 mm - 111 mm, f/2.8 - f/3.6, 4 s - 1/1.000 s, SD/MMC. Suomen hinta 530 euroa.
Eilen tuli toukokuun Practical Photography UK (vähän myöhässä, kun osoitteenmuutos ei tahdo millään onnistua). Irtonumero maksaa Suomessa 7.20 euroa. Jollei lähellä olevasta R-kioskista löydy, niin Lehtipiste.fi:n kautta voi tilata kuluitta irtonumeron, joka maksetaan vasta noudettaessa. Canon EOS 10D oli kolmen sivun testissä. Testi oli jo aiemmin luetun kertausta. Loppuarvosana oli erinomainen 95%, huomauttamista ei löytynyt oikeastaan mistään. Tällaista ns. tavallista valokuvalehteä on paljon antoisampaa lukea verrattuna ns. digikameralehtiin, joista ei muuta löydy kuin uuvuttavasti samanlaisia ns. testejä ja yksinkertaisia Photoshop-ohjeita.
|
13.05.2003 |
Canonilla on meneillään kv. digitaalisen taiteen kilpailu, joka päättyy 4. syyskuuta tänä vuonna. Sarjoja on neljä, kussakin pääpalkinto on $20.000. Kaikkiaan rahaa on jaossa $117.000, päälle vielä sponsorien palkinnot. Lisää tietoa kilpailusta voi lukea Suomen Canonin sivuilta (myös sivun ylälaidan banneria klikkaamalla), josta löytyvät Suomen yhteystiedot sekä linkit englanninkielisiin ohjeisiin.
Vantaan Aikuislukio järjesti Digitaalisen valokuvan kurssin Kyproksella 29.3. - 5.4.2003. Kyproksen matkasta löytyvät netistä jo omat verkkosivunsakin.
- Kyproksen matkan verkkosivuilta löytyivät neljän kurssitetun omat Pafoksen sivut ja kuvat, kaikkiaan kurssilaisia oli 26 kpl. Kuvista ja teksteistä päätellen matka oli antoisa, monenlaista kalustoa näytti olleen käytössä
- seuraavan kevään kurssi (siis v. 2004) suuntautunee Transsilvian vuoristoon, alustava varaus on vapun aikoihin, siis viikko 18
- Digipaja järjestetään 18. - 22.8.2003, viikon kestävä kurssi järjestetään neljännen kerran. Paikka on Tikkurila, Vantaan aikuisopiston tilat, Lummetie 4, klo 9.00 - 17.00. Opettajia on kaksi ja kurssitettavia mahtuu 16 kpl
Epsonin Digital Vision 2003 -kilpailun tulokset on julkistettu (kilpailu oli tarkoitettu ammattikuvaajille ja kameraseuroille vähän alle kymmenessä maassa). 50 ensimmäiselle osanottajalle kussakin sarjassa oli luvassa palkintona Epson 950 tai Epson 830 -mustesuihku. Sarjojen voittajat saivat Epson 2100 -kirjoittimet. Suomen voittaja kameraseurasarjassa oli Bent Carpelanin kuva Pikku Huopalahdesta, ammattikuvaajien sarjassa Pekka µPakulan Kesäilta Kangasalalla.
Timo Koponen on koonnut pienen tietopaketin Canon Powershot A70 -digikamerasta. Paljon lähikuvia kamerasta + Suomessa myynnissä olevasta kamerapaketista.
IR, Minolta Dimage Scan Elite 5400 -filmiskanneri. Euroopassa julkistettiin jo kuukausi sitten (kts. digicamera.net 9.4.2003). 5.400 dpi, 5.232 x 7.800 pikseliä, dynamiikka 4.8, 16-bittiset värit, FireWire ja USB 2.0. Lisäksi Digital ICE. Mukana tulee Photoshop Elements 2.0. Virallista tietoa hinnasta ja myyntiintulosta ei ole, mutta kuukausi sitten mainittiin kesä/heinäkuu ja n. 600 puntaa.
Kodak ostaa ASF:ltä (Applied Science Fiction!) Digital PIC -teknologian. Kyse on siis jo aiemminkin mainitusta (kts. esim. digicamera.net 11.3.2000) ns. kuivasta tekniikasta, jossa ilman kemikaaleja "kehitetään" negatiivi. Tuloksena syntyy tiedosto, negatiivia ei voi enää käyttää. Kukin ruutu voidaan "kehittää" erikseen eli optimoida, tulos pitäisi olla parempi perinteiseen menetelmään verrattuna.
DCRP, Sony Mavica MVC-CD500 -arvio. Viisi megapikseliä, kolminkertainen zoom, tallentaa 156 MB:n pienille cd-levyille. Uudelleenkirjoitettavat pikkulevyt maksavat $20 / 3 kpl. Sony omat infolitium-akut kestävät 110 minuutin käytön. Isokokoinen kamera, ei optista etsintä, hidas kamera. Suomen hinta 740 euroa.
|
12.05.2003 |
Viikon kuva on nimeltään Diagonaali
Keltaisen
pörssin tuoreimmat ilmoitukset (16.5.) (Melkein kaikki ilmoitukset löytyvät
osastoista 3203. Oheislaitteet ja tarvikkeet, 3107. Videolaitteet ja kamerat sekä
4313. Valokuvaus).
- Canon D30, 1.000 e, Kerava (16.5.)
- Canon Digital Ixus, 3 muistikorttia, 290 e, Kerava (14.5.)
- Canon Digi Ixus, 270 e, Kirkkonummi (13.5.)
- Canon Digital Ixus V3, 128 MB, 490 e, Oulu (10.5.)
- Canon IxusV, 310 e, Joensuu (13.5.)
- Canon Ixus 330, 400 e, Hki (15.5.)
- Canon Ixus 330, 440 e, Järvenpää (11.5.)
- Canon G3, 660 e, Tampere (12.5.)
- Canon Powershot A40, 250 e, Mänttä (9.5.)
- Canon Powershot A100, 150 e, Hki (13.5.)
- Canon Powershot G2, laukku, 640 e, Hki (10.5.)
- Canon Powershot S10, 350 e (!), Hki (12.5.)
- Canon Powershot S20, 2 akkua, laukku, 390 e, Tampere (12.5.)
- Canon Powershot S30, 480 e, Jyväskylä (15.5.)
- Canon S40, 128 MB, 450 e, Hki (12.5.)
- Casio EX-M1, 280 e, Vaasa (11.5.)
- Epson 1640 SU Photo, A4-tasoskanneri, filmikansi, 180 e, Hki (15.5.)
- Fuji Finepix 4900Z, 2 ylim. akkua, 750 e, Vaasa (15.5.)
- Fuji Finepix A200, laukku, 400 e, Lohja (14.5.)
- (Fuji) Finepix F401 Zoom, 600 e, Pirkkala (11.5.)
- Fuji S2 Pro, 2 akkusettiä, 2.050, Hki (12.5.)
- HP Photosmart 812, 300 e, Ii (16.5.)
- HP Photosmart 850, telakointiasema, 128 MB, 500 e, Kirkkonummi (14.5.)
