(10/2001) alla lyhennettynä Saunalahden Valokuvaus-foorumilla käyty keskustelu hevosten nauttimista tekijänoikeussuojasta. Saunalahden viestit säilyvät vain noin kuukauden, siksi osa viesteistä on tallennettu digicamera.nettiin...
Tässä kaiken aloittanut viesti sf.net.valokuvaus -ryhmässä, kts. googlen kautta, 21.10.2001.

1)
Kirjoittaja Anonyymi
Päiväys 23.10.2001 5:29
Aihe copyright

Nappasin seuraavan kysymyksen sfnetin puolelta (etten vain nyt syyllistyisi tekijänoikeus rikkomukseen)koska arvelin asian kiinnostavan muitakin. Mikä on totuus?

"Ettei omilla copyrighteilla olevia hevoskuvia saa julkaista ilman hevosen
omistajan lupaa? Kaverini sai seuraavanlaista tekstiä meilitse:

> Poistapa meidän heppamme kuvat heti tuolta netistä. Omistat oikeuden
kuviin, mutta et kuvan kohteisiin ja joudut vaikeuksiin jos laitan
asianajamme aisalle. Kenenkään kuvia, ei ihmisten, eläinten eikä muunkaan
omaisuuden kuvia saa julkaista ilman kuvan omistajan lupaa. Ja me emme ole
antaneet lupaa. Et varmaan tiennyt tätä, joten lasken tämän erehdyksen
piikkiin.

Empä ole moiseen ennen törmännyt. Ihmisten kuvia en ole edes julkaissut ja
omat hevoskuvani nettisivuillani ovat saaneet omistajilta vain hyväksyntää,
joten osaako joku sanoa mikä on hommelin nimi????"

2)
Kirjoittaja Anonyymi
Päiväys 23.10.2001 16:56
Aihe Re: copyright

Tekijänoikeuslaki:
1 §. Sillä, joka on luonut kirjallisen tai taiteellisen teoksen, on tekijänoikeus teokseen, olkoonpa se kaunokirjallinen tahi selittävä kirjallinen tai suullinen esitys, sävellys- tai näyttämöteos, elokuvateos, valokuvateos tai muu kuvataiteen teos, rakennustaiteen, taidekäsityön tai taideteollisuuden tuote taikka ilmetköönpä se muulla tavalla. (24.3.1995/446) Kirjallisena teoksena pidetään myös karttaa sekä muuta selittävää piirustusta tai graafista taikka plastillisesti muotoiltua teosta sekä tietokoneohjelmaa. (11.1.1991/34)
2 §. Tekijänoikeus tuottaa, jäljempänä säädetyin rajoituksin, yksinomaisen oikeuden määrätä teoksesta valmistamalla siitä kappaleita ja saattamalla se yleisön saataviin, muuttamattomana tai muutettuna, käännöksenä tai muunnelmana, toisessa kirjallisuus- tai taidelajissa taikka toista tekotapaa käyttäen.
Kappaleen valmistamisena pidetään myös teoksen siirtämistä laitteeseen, jolla se voidaan toisintaa.
Teos saatetaan yleisön saataviin, kun se esitetään julkisesti tai kun sen kappale tarjotaan myytäväksi, vuokrattavaksi tai lainattavaksi taikka sitä muutoin levitetään yleisön keskuuteen tai näytetään julkisesti. Julkisena esittämisenä pidetään myös ansiotoiminnassa suurehkolle suljetulle piirille tapahtuvaa esittämistä.

Salakatselu (Rikoslaki 24 luku 6 §)
Joka oikeudettomasti teknisellä laitteella katselee tai kuvaa
1) kotirauhan suojaamassa paikassa taikka käymälässä, pukeutumistilassa tai muussa vastaavassa paikassa oleskelevaa henkilöä taikka
2) yleisöltä suljetussa 3 §:ssä tarkoitetussa rakennuksessa, huoneistossa tai aidatulla piha-alueella oleskelevaa henkilöä tämän yksityisyyttä loukaten,
on tuomittava salakatselusta sakkoon tai vankeuteen enintään yhdeksi vuodeksi
Yritys on rangaistava.