- HP Photosmart 318, 128 MB, 150 e, Kankanpää (16.5.)
- HP Photosmart 120, 100 e, Saarijärvi (15.5.)
- Kodak DC210 Plus, 100 e, Tampere (14.5.)
- Kodak DC290 Zoom, 260 e, Espoo (9.5., 16.5.)
- Manfrotto 058B Triaut, 250 e, Rauma (12.5., 14.5.)
- Minolta Dimage 7i, Hoya + 3D-suodin, jalusta, lankalaukaisin, 128 MB, 849 e, Lappeenranta (14.5.)
- Nikon Coolpix 880, 395 e, Kirkkonummi (11.5.)
- Nikon Coolpix 2500, 300 e, Tampere (13.5.)
- Olympus C 700 Ultra Zoom, 395 e, Espoo (14.5.)
- Olympus C-120, 200 e, Siuntio (14.5.)
- Olympus C-1 Zoom, 128 MB, 240 e, Hki (11.5.)
- Olympus E-20, laajakulmalisäke, telelisäke, akkuperä, makrolinssi, 128 MB, 1.550 e, Kirkkonummi (13.5.)
- Olympus E-10, 1.000 e, Ulkomaat (?, 13.5.)
- Panasonic DMC-LC20, 300 e, Pori (16.5.)
- Sony DSC-P1, 128 MB, 380 e, Rovaniemi (15.5.)
- Sony Mavica MVC-FD92, 290 e, Forssa (13.5.)
Fotonetti.com -kuvapalvelusta (banneri tuosta ylhäältä) on tähän asti voinut maksaa digikuvat kolmen suurimman nettipankin kautta (Nordea, Osuuspankki, Sampo). Maanantaista alkaen on mahdollista käyttää ns. Digirahaa maksamiseen, jolloin asiointi onnistuu minkä tahansa pankin kautta. Digiraha on tarkoitettu nettiostoksiin. Ensin siirretään normaalilta tililtä maksimissaan 250 euroa Digiraha-tilille ja tältä tililtä sitten maksetaan laskut. Digirahan käyttö on kesäkuun loppuun asti maksutonta, sen jälkeen käyttö maksaa neljännesvuosittain yhden euron. Tässä vielä kertauksen vuoksi Fotonetti.com:in hinnat:
- 10 x 13 cm 0.16 euroa
- 10 x 15 cm 0.19 euroa
- toimitusaika postitse arkipäivänä yleensä yksi päivä!
Tänään pitäisi ilmestyä maksullinen Breeze Systemsin Downloader Pro, $26.95. Downloader Pro on tarkoitettu korvaamaan Canonin kömpelö ZoomBrowser. Downloader v1.5 säilyy edelleen maksuttomana. Downloader v2.0 beta 6 lakkaa toimimasta toukokuun lopussa.
Ruotsin portaali valokuvauksen maailmaan on fotosidan.se. Sivut ovat toimineet vuoden verran. Tietyn summan maksamalla saa lisäoikeuksia ja mahdollisuuden siirtää enemmän kuvia galleriaan. (Jotenkin en ole päässyt sinuiksi sivujen kanssa, vaikka olen siellä usein käynyt. Ehkäpä syynä on se, että vertailukohtana ovat isot, värikkäät ja toimivat vastaavat amerikkalaiset sivustot).
Ruotsissa on alkanut ilmestyä uusi digikameralehti, Allt om DigitalFoto, joka keskittyy vain digitaalikameroihin liittyviin asioihin. Koko on vähän A4:ää suurempi, värikuvia on paljon ja paperi on kiiltävää. Kameramalleja on arvosteltu 16 kpl, eroja näiden välille ei ole paljoa saatu, loppuarviot vaihtelevat 85% - 92%. Kaikki arvostelut oli nähtävästi käännetty englannista (tai ainakin näytekuvat olivat Englannista). Osa jutuista oli kirjoitettu Ruotsissa tai ainakin muokattu Ruotsin oloihin. Hinta on 49.50 SEK, 5.90 euroa. Lehti ilmestyy joka toinen kuukausi, 3 kk tilaus maksaa 129 SEK, muihin pohjoismaihin lähettäminen 23 SEK / nro. Kts. www-sivut. (joilla vain tilausmahdollisuus). (Kiitokset J.H.:lle, joka lähetti minulle näytenumeron. Onkohan Suomeen suunnitteilla tai tulossa digikameroihin keskittyvää lehteä?)
|
11.05.2003 |
Hyvää äitienpäivää kaikille äideille! Digicamera.netin korteista (lähes 200 kpl) luulisi löytyvän sopiva lähetettäväksi...
Reima Flyktman on kirjoittanut useita atk-kirjoja pc:n tekniikasta, CorelDraw-ohjelmasta, mikron hallinnasta jne. Tänä syksynä (lokakuu?) häneltä ilmestyy Digikuvaajan Käsikirja. Sivuja on 200, mukana tulee cd-levy, värikuvia kirjassa on paljon. Alustava hinta on alle 30 euroa.
Epson Perfection 2450 vs. Epson Perfection 3200 PHOTO, vertailu.
Luminous Landscape, sunnuntain kolumnin nimi on "Getting Better: the Crucial Sentence"
the inquirer, joidenkin digikameroiden (ja kamerakännyköiden) myyntiintulo viivästyy, sillä CCD-kennoista ja lasilinsseistä on markkinoilla vajausta. Olympus, Fuji ja Matsushita ovat jo joutuneet ilmoittamaan viivästyksistä. Tilanteen arvioidaan paranevan vasta neljän kuukauden päästä.
|
10.05.2003 |
Rogercavanagh.com, paljon Canon 10D:hen liittyvää asiaa, mutta myös muuta.
Saksan Amazon eli Amazon.de myy Canon 10D -järjestelmädigiä hintaan 1.799 euroa, melkoinen pohjakosketus...
CrystalVue LX, telelisäke, joka on suunniteltu nimenomaan sellaisille digikameroille, joiden linssin halkaisija on isompi kuin Nikoneilla (esim. 49 mm). Seitsenkertainen suurennus. Ei vielä myynnissä, vaatii jalustan käytön ja paljon valoa, ei sovi nopeisiin tilanteisiin. Prototyypillä otetut näytekuvat näyttivät ihan hyviltä (Canon G1 ja Olympus 2020). USA:sta tilaaminen tulee kalliiksi, postikulut + tullit + alvit tulevat vielä hintaan lisää.
Muistutus: Sanomatalon Dataclub-kirjakaupassa (Hki) on Bittilauantai, klo 10 - 16, kaikista kirjoista vähintään 10%, TopShot.fi:n digikuvaustietoiskuja klo 11, 12.30 ja 15 ym.
Tom's Hardware Guide, Canon i950 -arvio. Käytännön läheinen testi, Canonin kirjoittimen tuottamia kuvia verrataan HP:n ja Epsonin printteihin, jälki on parempaa. Suomen hinta vähän yli 400 euroa.
Raytek MX6, vähän erikoisempi digikamera. Mittaa infrapunan avulla lämpötiloja (perusmalli -30 asteesta 900 asteeseen).
IR, uusi versio HiTi 640PS sublimaatiotulostin. Tarkempi ja nopeampi, 403 dpi (300 dpi), vastaa mustesuihkuissa 4.800 dpi. Kuvan tulostaminen kestää 75 s (vanha malli 100 s). HiTi 640PS maksaa $300, vanhan 630PS -mallin uusi hinta on $190.
Steve Sanders, HP PhotoSmart 935 -arvio. Viisi megapikseliä, kolminkertainen zoom, 37 mm - 111 mm. 60 s äänimemon voi nauhoittaa kuvan kanssa. F2.6 - F9.0, ISO 100 - 400, 15 s - 1/2.000 s, optinen etsin näyttää kuvasta 78% (!), AA-akut, SD/MMC. Kamera ei ole erityisen vauhdikas, käynnistys kestää yli seitsemän sekuntia, ilman esitarkennusta suljinviive on pari sekuntia. Suomen hinta 510 euroa.
C|Net, Pentax Optio S -arvio. Suomen hinta vähän yli 500 euroa.
|
09.05.2003 |
Rajala
Pro Shop, Digistä Aidot valokuvat tutustumishintaan 0.19 e / kpl, koot 10
x 15 cm tai 10 x 13 cm. Tilaukset tehdään www.rajalacamera.fi
ja vasemmalta Digikuvatilaus. (Vaatii oman ohjelman - 1.8 MB - asentamisen tai
kuvat voi lähettää myös sähköpostitse).
IR, Sony
DSC-P72 -arvio. Kolme megapikseliä, kolminkertainen zoom. Peruskamera,
jota on helppo kuljettaa mukana ja jolla on helppo ottaa kuvia. AA-akut, optinen
etsin ei näytä kuin 80% tallentuvasta kuvasta.
DCRP, Sony DSC-V1 esituotantomallista arvio. Canon G3:n hyvä puolet yhdistettynä Sonyn uudempien digien perinteisesti vahvoihin ominaisuuksiin. Pienempi kuin Canon G3, mutta ei mikään taskuun mahtuva kamera.
Dpreview, PCMCIA-adapterien (tai PC Card -adapterien) nopeus on kasvanut nelinkertaiseksi, japanilainen yritys on julkistanut uuden adapterin. Nyt nopeus on 5 MB/s (aiempi 1.2 MB/s). Tämän adapterihan on sellainen metallikehys, johon cf-kortti työnnetään, tämä sitten laitetaan kannettavan PCMCIA-korttipaikkaan. Kannettava mikro näkee kortin uutena levyasemana. Tiedostoja voidaan siirtää tiedostonhallinnassa suoraan kortilta oikealle kovalevylle.
Lonestardigital.com, ilmainen nik Color Efex Pro! Brilliance / Warmth Filter. Kokoa 2.3 MB, kysytään email-osoitetta, mutta oikeaahan ei tarvitse antaa. Yhteystietojen täyttämisen jälkeen pääsee heti hakemaan plug-inin.
Kävin katsomassa aukea.net:in kaikki toukokuun kuvat. Kommentoinnin salliminen vain rekisteröityneille käyttäjille on parantanut kommenttien tasoa. Muutamalla sanalla on välillä aika onnistuneestikin kiteytetty plus- ja miinuspuolet. Annetut pisteet kertovat sanoja paremmin kuvien kiinnostavuuden.
- edelleen jaksaa ihmetyttää tietämättömien ns. Photoshop-pelko ja -vastaisuus. Osa kommentoijista kuvittelee, että Photoshopilla voi helposti kuka vain muutamalla hiiren klikkauksella muutella ja parannella kuvaa vaikka millaiseksi. Muuttaahan kuvaa voi helposti, mutta lopputulos on yleensä huononnus. Melkein on helpompaa ottaa kuva jo alkuaan halutunlaiseksi, kuin yrittää sitä muutella Photoshopissa
- ulkomaisilla isoilla fotosaiteilla on masentavaa vierailla, niin paljon hienoja kuvia niillä näkee joka päivä. Ymmärrettävästi harrastajajoukko on esim. USA:ssa hyvin paljon isompi, tästä määrästä on paljon helpompi löytää niitä parempia kuvia
- kuvaajana kehittyminen vaatisi aktiivista otetta harrastukseen. Otoksiaan pitäisi jaksaa kriittisesti tarkastella ja miettiä, mikä niissä on hyvää ja mikä huonoa. Valokuvakirjojen ja -lehtien opetuksia on yritettävä aktiivisesti omaksua. Valokuvausta voi harrastaa kymmeniä vuosia ilman että otettujen kuvien taso mitenkään paranee. Aukea.netinkin välillä niukkoja kommentteja voi kätevästi käyttää opetteluun. Kuvaa voi katsoa ensin itse rauhassa ja miettiä, mikä on hyvää ja mikä huonoa. Sitten vain kommentteja lukemaan. Kommentoijat ovat yleensä valokuvauksen harrastajia, joten ainakin perusasiat tulevat teksteistä esiin
What Digital Camera, May 2003, löytyy mm. Canon 10D -testi. Olen odottanut jo pitkään, milloin painetussa julkaisussa kirjoitetaan väärin D10. Ei tarvitse odottaa enää, s. 22 löytyy tämäkin versio eli siis D10. Webissä on helppo korjata kirjoitusvirheet. Jospa ainakin yrittäisimme muistaa, että Canon D10 -järjestelmädigiä ei ole olemassa!
Patenttinet.com, X's Drive I -testi. Kyseessä on mallin edellinen versio. X's Drive II taitaa olla juuri nyt Suomesta loppu, mutta uutta erää odotellaan. Oman kappaleeni ostin Teledesk.fi:stä, 30 GB:n kovalevyllä hinta oli 320 euroa. II-versiossa on uutta USB 2.0 ja lcd-näyttö (josta ei näe kuin että vehje on päällä, kortti on laitettu vehkeeseen ja että vehje siirtää tiedostoja...). Käytän sitä nyt kortinlukijana, se on koko ajan mikrossa kiinni, laitan virrat päälle kun, pitää siirtää muistikortilta tiedostoja pc:lle. Tässä kuva ostoksestani.
|
08.05.2003 |
www.technikdirekt.de: Fuji S2 + 1 GB Microdrive yhteishintaan 1928 euroa.
Dataclub.fi:n sivuilla (Sanomatalo, Hki) mainitaan Paint Shop Pro 8:n tulopäiväksi 12.5.2003, hinta on 128.25 euroa (5% alennus mukana). Mukana tulee 600-sivuinen kirja.
ePhotoZine.com, Pentax Optio S -arvio. Vähän luottokorttia pienempi (!), kolme megapikseliä, kolminkertainen zoom, 35 mm - 105 mm. Suomen hinta vähän yli 500 euroa. Aiemmat testit:
Digit.no, Olympus C-4000 Zoom -arvio. Loppupisteet 90%. Suomen hinta 600 euroa.
c|net, Canon PowerShot A70 -arvio. Suomen hinta 400 euroa. (c|netin arviot eivät mielestäni ole aina kaikilta osin tarkkoja).