Kotirauhan rikkominen (Rikoslaki 24 luku 1 §)
Joka oikeudettomasti
1) tunkeutuu taikka menee salaa tai toista harhauttaen kotirauhan suojaamaan paikkaan taikka kätkeytyy tai jää sellaiseen paikkaan taikka
2) rikkoo toisen kotirauhaa metelöimällä, heittämällä esineitä, soittamalla puheluita tai muulla vastaavalla tavalla,
on tuomittava kotirauhan rikkomisesta sakkoon tai vankeuteen enintään kuudeksi kuukaudeksi.

Sananvapaus ja julkisuus (Perustuslaki 12 §)
Jokaisella on sananvapaus. Sananvapauteen sisältyy oikeus ilmaista, julkistaa ja vastaanottaa tietoja, mielipiteitä ja muita viestejä kenenkään ennakolta estämättä. Tarkempia säännöksiä sananvapauden käyttämisestä annetaan lailla. Lailla voidaan säätää kuvaohjelmia koskevia lasten suojelemiseksi välttämättömiä rajoituksia.
Viranomaisen hallussa olevat asiakirjat ja muut tallenteet ovat julkisia, jollei niiden julkisuutta ole välttämättömien syiden vuoksi lailla erikseen rajoitettu. Jokaisella on oikeus saada tieto julkisesta asiakirjasta ja tallenteesta.

Yksityiselämän suoja (Perustuslaki 10 §)
Jokaisen yksityiselämä, kunnia ja kotirauha on turvattu. Henkilötietojen suojasta säädetään tarkemmin lailla.
Kirjeen, puhelun ja muun luottamuksellisen viestin salaisuus on loukkaamaton.
Lailla voidaan säätää perusoikeuksien turvaamiseksi tai rikosten selvittämiseksi välttämättömistä kotirauhan piiriin ulottuvista toimenpiteistä. Lailla voidaan säätää lisäksi välttämättömistä rajoituksista viestin salaisuuteen yksilön tai yhteiskunnan turvallisuutta taikka kotirauhaa vaarantavien rikosten tutkinnassa, oikeudenkäynnissä ja turvallisuustarkastuksessa sekä vapaudenmenetyksen aikana.

Syyteoikeus yksityisyyttä koskevissa rikkomuksissa (Rikoslaki 24 luku 12 §)
Virallinen syyttäjä ei saa nostaa syytettä kotirauhan rikkomisesta, törkeästä kotirauhan rikkomisesta, julkisrauhan rikkomisesta, salakuuntelusta, salakatselusta eikä salakuuntelun ja salakatselun valmistelusta, ellei asianomistaja ilmoita rikosta syytteeseen pantavaksi taikka ellei erittäin tärkeä yleinen etu vaadi syytteen nostamista.
Virallinen syyttäjä ei saa nostaa syytettä yksityiselämää loukkaavasta tiedon levittämisestä, kunnianloukkauksesta eikä törkeästä kunnianloukkauksesta, ellei asianomistaja ilmoita rikosta syytteeseen pantavaksi. Valtakunnansyyttäjä voi kuitenkin antaa määräyksen syytteen nostamisesta, jos rikos on tapahtunut joukkotiedotusvälinettä käyttäen ja erittäin tärkeä yleinen etu vaatii syytteen nostamista.
Edellä 9 §:n 3 momentissa tarkoitetun rikoksen voi ilmoittaa syytteeseen pantavaksi kuolleen henkilön leski, sisarus, sukulainen suoraan etenevässä tai takenevassa polvessa taikka vainajan kanssa yhteisessä taloudessa elänyt tai muu henkilö, jolle vainaja oli erityisen läheinen.

Viestintäsalaisuuden loukkaus (Rikoslaki 38 luku 3 §)
Joka oikeudettomasti
1) avaa toiselle osoitetun kirjeen tai muun suljetun viestin taikka suojauksen murtaen hankkii tiedon sähköisesti tai muulla vastaavalla teknisellä keinolla tallennetusta, ulkopuoliselta suojatusta viestistä taikka
2) hankkii tiedon televerkossa välitettävänä olevan puhelun, sähkeen, tekstin-, kuvan- tai datasiirron taikka muun vastaavan televiestin sisällöstä taikka tällaisen viestin lähettämisestä tai vastaanottamisesta,
on tuomittava viestintäsalaisuuden loukkauksesta sakkoon tai vankeuteen enintään yhdeksi vuodeksi.
Yritys on rangaistava.