PC Magazine, Paint Shop Pro 8 -arvio. $99.
PC Magazine,
Image Management.
Adobe Photoshop Album oli Editor's Choice. ACDSee sai vain 3*/5*, aiemmin ACDSee
oli johtava asema, mutta uusin versio on vanhentuneet oloinen, peukalonkynsikuvien
laatu on huono, printtausominaisuudet keskinkertaiset jne. (Miksi vertailusta
puuttuivat Thumbs Plus, Fotostation, Canto Cumulus, iMatch, Extensis Portfolio
jne.).
Vielä
yksi _norjalainen_ digikamerasaitti, www.akam.no.
|
07.05.2003 |
Paint
Shop Pro -vinkit -sivustolla oli tieto (viikon takainen), että PSP 8
ehtisi Suomeen viikoilla 20 - 21 (siis mahdollisesti jo ensi viikolla). Hinta
saattaa olla jopa halvempi kuin vanhalla PSP 7:llä.
Kävin
Akateemisessa kirjakaupassa kyselemässä viime kuussa aloittanutta DigitalFoto
-lehteä (ruotsalainen). Ei ollut valikoimissa. Lähetin www-sivujen kautta
palautetta, jossa toivoin lehteä irtonumeromyyntiin.
(email A.) Jos jostain syystä (?) haluaa lukea norjan kielellä digiuutisia, niin voi vierailla täällä.
Dcviews.com,
HiTi 640PS -sublimaatiokirjoitin,
uusi versio. Nopeampi, useammat kortit käyvät, tarkkuus parantunut.
Joulukuun diginewseissä
2002 oli 13.12. kerrottu Tietokone-lehden pikakokeesta, jossa oli testattavana
edellinen mallia 630PS. 10x15 -kuvan hinnaksi tuli tuolloin 0.63 euroa. Hinnaksi mainittiin 469 euroa. Kirjoitinta on näkynyt myynnissä Suomessa
monessa liikkeessä Helios-ketjusta Stockmanniin.
Popular
Photographics on uusimmassa numerossa (June) testannut Canon 10D:n
(ei vielä www-sivuilla). Värien tarkkuus oli parasta, mitä lehti
on koskaan mitannut, kuvanlaatu arvioitiin määreellä "Extremely
High". Tarkennuksen nopeus ei eronnut kalliimpien mallien nopeudesta. Lue
Dpreview-viesti.
|
06.05.2003 |
Työkaveri kyseli sopivaa korjaajaa zoomilliselle Olympus Mju:lle (analoginen kamera). Muutama www-sivu löytyikin, etsinnän aikana osui eteen Helsingin Sanomien artikkeli kameroiden korjaamisesta 21.5.1997, Kameran kunnon voi testauttaa.
MikroPC 6/2003, 02.05.2003
- testissä 19 tuuman kuvaputkinäytöt, kahdeksan sivua, kahdeksan mallia. Vastaavan paneelinäytön hinta on kaksin/kolminkertainen. Kaikista uusista näytöistä nestekidenäyttöjä on tänä vuonna 60%. Sony on jo luopunut keskikoon (17/19 tuumaa) kuvaputkinäyttöjen valmistuksesta. Kuperapintaisia näyttöjä ei enää ole, usb-keskitin ei näytä olevan enää muodissa. Vertailunäyttönä oli LG:n 17 tuumainen 580 euroa maksava paneelinäyttö, joka pinta-alaltaan vastaa 19 tuuman kuvaputkinäyttöä. LG oli melkein jokaiselta ominaisuudeltaan kärjessä lukuunottamatta valontasaisuutta. Luettavuus oli erinomainen, geometria nurkasta nurkkaan virheetön, kuva oli häiriötön. Magneetit ja matkapuhelimet eivät häirinneet tft-näytön käyttöä
Eizo FlexScan T766 726 e, kuvanlaatu 36 p, heijastavuus 8p, säädöt 8p, liitännät 3p, häiriönsieto 8, yhteensä 63 p
Hitachi CM721F 345 e, kuvanlaatu 37 p, heijastavuus 5p, säädöt 10p, liitännät 1p, häiriönsieto 7p, yhteensä 60 p
Iiyama Vision Master Pro 454 485 e, kuvanlaatu 37 p, heijastavuus 8p, säädöt 9p, liitännät 3p, häiriönsieto 8p, yhteensä 65 p
LG Flatron F900B 330 e, kuvanlaatu 36 p, heijastavuus 5p, säädöt 11p, liitännät 2p, häiriönsieto 10p, yhteensä 64 p
NEC Multisync FE991SB 390 e, kuvanlaatu 35 p, heijastavuus 6p, säädöt 12p, liitännät 1p, häiriönsieto 9p, yhteensä 63 p
Philips 109B4 289 e, kuvanlaatu 33 p, heijastavuus 5p, säädöt 10p, liitännät 1p, häiriönsieto 9p, yhteensä 58 p
Samsung SyncMaster 957MB 309 e, kuvanlaatu 35 p, heijastavuus 6p, säädöt 12p, liitännät 3p, häiriönsieto 10p, yhteensä 66 p
ViewSonic P95f+ 350 e, kuvanlaatu 32 p, heijastavuus 8p, säädöt 11p, liitännät 1p, häiriönsieto 9p, yhteensä 61 p
LG Flatron L1710B (verrokki) 580 e, kuvanlaatu 37 p, heijastavuus 6p, säädöt 12p, liitännät 3p, häiriönsieto 10p, yhteensä 68 p
Maksimipisteet kuvanlaatu 40 p, heijastavuus 10p, säädöt 15p, liitännät 5p, häiriönsieto 10p, yhteensä 80 p
Samsung on testin voittaja kuvaputkinäytöistä korkeimpien kokonaispisteiden takia. Siinä on myös paras hinta-laatusuhde. LG saa loppuarvioksi arvosanan erinomainen kuvanlaadun ja hyvän hinta-laatusuhteen ansiosta
- digikuvien käsittelystä ja kuvien korjailusta neljä sivua
- Freehand MX pikatestissä, 600 euroa. Käyttöliittymää on uudistettu, muistuttaa muita Studio MX:n ohjelmia. Flashin integrointi on viety pitemmälle kuin edellisessä Freehand 10 -versiossa. Freehand on monipuolinen ohjelma, joka sopii erityisesti muita MX-ohjelmia käyttäville. 4*/5*
- Canon i70 pikatestissä, kevyt mustesuihku matkakäyttöön toimii myös akuilla. Hinta on 330 euroa, akkupaketti maksaa 154 euroa. Värikuvia tulostetaan A4-koossa viiden minuutin verran, sävyntoisto on erinomainen. 8 x 11 tuumaisia valokuvia tulostetaan alle kahden euron hintaan. Suoratulostus kamerasta on mahdollista. Kymppikuva tulee kahdessa minuutissa, värit kuivuvat muutamassa minuutissa. Tekstitulostuksen vauhti on 13 sivua minuutissa, väripatruunat riittävät viiden prosentin peitolla sataan sivuun. 4.5*/5*
- seuraava MikroPC 7/2003 ilmestyy 22.5, Kevään digikamerauutuudet: laatua ja linjakkuutta kuvaukseen. MikroPC 8/2003 ilmestyy 12.6, testissä A3-tulostimet
Petteri Sulonen kirjoittaa englanniksi Kameroiden Myynnistä Internetin Aikakaudella. Tunnistin Petterin negatiivisista kokemuksista useammankin liikkeen, vaikka nimiä ei mainittukaan. NYC:in kanssa ei ollut mitään ongelmia, palvelu oli ollut erinomainen. Toinen hyviä kokemuksia tarjonnut ja tarjoava liike on TeMaFoto, Malminrinne 1, Hki, 09 - 694 5230, Kampin metroasemalta pari sataa metriä (Itse kuljen silloin tällöin TeMaFoton ohi, ulkoa katsoen valikoima on vaihtunut paljolti digitaaliseksi. Olen saanut liikkeessä asioidessani aina hyvää palvelua, sähköposteihin on vastattu eikä soittopyyntöjä ole unohdettu. Keskustelualueilta olen lukenut viestejä, joissa on kehuttu kameralaukkutarjontaa).