Käy myös katsomassa http://www.cs.tut.fi/~jkorpela/tekoik/ niin saat tekijänoikeuslaita hyvää näkökohtaa Korpelan kirjoittamana.

3)
Kirjoittaja JH
Päiväys 23.10.2001 17:38
Aihe Re: copyright

Tässä täydennystä edelliseen:

1 § (21.8.1995/1010) Tekijänoikeusrikos. Joka ansiotarkoituksessa tekijänoikeuslain (404/61) säännösten vastaisesti ja siten, että teko on omiaan aiheuttamaan huomattavaa haittaa tai vahinkoa loukatun oikeuden haltijalle, loukkaa toisen oikeutta
kirjalliseen tai taiteelliseen teokseen, kirjallisen tai taiteellisen teoksen esitykseen, äänilevyyn tai muuhun laitteeseen, jolle on tallennettu ääntä, filmiin tai muuhun laitteeseen, jolle on tallennettu liikkuvaa kuvaa, radio- tai televisiolähetykseen, luetteloon, taulukkoon, ohjelmaan tai muuhun sellaiseen tekijänoikeuslaissa tarkoitettuun työhön, jossa on yhdisteltynä suuri määrä tietoja, tai tietokantaan, jonka sisällön kerääminen, varmistaminen tai esittäminen on edellyttänyt huomattavaa panostusta, taikka (3.4.1998/251) valokuvaan, on tuomittava tekijänoikeusrikoksesta sakkoon tai vankeuteen enintään kahdeksi vuodeksi.
Tekijänoikeusrikoksesta tuomitaan myös se, joka ansiotarkoituksessa ja siten, että teko on omiaan aiheuttamaan huomattavaa haittaa tai vahinkoa loukatun oikeuden haltijalle, tuo maahan yleisölle levitettäväksi ulkomailla valmistetun tai jäljennetyn 1 momentissa tarkoitetun teoksen tai valokuvan kappaleen taikka äänilevyn, filmin tai muun laitteen, jolle on tallennettu ääntä tai liikkuvaa kuvaa, taikka luettelon, taulukon, ohjelman tai muun sellaisen työn, jossa on yhdisteltynä suuri määrä tietoja, taikka tietokannan, jonka sisällön kerääminen, varmistaminen tai esittäminen on edellyttänyt huomattavaa panostusta, ja jonka hän tietää valmistetuksi tai jäljennetyksi sellaisissa olosuhteissa, että valmistaminen tai jäljentäminen Suomessa tehtynä olisi ollut rangaistavaa 1 momentin tai tekijänoikeuslain 56 a §:n mukaan. (3.4.1998/251)

4)
Kirjoittaja Risto
Päiväys 24.10.2001 0:09
Aihe Re: copyright

Rikoslain 24. luvun 6§ ja 11§ kertoo tarkkaan Yksityisyyden, rauhan ja kunnian loukkaamisesta sen mitkä asiat vaikuttavat kuvauspaikan suhteen mikä katsotaan salakatseluksi. Jos julkisella paikalla kuva esinettä tai eläintä sen kuvan julkistamisella ei laissa ole mitään kohtaa joka kieltäisi sen esittämisen. Anonyymillä on näköjään vaikeus hyväksyä asia. JH on aivan selvästi kirjoittanut mitkä kuuluvat salakatselun nojalla kotirauhan piiriin ja mitä saa julkaista. Voisin vielä täydentää JH:n kirjoittamaa että se korkeimman oikeuden ennakkopäätös joka koskee ihmisen kuvaamista löytyy tuossa jatkona olevasta osoitteesta ja se tulkinta ei koske eläimiä ollenkaan.
http://193.64.112.234/dynaweb/kko/fkko/@Generic__BookTextView/232331;nh=1;hf=0?DwebQuery=valokuva#1

5)
Kirjoittaja Masa
Päiväys 23.10.2001 23:39
Aihe Re: copyright

Eläimet eivät nauti intimiteettisuojaa. Lait on tarkoitettu ihmisiä varten ja ihmisten tekoja. Eläimet ei myöskään ole velvollisia noudattamaan lakia kun eivät ole oikeustoimikelpoisia.