IR, Olympus D-560 Zoom -arvio (Euroopassa Olympus C-350 Zoom). Kolme megapikseliä, kolminkertainen zoom, 35 mm - 105 mm, f/3.1 - f/5.2, AA-akut. Helppokäyttöinen, ei montaa manuaalisäätöä. Suomen hinta 360 euroa.
Suomen hinnat ovat hieman erikoisia, Stockmannin kameraosastolla näin myynnissä Canon EF 75-300/4.0-5.6 IS USM, hinta 839 euroa. Itse maksoin tästä objektiivista 525 euroa. Kaupan päälle objektiiville toinen vuosi takuuta (silloin pitää lähettää Saksaan korjattavaksi). Klo 19:32: (M.R. email) AC Foto ja Computeruniverse.net vastasivat tiedusteluun, että kahden vuoden takuu on voimassa myös Suomessa. Technikdirekt vastasi, että kaikkia tuotteita koskee kansainvälinen takuu.
|
05.05.2003 |
Viikon
19 kuva on nimeltään kattolyhty.
Keltaisen
pörssin tuoreimmat ilmoitukset (9.5.) (Melkein kaikki ilmoitukset löytyvät
osastoista 3203. Oheislaitteet ja tarvikkeet, 3107. Videolaitteet ja kamerat sekä
4313. Valokuvaus).
- Agfa ePhoto CL34, 100 e, Kuopio (3.5.)
- Canon Powershot A40, 290 e, Hki (5.5.)
- Canon A40, 270 e, Espoo (5.5.)
- Canon Digi-Ixus, nahkakotelo, 280 e, Kirkkonummi (4.5.)
- Canon Digital Ixus 330, 550 e, Riihimäki (5.5.)
- Canon Digital Ixus 330, 490 e, Riihimäki (8.5.)
- Canon Digital Ixus, 2 x akku, 300 e, Hki (5.5.)
- Canon Digital Ixus V2, 64 MB, laukku, 330 e, Mikkeli (4.5.)
- Canon Ixus V3, 490 e, Jyväskylä (6.5.)
- Canon Digital Ixus V3, 520 e, Kouvola (7.5.)
- Canon EF 28 mm/1.8, 480 e, Vihti (7.5.)
- Canon EOS D30, 1.100 e, Vihti (5.5.)
- Canon FS-4000-US filmiskanneri, 650 e, Järvenpää (6.5.)
- Canon G2, 730 e, Seinäjoki (8.5.)
- Canon G3, 700 e, Tampere (9.5.)
- Canon Ixus 330, 420 e, Hki (5.5.)
- Canon Powershot S10, 200 e, Jyväskylä (4.5.)
- Canon S10, 330 e, Sipoo (3.5.)
- Canon Powershot S20, 2 x akut, 390 e, Tampere (6.5.)
- Epson 2000P valokuvatulostin, 400 e, Lappeenranta (6.5.)
- Fuji Finepix S2 Pro, 2.100 e, Kuopio (5.5.)
- Fuji S2 Pro, 2 akkusettiä, 2.250 e, Hki (5.5.)
- Gossen Luna-Star F 270 e, Nastola (4.5.)
- Kodak CX4300, 285 e, Hki (6.5.)
- Kodak DC210Plus, 150 e, Tampere (6.5., 9.5.)
- HP Photosmart 318, 128 MB, 160 e, Kankaanpää (9.5.)
- HP Photosmart 318, 150 e, Hki (6.5.)
- HP Photosmart 120, 70 e, Espoo (4.5.)
- HP Photosmart C618, 230 e, Tampere (8.5.)
- HP Photosmart 812, 349 e, Ii (3.5.)
- Kodak FD300 APS filmiskanneri, 70 e, Hki (7.5.)
- Konica Digital Revio KD-Z 500, 400 e, Vantaa (6.5.)
- Minolta Dimage EX Zoom 1500, 150 e, Hki (9.5.)
- Nikon Coolpix 880, 495 e, Kirkkonummi (8.5.)
- Nikon D100, 2 x akut, 2.500 e, Espoo (5.5.)
- Nikon Speedlight SB-22 salama 110 e, Jyväskylä (5.5.)
- Olympus C-YOU, 200 e, Hki (6.5.)
- Olympus C-820L, 100 e, Tampere (6.5.)
- Panasonic DMC-FZ1, 35 mm - 420 mm, 128 MB, 580 e, Rovaniemi (6.5.)
- Pentax Optio 230, 64 MB, 325 e, Tampere (7.5.)
- Sipix 3300, 230 e, Dragsfjärd (4.5.)
- Slik-67 Prototype jalusta, 120 e, Vammala (9.5.)
- Sony MVC-FD83, 100 e, Hki (5.5.)
- Sony P31, 64 MB, 200 e, Tuusula (9.5.)
- Zeiss Ikon Ikophot 35 e, Hki (5.5.)
Ensi lauantaina (10.5.2003, klo 10 - 16) on Sanomatalon (Hki) Dataclub-kirjakaupassa ns. Bittilauantai. Asiaa Linuxista, Windowsista, digikuvauksesta ja laitetekniikasta erityisesti MikroBitin lukijoille. 300 ensimmäistä vierailijaa saa valinnaisen lahjan, kaikki hyllystä löytyvät ulkomaiset atk-kirjat vähintään 10%:n alennuksella, suomalaiset kirjat jopa 15%:n alennuksella. McClelland & Eismann Digikuvaus & Kuvankäsittely 350 sivua näytti olevan myynnissä 15 euron hintaan (suositushinta 31.8 euroa). Tämä kirja kannattanee varata etukäteen, jos haluaa olla varma, että saa sen.
En ollut vähään aikaan (yli kuukausi) käynyt Antti Peltokankaan Minolta 7 -kuvia katsomassa. Esimerkiksi Helsingistä oli useampi uusi kuva. Näistä(kin) kuvista huomasi heti, että asialla on taitava kuvaaja ja että esillä olevat kuvat oli valikoitu isommasta joukosta. Suositellaan käyntiä!
Petteri
Sulosen Photography
Lessons -sivuille (Minolta 7 ja nyt siis Canon 10D) tulee uutta sisältöä
melkein päivittäin. Viimeisin lisäys on kirjoitus, jossa käsitellään
50 mm objektiivin käyttöä, The
Faithful Fifty (in English). Toinen tuore arvio on Canon
EF 35 mm f/2 -objektiivista.
Dpreview,
Canon EOS 3D julkistetaan syyskuussa, lue säie.
Canon 1D:n ja 10D:n välissä, enemmän pikseleitä kuin Canon
10D:ssä, polttovälikerroin x 1.3 tai vähemmän.
Tekniikan
Maailma 30.4.2003, 8/03
- Epson Perfection 3200 Photo, Terävänäköinen kuvanlukija, 580 euroa. Ulkoisesti lähes identtinen vanhan huippumallin 2450:n kanssa. Tarkkuus 3.200 x 6.400, kinofilmin saa talletettua siis nimellisesti 4.500 pisteen vaakaerottelulla ja 6.050 pisteen pystyerottelulla. Rakenne on tasoskanneri, pintaoriginaaleja (esim. paperikuvia) skannatessa laitetaan vaalea pehmustelevy, kuultokuvapidikkeet ovat entistä parempia. USB 1:n kautta lukunopeus on sama kuin edeltävässä mallissa, 13 x 10 värivalokuvan digitointi suurimmalla vaakatarkkuudella kesti 17 min. USB 2:n avulla aika putosi viiteen ja puoleen minuuttiin. Pc-koneisiin saa USB 2 -kortin 40 - 50 eurolla. Epson Perfection 3200 Photossa on USB 2 ja FireWire, mutta liitäntäjohto tulee vain USB 2:lle. Nega- ja positiiviruudut rajataan automaattisesti, Silverfast Ai -ohjelmasta tulee skannerin mukana kevytversio. Siinä on naarmujen ja pölynpoisto, epäilyttävän kohdat merkitään, ennen lopullista digitointia käyttäjä hyväksyy tai hylkää ehdotetut kohdat. Toiminto hidastaa skannausta huomattavasti. Tekstintunnistus näyttää toimivan paremmin kuin skannerin edellisessä versiossa. Pahasti yli- ja alivalottuneet filmiruudut skannautuivat mallikkaasti, lukupään erottelu ja dynamiikka ovat siis kiitettävää tasoa. "Tässä on kuvanlukija, joka täyttää ammattikäyttäjän useimmat ja harrastajan kaikki vaatimukset". Kts. Suomen Epsonin sivulta tiedot
Dp-now.com,
digikameralla 1.000 kuvaa sekunnissa 1.504 x 1.128 pikselikoossa, jopa 10.000
kuvaa sekunnissa kuvakokoa pienentämällä. Lue lehdistötiedote.
Digit.no, laaja Nikon Coolpix 3100 -testi. Loppuarvio 85%. Suomen hinta 440 euroa.
|
04.05.2003 |
IR, Sony
DSC-P8 -arvio.
Luminous
Landscape, sunnuntaikolumnin aihe on "Land
of the Free" eli missä USA:ssa oikein saa kuvata.
Neat
Imagen sivuilta (kohinanpoistoon tarkoitettu ohjelma) löytyy jo monelle
digikameralle valmiit profiilit. Lars Ekdahl on kirjoittanut NI:sta lyhyen esittelyn,
på svenska.
Steve
Sanders, Sony Mavica
CD500 -arvio. Viisi megapikseliä, kolminkertainen zoom, 2.5 tuuman lcd-näyttö,
156 MB:n cd:lle tallennetaan kuvat, USB 2.0 -liitäntä. F2.0 - 2.5, 34
mm - 102 mm, ei optista etsintä, lisävarusteena voi ostaa lcd-näytön
päälle liitettävän vekottimen, jonka avulla voi ottaa kuvia
vaikka kirkkaassa auringonpaisteessa, normaali lcd-näyttö on lisäksi
koko ajan näkyvissä. Cd:n käytön takia kamera on hidas. Suomen
hinta 750 euroa.
Steve
Sanders, Sony DSC-P8
-arvio. Kolme megapikseliä, kolminkertainen zoom, F2.8, 39 mm - 117 mm,
ultra pieni koko, omat litiumioni-akut kestävät pitkään. Kamera
käyttää Sonyn uutta Memory Stick Pro:ta, videoleikkeissä 640
x 480 16 ruutua sekunnissa, ei rajoituksia pituudessa. Suomen hinta 550 euroa.
Eirikuvalla
on sivuillaan (oikea yläkulma)
kilpailu, jossa kolmeen kysymykseen vastaamisen jälkeen voi voittaa Konica
Digital Revio KD-500Z -digikameran (arvo 790 e). Lisäksi arvotaan viisi kpl
150 e:n lahjakorttia. Kilpailu päättyy 30.6.2003. Yhteystiedoissa kysytään
myös sähköpostiosoitetta, sen jätin tyhjäksi. Kilpailulomakkeeseen
ei ole huomattu laittaa valintaa, jossa voisi kieltää yhteystietojen
käytön mainostamiseen. Enpä usko, että Eiri käyttäisi
sähköpostiosoitteita massapostittamiseen, mutta tämä olisi
pitänyt mainita sivuilla erikseen.
|
03.05.2003 |
Canon
10D -kuvia:
Pekka
Saarisen Canon 10D -ongelmat (kts. 26.4.2003
diginews) ovat ratkenneet, syynä ei ollutkaan väärä etäisyys
linssistä sensorin pintaan (huoltomanuaalissa oli virhe). Varsinainen syy
(harvinainen) jäi hämärän peittoon, Pekka sai tilalle uuden
kameran.
Ruotsissa
alkoi ilmestyä huhtikuun 24. ensimmäinen pelkästään digikuvaukseen
keskittynyt lehti, DigitalFoto.
Aihealueeseen kuuluvat myös digivideot. Ilmestymistiheys on kuusi kertaa
vuodessa, vuoden numerot (+ cd) maksavat 299 SEK eli 32.8 euroa. Ruotsin ulkopuolelle
tulee tilauskuluja numeroa kohti vielä 25 SEK eli 2.74 euroa. Toivottavasti
esim. Akateemisesta löytyy tätä lehteä.
Anttilan
tarjousvihko löytyi lehtiroskiksesta (pitänee ottaa pois "ei mainoksia"
lappu postiluukusta). Liitteen tarjoukset ovat voimassa 30.4.-20.5.2003, suuri
osa ei varsinaisia tarjouksia edes ole. MBnetin
Hintaseurannasta voi katsoa suunnilleen hintatason, lisää tulee
usein postikulut (välillä aika paljonkin) ja mahdollinen suomenkielisen
manuaalin osto (esim. Canonin suomenkieliset manuaalit maksavat 50 e + 11 e).
Hintaseurantaan eivät kuulu läheskään kaikki liikkeet, esim.
Rajalan Poistoluettelossa (Sanomatalo Hki: klikkaa banneria tuosta ylhäältä)
on vielä jäljellä useampikin tuote, jonka halvin hinta alittaa
Hintaseurannan halvimman.
- Fuji A303 399 e (599 e)
- HP Photosmart 735 349 e (449 e)
- HP Photosmart 812 449 e (599 e)
- HP Photosmart 320 169 e (249 e)
- HP Deskjet 7150 149 e (249 e)
- Canon Powershot A70
- Canon Powershot A300 299 e
- Konica Revio KD400Z 549 e (799 e)
- Hama 6in1 -kortinlukija 49.90 e (79.90 e)
- Hama Star 45 -kolmijalka 34.95 e (49.90 e)
- Sandisk Compact Flash 128 MB 59.99 e (89.90 e)
- Hama-pikalaturi + 4 x 2.000 mAh -NiMh-akut 39.90 e (59.90 e)
- Hama 4 x 2.000 mAh -NiMh-akut 14.95 e (19.95 e)
- Petri Miettinen Kuvankäsittely & Digitaalikuvaus 19.90 e (36.90 e)
- Petri Miettinen Kuvaa ja skannaa Quick 13.90 e
Digit.no,
Canon Digital
Ixus II -arvio (perusteellinen), arvosana 84%. UK-hinta on 369 puntaa, siis
528 euroa. Vajaan kuukauden päästä Saksan hinta lienee reilustikin
alle 500 euroa. 4.5.2003: Digitalkamera.de, suositushinta 530 euroa.
Luminous
Landscape, Canonin uusi 17-40mm f/4L vs. Canon 16-35mm f/2.8L. Laajakulmapäässä
Canonin uusi 17-40mm näytti tuottavan selvästi terävämpää
ja kontrastikkaampaa jälkeä. 40mm:ssä vanhempi 16-35mm oli jonkin
verran parempi. Saksalaisen Technikdirekt.de:n
hinta 17-40mm:lle on 894 euroa, 16-35mm maksaa 1.849 euroa. Yhden aukon hinnaksi
tulee siis tuhat euroa. (Michael Reichmannin ns. testit eivät ole kontrolloituja.
Niitä ei kuitenkaan voi sivuuttaa, sillä kyseessä on kokenut -
35 vuotta kuvannut - ammattilainen, joka päivittäin käyttää
pro-kalustoa. Välillä tuloksia on kovastikin kritisoitu).
Uusi suomalainen
sivusto www.pspvinkit.net on avattu. Pitempi
nimi on siis Paint Shop Pro -vinkit. Sivuilta löytyy tuoretta tietoa
myös uudesta PSP 8 -versiosta, tutoriaaleja, linkkejä ja tietenkin keskustelufoorumi.
Tässä olisi oiva paikka PSP-käyttäjille vaihtaa kysymyksiä,
vastauksia ja vinkkejä ohjelmasta. Vahva suositus sivustolle!
|
02.05.2003 |
DCRP,
Pentax
Optio S -arvio. Jeff Keller ei pitänyt kuvanlaatua mitenkään
erinomaisena.
Dpreview,
Casio Exilim EX-Z3 -arvio,
ultrapieni, kolme megapikseliä, kolminkertainen zoom. Loppuarvio "Recommended".
Suomen hinta 500 euroa.
Dpreview,
Pentax Optio S -arvio,
ultrapieni, kolme megapikseliä, kolminkertainen zoom. Loppuarvio "Recommended".
Suomen hinta 540 euroa.
Dpreview,
Canonilta uusi julkistus, Canon PowerShot SD100 (Euroopassa Canon Digital
Ixus II), kolme megapikseliä, kaksinkertainen zoom. Pienin ja kevein
Ixus-digi. Muistikortti vaihtunut Compact Flashista SD-kortiksi. Kts. julkistustiedot,
lue Dpreview:n täysimittainen
arvio. Kamera on nopea, vain kuvien katselussa on hidastelua. Tässä
kokoluokassa (ultrapieni) joudutaan kuvanlaadun suhteen tekemään kompromissejä,
isolla aukolla (siis vähässä valossa) kuvattaessa linssi tekee
pehmeää jälkeä. Canonin kameroiden tapaan makro-ominaisuudet
eivät olleet huippuluokkaa. Phil Askey vertaa tätä mallia Pentax
Optio S:ään ja Casio EX-Z3:een, jotka ovat pienempiä ja kevyempiä
ja joissa on kolminkertainen zoom. Loppuarvio vain "Above Average".
Vantaalla
toimiva postimyyntiyritys Pulju.net tarjoaa
pienen pieniä digikameroita. Valikoimissa on sellaisiakin tuotteita, joita
ei uskoisi edes olevan olemassa.
ePhotoZine.com,
toukokuun uudet artikkelit (kaikkiaan kuvankäsittelyä yms. käsitteleviä
juttuja löytyy arkistoista 180 kpl). Toukokuussa on seitsemän uutta
aihetta.
Toukokuun
megapixel.net:
- Panasonic Lumix DMC-FZ1. Kaksi megapikseliä, kaksitoistakertainen
(!) zoom (kuvanvakaaja), 35 mm - 420 mm (!), f2.8 (koko alueella!), 8 s - 1/2.000
s, ISO 50 - 400. SD/MMC-kortit, omat litiumioni-akut. Leican linssi on valovoimainen,
kuvanlaatu hyvä, käsisäätöjä kamerassa ei ole. Kuvia
ei voi tallentaa pakkaamattomana, jpg-pakkaus on parhaallakin laadulla aika voimakas.
Laajakulmasta pisimpään zoomiin kestää alle 3 sekuntia, zoomin
laatu on erinomainen, ei vääristymiä eikä purppurareunaisuutta.
Kuvanvakaajan ansiosta huonommassakin valossa otetut kuvat onnistuvat. Kamera
käynnistyy nopeasti, suljinviive on pieni. Käytettävyys 8, kuvanlaatu
9. Euroopan hinta 600 euroa.
- Fujifilm FinePix A200/(Euroopassa A202). kaksi megapikseliä, ei
zoomia, 36 mm, f4.6 ja f 9.5, 1/2s - 1/1.000 s. ISO 100, xD-kortit ja AA-akut.
Pokkarimallinen ensimmäinen kamera, jonka kuvanlaadussa ei moittimista. Huonommassa
valossa kameraa on tuettava (valovoima saisi olla parempi), lcd-näyttö
on karkea (55.000 pikseliä). Kuvien numerointi alkaa aina alusta. Käytettävyys
6.8, kuvanlaatu 7.75. Suomen hinta 210 euroa
- Sony DSC-P72. Pienikokoinen, kolme megapikseliä, kolminkertainen
zoom, 39 mm - 117 mm, f2.8 (f5.6) ja f5.6 (f10), 2 s - 1/2.000 s. Kuviin voi valita
3:2 suhteen, ei pakkaamattomana talletusta. Memory Stick ja Memory Stick Pro (1
GB asti), AA-akut. Suljinviive on pieni, kamera on heti valmis seuraavan kuvan
ottoon. Laajakulman ja telen vääristymät ovat vähäisiä,
käsisäätöjä kamerassa ei paljoa ole. Kuvien värit
ja tarkkuus ovat kohdallaan. Käytettävyys 7.8, kuvanlaatu 8.8. Suomen
hinta 400 euroa
- Pentax Optio S. Minikokoinen kamera, kolme megapikseliä, kolminkertainen
zoom, 35 mm - 105 mm, f2.6 (f4.8) - f4.8 (f7.7), 1s - 1/2.000s. ISO 50 - 200.
Sisäistä muistia 11 MB, MMC/SD-kortit, omat litiumioni-akut (kesto n.
150 kuvaa). 3D-kuvien otto on hauska lisäominaisuus. Laajakulmapäässä
lievää tynnyrivääristymää, laukaisunappi on ergonomisesti
vähän huonossa paikassa. Kamera käynnistyy kolmessa sekunnissa,
kuvia voi ottaa kahden kolmen sekunnin välein. Optinen etsin ei ole kovin
hyvä. Pienen koon takia kamera tulee otettua mukaan. Kamera on parhaimmillaan
hyvässä valossa otetuissa kuvissa. Käytettävyys 8.2, kuvanlaatu
8. Suomen hinta 540 euroa
- Canon PowerShot A70. Ergonomiaa on parannettu, menuvalinnoissa liikkuminen
helpompaa, zoomaus kätevämpi, kamera on pienempi kuin A40. Kolme megapikseliä,
kolminkertainen zoom, 35 mm - 105 mm, f2.8 - f8, 15 s - 1/2.000 s, ISO 50 - 400.
1.3 sekuntia pitemmillä suljinajoilla käytetään kohinanpoistoa.
Suodattimia ja lisäkkeitä varten voidaan käyttää lisävarusteena
ostettavaa adapteria. AA-akut, Compact Flash. Linssi lienee sama kuin A40:ssä,
telepäässä valovoima heikkenee. ISO 50/100 -kuvissa kohina on vähäistä,
mutta isommilla ISO-arvoilla kohina lisääntyy. Yli 1/3 sekunnin suljinajoilla
käytetään automaattista kohinanpoistoa. Käsisäätöjä
kamerassa riittää. Laajakulmapäässä on lievä tynnyrivääristymä,
telepäässä ei ole ongelmia. Kamerasta ei ole mahdollista valita
pakkaamattomana talletusta (eikä Canonin RAW-muotoakaan). Makrokuvia otettaessa
tarkennusta on parannettu. Canon A70 on erinomainen kamera, kirkkaassa valossa
ulkona otetut kuvat ovat laadultaan erinomaisia. Käytettävyys 8.6, kuvanlaatu
9. Suomen hinta 400 euroa
- Adobe Photoshop Album kuva-arkisto -ohjelma, sisältää
myös peruskuvankäsittelyä, ohjelmasta löytyy punasilmäisyyden
poisto, myös kuvan pikaparannus, jne. Hauska ominaisuus on 3d-gallerioiden
teko, omat kuvat saadan virtuaalimuseon seinälle, museossa liikutaan kuin
kolmiulotteisessa maailmassa, gallerian saa webbiin muiden ihailtavaksi. Hinta/laatu
-suhde on erinomainen
- High ISO settings, mitä etuja ja haittoja eri ISO-arvojen käyttämisessa
on
- Makrokuvia, opossumi-lapsen kuva oli hellyttävä
|
01.05.2003 |
Hyvää
Vapun päivää!
Olvi.fi,
valokuvauskilpailu "Mitä on suomalainen olutkultturi?" Kilpailuaika
on vapusta juhannukseen, tulokset julistetaan 25. elokuuta. Kuvat lähetetään
osoitteella Olvin valokuvauskilpailu, 00002 HELSINKI, kuoren vasempaan yläreunaan
tunnisteeksi asuinpaikan mukaan Etelä-Suomen lääni, Länsi-Suomen
lääni ja Ahvenanmaan lääni, Itä-Suomen lääni
tai Oulun ja Lapin lääni. Alueraadit valitsevat loppukilpailuun päässeet
kuvat. Kilpailun päätuomari on elokuvaohjaaja Markku Pölönen.
Parhaaksi arvioidun kuvan ottaja saa 3.125 euroa, toiseksi tullut 2.125 euroa
ja kolmanneksi paras 1.125 euroa.
Luminous
Landscape, Canon
PowerShot S50 -arvio. Michael Reichmann halusi ostaa pokkaridigin, valinta
osui koekäytön jälkeen Canon S50 -digiin. Aiemmin koekäytössä
ollut Nikon
5700 ei ollut täyttänyt lähinnä hitauden takia vaatimuksia.
Zoomaus on liian karkea, ISO 50 ja 100 ovat kohinattomia, mutta ISO 200 -kuvissa
näkyy jo kohinaa. Suljinviiveen takia Canon ei korvaa Leica
M7:ää, mutta nopeus riittää hyvin satunnaiseen käyttöön.
Aiemmin käytössä olleet Ricoh GR1S ja Rollei 35SE siirtyvät
nyt varastoon.
Keltaisen
pörssin tuoreimmat ilmoitukset (2.5.) (Melkein kaikki ilmoitukset löytyvät
osastoista 3203. Oheislaitteet ja tarvikkeet, 3107. Videolaitteet ja kamerat sekä
4313. Valokuvaus).
- Canon A40, 260 e, Espoo (2.5.)
- Canon A40, 290 e, Espoo (28.4., 30.4.)
- Canon D30, 1.100 e, Vihti (2.5.)
- Canon Ixus V3, 490 e, Jyväskylä (1.5.)
- Canon Ixus 330, 128 MB, 470 e, Hki (1.5.)
- Canon Digital Ixus, 275 e, Tampere (29.4.)
- Canon G2, Lensmate-adapteri, pol.suodin, 160 MB + 256 MB, laukku, 750 e, Hämeenlinna
(30.4.)
- Canon S30, 500 e, Jyväskylä (30.4.)
- Canon S30, lisäakut, 460 e, Liperi (2.5.)
- Fuji 2600 Zoom, laukku, 250 e, Soini (26.4., 29.4.)
- HP Photosmart 318, 100 e, Hki (2.5.)
- HP Photosmart 320, 119 e, Järvenpää (29.4.)
- Lomo Kompakt, uusi, 85 e, Hki (30.4.)
- Metz 44MZ-2 salama, sovite Nikoniin, 195, Vantaa (2.5.)
- Minolta F100, 64 MB, 570 e, Kotka (29.4., 30.4.)
- Nikon Coolpix 2500, 350 e, Tampere (2.5.)
- Nikon SB-24 salama, 200 e, Hki (29.4.)
- Olympus C-120, 200 e, Siuntio (1.5.)
- Olympus C-3020, 400 e, Tampere (2.5.)
- Olympus C-300, 300 e, Mynämäki (29.3.)
- Sony DSC-U20, 64 MB, 437 e, Tampere (2.5.)
- Sony DSC-F505, 64 MB, laukku, 600 e, Pori (29.4.)
|
|
|
|
| sivun alkuun | Kaikki uutiset | |
|
|
Hae Google:sta
|
|